Müslibar

Introduktion och förberedelse

Gör hemgjorda müsli- eller granolabars. I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill som i en müsli - här ett förslag som kan varieras.

Du kan använda färdig musli eller havregryn, fiberhavregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, chiafrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli.

Ingredienserna binder man ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.

Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.

16 myslibars

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, plommon, papaya eller ananas
  • 0,5 dl nötter som jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter eller cashewnötter
  • 0,5 dl bananchips
  • 4 msk kokosflingor
  • 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 msk honung, sirap eller glukos
  • 100 g smör, margarin eller matolja
  • 4 msk chiafrön

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
  3. Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt i skålen.
  4. Smält smöret i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja.
  5. Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung (eller sirap eller glukos).
  6. Tillsätt smör, margarin eller olja och rör ihop till en röra. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och rör så att röran går ihop till en mer kletig konsistens genom att havregrynen blir blöta och lite grötiga. Låt stå en kvart och svälla.
  7. Bred ut müsliblandningen och tryck ihop den i ett lager på ett bakplåtspapper i en avlång brödform eller liten ugnsform.
  8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
  9. Låt blandningen svalna. När den svalnat något men ännu är varm så kan du passa på att skära ut bitar med en kniv - vänta med att dela dem helt tills det kallnat.
  10. När de kallnat kan du dela dem i bitar och slå in i folie portionsvis eller varva mellan bakplåtspapper eller smörpapper i lufttät burk.
  11. Kan frysas in. Håller några veckor i lufttät burk. Förvara gärna i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.