Kokkaffe

Kokkaffe. Hur du lagar kokkaffe i kaffekanna. Du kan laga kaffet över öppen eld eller på spisen. Du behöver en fjällbäck, en öppen eld, kaffekanna och kokkaffe. 

Du kan räkna 3 nävar ca 1- 1,5 dl kokkaffe per liter vatten. Eller ett kaffemått per kopp och ett extra för kannan. Mängden kokkaffe är beroende på hur starkt du vill ha kaffet samt om vattnet är mjukt (mindre dosering) eller hårt (tillsätt mer kokkaffe).

Kokkaffe är grövre bönor som ska sjunka till botten. Enligt traditionen kan man klarna kaffet med torkat fiskskinn i små bitar ex ålskinn eller laxskinn - då sjunker kaffet till botten lättare.

5 koppar kaffe

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 - 2 dl kokkaffe
  • 1 krm salt (kaffesalt - valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
  2. Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan er det och koka upp vattnet och kaffet.
  3. När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen - då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
  4. Kokkaffet är klart att servera. Tips - om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer