Chili sin Carne med ris till vandring
Chili sin Carne med ris att ta med ut på vandring, tur och annat friluftsliv.
Grunden är snabbris, sojafärs, torkad grönsaksmix, torkad paprika, torrmjölk, solrosfrön samt en påse Spicemix Chili con Carne.
Jag smaksatte även extra med paprikapulver, svartpeppar, salt, socker, ancho chili och spiskummin.
Turmaten förbereds hemma och packas i påsar. Koka upp vatten och tillaga i minst 8 minuter.
Tillagning
- Mät upp alla ingredienser utom vatten i en bunke.
- Vänd runt så allt blandas.
- Fördela i tre plastpåsar till tre portioner.
- TILLAGNING: Koka upp 3,5 dl vatten per portion.
- Tillsätt grytan och koka i 8 minuter tills riset är mjukt. Späd ev. med lite mer vatten efter tycke. Rör då och då så det ej bränns.
- Låt gärna stå några extra minuter att dra.
Serveringsförslag
- Chili sin Carnen kan serveras som den är.
- Jag hade även lite bröd till med jordnötssmör som är smidigt att ta med på vandring.
Tips
- Fler tips på friluftsmat. Andra varianter på liknande mat till vandring jag gjort: currygryta med ris, pasta Carbonara, nudlar Tikka Masala, pasta Bolognese, Stroganoff med ris samt tomatgryta med pasta.
- Vill du få i dig mer kalorier kan du ta med en liten flaska matolja, olivolja eller smör och tillsätta 1-2 msk extra vid tillagning. 1 msk olivolja ger ca 133 kcal.
- Torkade grönsaker som paprika finns att köpa på bla Naturkompaniet eller nätet från Friluftsmat.
Varianter
- Byt ut hälften av torrmjölken mot gräddpulver.
- Gott i är även torkad morot och torkad purjolök.
- Man kan även späda och koka med 1-2 msk röda linser per portion. Tillsätt då någon extra dl vatten.
- Har du tillgång till sojagrädde, burkmajs och/eller bönor på burk på din vandring så passar det utmärkt att koka med grytan.
Vikt och kostnad
Vikten blir ca 130-140 gram och kostnaden ca 15 kr per portion.
Hållbarhet
Förvarad torrt och mörkt håller turmaten någon månad minst.
Packtips
Du kan packa i vanliga fryspåsar eller tjockare plastpåsar som Toppits Safeloc. Kontrollera så det ej går hål. Packa sedan all turmat i en extra påse om det går hål på någon påse.
Eller använd en vakuumförpackare så får du en hållbar förslutning och påsar som tar liten plats.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal