Müslibar
Gör hemgjorda müsli- eller granolabars. I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill som i en müsli - här ett förslag som kan varieras.
Tillagning
- Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
- Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt dem.
- Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung, sirap eller glukos.
- Smält smör i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja. Tillsätt till skålen.
- Värm 1,5 dl vatten.
- Tillsätt 0,5 dl hett vatten och arbeta ihop till en röra. Justera röran med hett vatten lite i taget så att du får en kletig men fast röra som håller ihop. Hur mycket vatten som behövs beror på vilka ingredienser du valt.
- Låt müsliröran vila i 20 minuter så att havregrynen sväller till.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Förbered två avlånga brödformar, en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper i botten.
- Lägg på och tryck ut müsliröran i ett ca 1,5 - 2 cm tjockt lager.
- Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
- När smeten svalnat något men ännu är varm så skär du ut bitar med en kniv - till förslagsvis 16 stycken i form som müslibars. Vänta med att dela dem helt tills de kallnat.
- När de kallnat kan du dela dem i bitar och slå in i folie portionsvis eller varva mellan bakplåtspapper eller smörpapper i lufttät burk.
- Kan frysas in. Håller några veckor i lufttät burk. Förvara gärna i kylen.
Val av ingredienser
- Jag satte ihop ett förslag nedan men du kan gärna variera med vad du gillar och har hemma.
- Några förslag är att använda färdig musli eller havregryn, fiberhavregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, chiafrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli.
- Räkna ca 7 dl gryn, frön, nötter, musli, torkad frukt osv och ta sedan i de andra ingredienserna vetemjöl, bakpulver, sirap med mera enligt nedan.
Bind ihop med vätska
- Ingredienserna binder man ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.
- Beroende på vilka ingredienser man väljer får man justera röran med hett vatten och arbeta ihop havregrynen samt låta röran vila så den inte barsen smular sönder sedan.
- Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna.
- Ägg har en del i också men det har ej jag i detta recept.
Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal