Laggbröd

Smaskiga nybakta laggbröd med honungssmör. Ett slags mjukt tunnbröd eller pannbröd du gräddar eller bakar direkt på en lagg eller stekpanna. Du kan baka dem på spisen eller över öppen eld som förr. Dessa från vikingamarknaden i Näsum.

Gott med honungssmör - det är smör med honung helt enkelt. Du kan göra hemgjort smör av grädde som blir mycket gott. Man kan också servera laggbröd som fika likt scones med marmelad, smör, ost och te. Funkar också till frukost.

En matigare variant är att fylla och rulla ihop laggbröden med goda grejer som fräst kött, sallad, sås med majonäs, pressad vitlök och sriracha chili, tärnad gurka, finstrimlad rödkål, rödlök, riven ost och skivad tomat. Prova med gyroskött, älgkebab, viltfärs, kycklingfajitas, tacofärs osv. 

Gott bröd att grädda i murika eller lagg över öppen eld på vandringen. Förbered då degen innan. Då kan man även smula i 15 gram färsk jäst istället för bakpulver. 

Filmjölken kan bytas mot naturell yoghurt eller i brist på annat mjölk eller vatten. Man kan även ha i mald koriander om man vill. Eller skippa kryddorna helt. Kan även bakas med vetemjöl, hälften rågsikt och vetemjöl eller blanda med valfria olika mjöl. 

16 laggbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl filmjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 dl rågsikt
  • 2 msk sirap
  • 2 tsk stött anis hel (valfritt)
  • 3 tsk stött fänkål frön (valfritt)

Tillagning

  1. Stöt fänkål och anis i en mortel fint.
  2. Blanda bakpulver, salt, rågsikt samt anis och fänkål i en stor bakbunke.
  3. Tillsätt filmjölken och rör ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer fil eller vatten tills du har en deg - dock ska den ej vara för kladdig. Får du för mycket degvätska tar du lite mer mjöl. Hit kan du förbereda och ha degen kylen eller i en påse eller burk till utflykt.
  4. Dela degen på hälften och sedan ned till i ca 16 degbitar.
  5. Gräddning: Kavla ut degbitarna med en mönstrad kavel på mjölat bakbord. Förslag är att kavla till 0,5 cm tjocka och runda tunnbröd med diameter på 15-20 cm. Du kan kavla ut dem efter hand du gräddar dem eller kavla ut alla på en gång och lägga med lite vetemjöl mellan. Du kan också använda en slät kavel och nagga hål i degen med en gaffel när kavlat ut dem. Har du ingen kavel alls så tryck ut dem med händerna.
  6. Grädda laggbröden ett i taget i en stekpanna, lagg, murika eller pannkakslagg i ca 1-1,5 minuter per sida. Det ska vara en torr panna - alltså inget fett, smör eller olja. De ska få färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik vid sidan eller servera dem direkt.
  7. Servera nygräddade gärna med honungssmör eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer