Müslibar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Müslibar eller granolabars. Granola är ett annat ord för müsli. I princip kan du blanda vilka ingredienser du vill till dina favorit muslibars - här ett förslag som kan varieras.

Du kan använda färdig musli eller havregryn, torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, torkade plommon; sesamfrön, jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter, cashewnötter, pumpakärnor, bananchips, torkad papaya, torkad ananas, kokosflingor, solrosfrön och havrekli.

Ingredienserna binder man sedan ihop med sirap eller honung, smör eller margarin, lite vetemjöl och lite bakpulver samt lite hett vatten.

Rör ihop allt till en röra som man sedan bakar/torkar i en ugnspanna. Ägg har en del i också men inte jag. Jag satte ihop ett förslag nedan sedan kan man ta lite vad man har hemma.

16 myslibars

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl torkad frukt som aprikos, torkade äpplen, plommon, papaya eller ananas
  • 0,5 dl nötter som jordnötter, paranötter, hasselnötter, mandel, valnötter eller cashewnötter
  • 0,5 dl bananchips
  • 4 msk kokosflingor
  • 0,5 dl pumpakärnor eller solrosfrön
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 4 msk honung, sirap eller glukos
  • 100 g smör, margarin eller matolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Hacka den torkade frukten i små bitar och lägg i en stor bunke.
  3. Krossa bananchipsen och hacka nötter samt tillsätt i skålen.
  4. Smält smöret i en kastrull eller använd flytande margarin eller olja.
  5. Blanda i alla torra ingredienser samt tillsätt honung (eller sirap eller glukos).
  6. Tillsätt smör, margarin eller olja och rör ihop till en röra. Tillsätt 0,5 dl hett vatten och rör så att röran går ihop till en mer kletig konsistens genom att havregrynen blir blöta och lite grötiga. Det tar någon minut innan de sugit åt sig.
  7. Bred ut müsliblandningen och tryck ihop den i ett lager på ett bakplåtspapper i en avlång brödform eller liten ugnsform.
  8. Grädda muslibarsen mitt i ugnen i 15 minuter.
  9. Låt blandningen svalna så stelnar den och hänger sedan ihop.
  10. Ta ur musliblandningen ur formen och skär upp lagom stora bitar till müslibars. Slå ev. in dem i folie eller smörpapper.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.