Müslibar

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjorda müsli- eller granolabars. I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill som i en müsli - här ett förslag som kan varieras.

Val av ingredienser

  • Jag satte ihop ett förslag nedan men du kan gärna variera med vad du gillar och har hemma.
  • Några förslag är att använda färdig musli eller havregryn, fiberhavregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, chiafrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli.
  • Räkna ca 7 dl gryn, frön, nötter, musli, torkad frukt osv och ta sedan i de andra ingredienserna vetemjöl, bakpulver, sirap med mera enligt nedan.

Bind ihop med vätska

  • Ingredienserna binder man ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
  • Beroende på vilka ingredienser man väljer får man justera röran med hett vatten och arbeta ihop havregrynen samt låta röran vila så den inte barsen smular sönder sedan.
  • Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna.
  • Ägg har en del i också men det har ej jag i detta recept.

16 müslibars

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, plommon, papaya eller ananas
  • 0,5 dl nötter som jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter eller cashewnötter
  • 0,5 dl bananchips
  • 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön
  • 4 msk kokosflingor
  • 4 msk chiafrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 msk honung, sirap eller glukos
  • 100 gram smör, margarin eller matolja
  • 1,5 dl hett vatten

Tillagning

  1. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
  2. Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt dem.
  3. Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung, sirap eller glukos.
  4. Smält smör i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja. Tillsätt till skålen.
  5. Värm 1,5 dl vatten.
  6. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och arbeta ihop till en röra. Justera röran med hett vatten lite i taget så att du får en kletig men fast röra som håller ihop. Hur mycket vatten som behövs beror på vilka ingredienser du valt.
  7. Låt müsliröran vila i 20 minuter så att havregrynen sväller till.
  8. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  9. Förbered två avlånga brödformar, en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  10. Lägg på och tryck ut müsliröran i ett ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
  11. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  12. När smeten svalnat något men ännu är varm så skär du ut bitar med en kniv - till förslagsvis 16 stycken i form som müslibars. Vänta med att dela dem helt tills de kallnat.
  13. När de kallnat kan du dela dem i bitar och slå in i folie portionsvis eller varva mellan bakplåtspapper eller smörpapper i lufttät burk.
  14. Kan frysas in. Håller några veckor i lufttät burk. Förvara gärna i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-10