Äppelchips

Introduktion och förberedelse

Gör egna knapriga äppelchips. Tunt skivade äpplen du torkar i ugnen.

Gott som snacks, tilltugg samt till garnering av glass, desserter och sorbet som förslagsvis cidersorbet.

Val av äpple

  • Välj helst ekologiskt odlade äpplen eller äpplen från eget träd. Köper du andra äpplen så skölj dem noga.
  • Förslag är ett svenskt ekologiskt odlat äpple som Aroma eller liknande.
  • Fler förslag är äpple typ Royal Gala eller Pink Lady.

20 äppelchips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 stort fast äpple typ aroma, gärna ekologiskt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk glykossirap
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
  3. Tillsätt glykossirap och rör samt koka upp.
  4. Tillsätt citronsaft och rör om. Ställ åt sidan.
  5. Skölj äpplet och skiva det tunt du kan ca 1,5-2 mm med en mandolin. Välj ut ca 20 fina skivor.
  6. Sprid ut äppelskivorna på två bakplåtspapper och placera på galler.
  7. Pensla dem med sockerlagen och citronsaften.
  8. Sätt in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 80 grader.
  9. Torka äppelchipsen i ca 3 timmar. De ska bli torra men ej brända.
  10. Ta ut och ta loss dem samt låt svalna.
  11. Förvara chipsen i en lufttät burk.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-07