Äppelchips
Gör egna knapriga äppelchips. Tunt skivade äpplen du torkar i ugnen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
- Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
- Tillsätt glykossirap och rör samt koka upp.
- Tillsätt citronsaft och rör om. Ställ åt sidan.
- Skölj äpplet och skiva det tunt du kan ca 1,5-2 mm med en mandolin. Välj ut ca 20 fina skivor.
- Sprid ut äppelskivorna på två bakplåtspapper och placera på galler.
- Pensla dem med sockerlagen och citronsaften.
- Sätt in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 80 grader.
- Torka äppelchipsen i ca 3 timmar. De ska bli torra men ej brända.
- Ta ut och ta loss dem samt låt svalna.
- Förvara chipsen i en lufttät burk.
Serveringsförslag
- Gott som snacks och tilltugg till vardagsmys, fest eller ta med på utflykt och som friluftsmat.
- Passar till garnering av glass, desserter och sorbet som förslagsvis cidersorbet.
- Äppelskivorna passar även som dekoration och garnering i drinkar, cocktails och bål. Lägg en skiva i drinken.
- De vackra skivorna passar också att garnera maträtter med som fiskrätter. Eller garnera fat till julbord, buffé och fest. Vidare passar de att använda som dekoration på bordet till dukning.
- Blir också en fint att ha i en glasburk på en hylla som dekoration tills de ska användas. Eller ge bort som present. Eller trä på snöre och häng upp på något fint ställe.
Val av äpple
- Välj helst ekologiskt odlade äpplen eller äpplen från eget träd. Köper du andra äpplen så skölj dem noga.
- Förslag är ett svenskt ekologiskt odlat äpple som Aroma eller liknande.
- Fler förslag är äpple typ Royal Gala eller Pink Lady.
Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal