Cevapcici

Grillade cevapcici eller cevapi är köttfärsspett från Balkan. Jag tog nötfärs och smaksatte med 1/3 lammfärs. Gott att servera med pitabröd eller plattbröd, vitost, sallad, rå gul lök, matyghurt samt ajvar.

Grilla spetten över riktig glöd som jag gjorde på bilden eller över vanlig grill. De kan också grillas i ugnen på 225 grader runt om i ca 20 minuter. Lägg dem då på ett grillgaller och lägg en ugnsplåt under med folie eller bakplåtspapper som fett kan droppa ner på.

Vill du förbereda spetten i god tid samt att ha med ut till eldstad så kan du slå in dem som på bilden i bakplåtspapper. Förvara i kyl eller i en påse kylda med en kylklamp.

Serveringsförslag

  • Skivad gul lök.
  • Gott med pitabröd Lepinje, Somun eller annat plattbröd. Köp färdiga eller baka egna pitabröd.
  • Vitost som kajamak, travnicki eller fetaost i saltlag.
  • Ajvar - paprikaröra. Köp vanlig ajvar eller den starka varianten. Eller laga egen ajvar eller blanda en ajvarsås.
  • Matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil.
  • Sallad som tärnad gurka, tomat och babyspenat eller valfri grönsallad.
  • Grillad grönsaker som paprika och/eller zucchini.
  • Hackad bladpersilja.
  • Saltgurka.

4 portioner cevapcici

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 300 gram nötfärs
  • 200 gram lammfärs
  • 2 msk ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk bikarbonat (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • TILLBEHÖR FÖRSLAG: 1 strimlad gul lök
  • 4 pitabröd eller plattbröd
  • 200 gram vitost som kajamak, travnicki i saltlag eller fetaost
  • 8 cocktailtomater, delade
  • 10 cm tärnad gurka
  • 20 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 dl matyoghurt
  • 1 dl ajvar
  • 1 röd paprika att grilla i bitar

Tillagning

  1. Blanda nöt- och lammfärs med ägg, mjölk, ströbröd, salt, peppar, bikarbonat och pressad vitlök i en bunke.
  2. Stek gärna ett smakprov med en liten bit av färsen i lite olja eller smör i en stekpanna. Smaka med salt och peppar.
  3. Dela färsen i fyra delar.
  4. Tryck fast och forma färsen runt fyra platta grillspett. Eller dela i åtta delar och använd åtta spett om du inte ha stora platta spett.
  5. Hit kan du förbereda och rulla in i bakplåtspapper samt förvara i kylen.
  6. Grilla spetten runt om i ca 15-20 minuter tills de har fin färg och är genomstekta.
  7. Servera med valfri tillbehör - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer