Kokkaffe

Kokkaffe. Hur du lagar kokkaffe i kaffekanna. Du kan laga kaffet över öppen eld eller på spisen. Du behöver en fjällbäck, en öppen eld, kaffekanna och kokkaffe. 

Du kan räkna 3 nävar ca 1- 1,5 dl kokkaffe per liter vatten. Eller ett kaffemått per kopp och ett extra för kannan. Mängden kokkaffe är beroende på hur starkt du vill ha kaffet samt om vattnet är mjukt (mindre dosering) eller hårt (tillsätt mer kokkaffe).

Kokkaffe är grövre bönor som ska sjunka till botten. Enligt traditionen kan man klarna kaffet med torkat fiskskinn i små bitar ex ålskinn eller laxskinn - då sjunker kaffet till botten lättare.

5 koppar kaffe

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 - 2 dl kokkaffe
  • 1 krm salt (kaffesalt - valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
  2. Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan er det och koka upp vattnet och kaffet.
  3. När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen - då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
  4. Kokkaffet är klart att servera. Tips - om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, WSET dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor med kvarg eller kesella.

Och följ gärna mig på FacebookInstagram och Pinterest.

Läs mer