Kokkaffe
Hur du lagar kokkaffe i kaffekanna. Du kan laga kaffet över öppen eld eller på spisen.
Du behöver en fjällbäck med friskt vatten, en öppen eld, kaffekanna och kokkaffe ;)
Enligt tradition kan man klarna kaffet med torkat fiskskinn i små bitar ex ålskinn eller laxskinn. Då sjunker kaffet till botten lättare och snabbare.
Det här kaffet njöt jag av på fjälltur med utsikt över dammen och vattenfallet vid Stora Sjöfallets Nationalpark och det smakade riktigt bra.
Tillagning
- Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
- Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan er det och koka upp vattnet och kaffet.
- När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen - då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
- Kokkaffet är klart att servera. Tips - om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.
Tips
- Räkna 3 nävar ca 1- 1,5 dl kokkaffe per liter vatten. Eller ett kaffemått per kopp och ett extra för kannan.
- Mängden kokkaffe är beroende på hur starkt du vill ha kaffet samt om vattnet är mjukt (mindre dosering) eller hårt (tillsätt mer kokkaffe).
- Kokkaffe är grövre bönor som ska sjunka till botten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 4 kcal