Äppelchips

20 äppelchips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 1 stort fast äpple typ aroma, gärna ekologiskt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 msk glykossirap
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader varmluft.
  2. Mät upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Värm och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
  3. Tillsätt glykossirap och rör samt koka upp.
  4. Tillsätt citronsaft och rör om. Ställ åt sidan.
  5. Skölj äpplet och skiva det tunt du kan ca 1,5-2 mm med en mandolin. Välj ut ca 20 fina skivor.
  6. Sprid ut äppelskivorna på två bakplåtspapper och placera på galler.
  7. Pensla dem med sockerlagen och citronsaften.
  8. Sätt in i mitten av ugnen. Sänk värmen till 80 grader.
  9. Torka äppelchipsen i ca 3 timmar. De ska bli torra men ej brända.
  10. Ta ut och ta loss dem samt låt svalna.
  11. Förvara chipsen i en lufttät burk.

Serveringsförslag

  • Gott som snacks och tilltugg till vardagsmys, fest eller ta med på utflykt och som friluftsmat.
  • Passar till garnering av glass, desserter och sorbet som förslagsvis cidersorbet.
  • Äppelskivorna passar även som dekoration och garnering i drinkar, cocktails och bål. Lägg en skiva i drinken.
  • De vackra skivorna passar också att garnera maträtter med som fiskrätter. Eller garnera fat till julbord, buffé och fest. Vidare passar de att använda som dekoration på bordet till dukning.
  • Blir också en fint att ha i en glasburk på en hylla som dekoration tills de ska användas. Eller ge bort som present. Eller trä på snöre och häng upp på något fint ställe.

Val av äpple

  • Välj helst ekologiskt odlade äpplen eller äpplen från eget träd. Köper du andra äpplen så skölj dem noga.
  • Förslag är ett svenskt ekologiskt odlat äpple som Aroma eller liknande.
  • Fler förslag är äpple typ Royal Gala eller Pink Lady.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-02

Tillbehör och liknande: