Cevapcici

Introduktion och förberedelse

Grillade cevapcici eller cevapi är köttfärsspett från Balkan. Jag tog nötfärs och smaksatte med 1/3 lammfärs.

Serveringsförslag

Gott att servera med pitabröd eller plattbröd, vitost, sallad, rå gul lök, matyghurt samt ajvar.

  • Skivad gul lök.
  • Gott med pitabröd Lepinje, Somun eller annat plattbröd. Köp färdiga eller baka egna pitabröd.
  • Vitost som kajamak, travnicki eller fetaost i saltlag.
  • Ajvar - paprikaröra. Köp vanlig ajvar eller den starka varianten. Eller laga egen ajvar, Malizzano eller blanda en ajvarsås.
  • Matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil.
  • Sallad som tärnad gurka, tomat och babyspenat eller valfri grönsallad.
  • Grillad grönsaker som paprika och/eller zucchini.
  • Hackad bladpersilja.
  • Saltgurka.

På utegrill

Grilla spetten över riktig glöd som jag gjorde på bilden eller över vanlig grill.

Vill du förbereda spetten i god tid samt att ha med ut till eldstad så kan du slå in dem som på bilden i bakplåtspapper. Förvara i kyl eller i en påse kylda med en kylklamp.

I ugnen

De kan också grillas i ugnen på 225 grader runt om i ca 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och lägg en ugnsplåt under med folie eller bakplåtspapper som fett kan droppa ner på.

4 portioner cevapcici

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram nötfärs
  • 200 gram lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk bikarbonat (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • TILLBEHÖR FÖRSLAG: 1 strimlad gul lök
  • 4 pitabröd eller plattbröd
  • 200 gram vitost som kajamak, travnicki i saltlag eller fetaost
  • 8 cocktailtomater, delade
  • 10 cm tärnad gurka
  • 20 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl ajvar
  • 1 röd paprika att grilla i bitar

Tillagning

  1. Blanda nöt- och lammfärs med ägg, mjölk, ströbröd, salt, peppar, bikarbonat och pressad vitlök i en bunke.
  2. Stek gärna ett smakprov med en liten bit av färsen i lite olja eller smör i en stekpanna. Smaka med salt och peppar.
  3. Dela färsen i fyra delar.
  4. Tryck fast och forma färsen runt fyra platta grillspett. Eller dela i åtta delar och använd åtta spett om du inte ha stora platta spett.
  5. Hit kan du förbereda och rulla in i bakplåtspapper samt förvara i kylen.
  6. Grilla spetten runt om i ca 15-20 minuter tills de har fin färg och är genomstekta.
  7. Servera med valfri tillbehör - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-26

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.