Äppelchips

Introduktion och förberedelse

Gör egna knapriga äppelchips. Tunt skivade äpplen du torkar i ugnen. Gott som snacks, tilltugg samt till garnering av glass, desserter och sorbet som förslagsvis cidersorbet.

Ta ett fast fint äpple typ Royal Gala eller Pink Lady. Eller gärna ett svenskt ekologiskt Aroma eller liknande äpple. .

20 äppelchips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 stort fast äpple typ aroma
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk glykossirap
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
  3. Tillsätt glykossirap och rör samt koka upp.
  4. Tillsätt citronsaft och rör om. Ställ åt sidan.
  5. Skölj äpplet och skiva det tunt du kan ca 1,5-2 mm med en mandolin. Välj ut ca 20 fina skivor.
  6. Sprid ut äppelskivorna på två bakplåtspapper och placera på galler.
  7. Pensla dem med sockerlagen och citronsaften.
  8. Sätt in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 80 grader.
  9. Torka äppelchipsen i ca 3 timmar. De ska bli torra men ej brända.
  10. Ta ut och ta loss dem samt låt svalna.
  11. Förvara chipsen i en lufttät burk.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.