Kokkaffe

Kokkaffe. Hur du lagar kokkaffe i kaffekanna. Du kan laga kaffet över öppen eld eller på spisen. Du behöver en fjällbäck, en öppen eld, kaffekanna och kokkaffe. 

Du kan räkna 3 nävar ca 1- 1,5 dl kokkaffe per liter vatten. Eller ett kaffemått per kopp och ett extra för kannan. Mängden kokkaffe är beroende på hur starkt du vill ha kaffet samt om vattnet är mjukt (mindre dosering) eller hårt (tillsätt mer kokkaffe).

Kokkaffe är grövre bönor som ska sjunka till botten. Enligt traditionen kan man klarna kaffet med torkat fiskskinn i små bitar ex ålskinn eller laxskinn - då sjunker kaffet till botten lättare.

5 koppar kaffe

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 - 2 dl kokkaffe
  • 1 krm salt (kaffesalt - valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
  2. Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan er det och koka upp vattnet och kaffet.
  3. När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen - då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
  4. Kokkaffet är klart att servera. Tips - om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer