Cevapcici
Grillade cevapcici eller cevapi är köttfärsspett från Balkan. Jag tog nötfärs och smaksatte med 1/3 lammfärs.
Tillagning
- Blanda nöt- och lammfärs med ägg, mjölk, ströbröd, salt, peppar, bikarbonat och pressad vitlök i en bunke.
- Stek gärna ett smakprov med en liten bit av färsen i lite olja eller smör i en stekpanna. Smaka med salt och peppar.
- Dela färsen i fyra delar.
- Tryck fast och forma färsen runt fyra platta grillspett. Eller dela i åtta delar och använd åtta spett om du inte ha stora platta spett.
- Hit kan du förbereda och rulla in i bakplåtspapper samt förvara i kylen.
- Grilla spetten runt om i ca 15-20 minuter tills de har fin färg och är genomstekta.
- Servera med valfri tillbehör - se förslag ovan.
Serveringsförslag
Gott att servera med pitabröd eller plattbröd, vitost, sallad, rå gul lök, matyghurt samt ajvar.
- Skivad gul lök.
- Gott med pitabröd Lepinje, Somun eller annat plattbröd. Köp färdiga eller baka egna pitabröd.
- Vitost som kajamak, travnicki eller fetaost i saltlag.
- Ajvar - paprikaröra. Köp vanlig ajvar eller den starka varianten. Eller laga egen ajvar, Malizzano eller blanda en ajvarsås.
- Matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil.
- Sallad som tärnad gurka, tomat och babyspenat eller valfri grönsallad.
- Grillad grönsaker som paprika och/eller zucchini.
- Hackad bladpersilja.
- Saltgurka.
På utegrill
Grilla spetten över riktig glöd som jag gjorde på bilden eller över vanlig grill.
Vill du förbereda spetten i god tid samt att ha med ut till eldstad så kan du slå in dem som på bilden i bakplåtspapper. Förvara i kyl eller i en påse kylda med en kylklamp.
I ugnen
De kan också grillas i ugnen på 225 grader runt om i ca 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och lägg en ugnsplåt under med folie eller bakplåtspapper som fett kan droppa ner på.
Uppskattat näringsvärde per portion: 253 kcal