Kokkaffe

Kokkaffe. Hur du lagar kokkaffe i kaffekanna. Du kan laga kaffet över öppen eld eller på spisen. Du behöver en fjällbäck, en öppen eld, kaffekanna och kokkaffe. 

Du kan räkna 3 nävar ca 1- 1,5 dl kokkaffe per liter vatten. Eller ett kaffemått per kopp och ett extra för kannan. Mängden kokkaffe är beroende på hur starkt du vill ha kaffet samt om vattnet är mjukt (mindre dosering) eller hårt (tillsätt mer kokkaffe).

Kokkaffe är grövre bönor som ska sjunka till botten. Enligt traditionen kan man klarna kaffet med torkat fiskskinn i små bitar ex ålskinn eller laxskinn - då sjunker kaffet till botten lättare.

5 koppar kaffe

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 - 2 dl kokkaffe
  • 1 krm salt (kaffesalt - valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
  2. Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan er det och koka upp vattnet och kaffet.
  3. När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen - då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
  4. Kokkaffet är klart att servera. Tips - om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer