Laggbröd

Smaskiga nybakta laggbröd med honungssmör. Ett slags mjukt tunnbröd eller pannbröd du gräddar eller bakar direkt på en lagg eller stekpanna. Du kan baka dem på spisen eller över öppen eld som förr. Dessa från vikingamarknaden i Näsum.

Gott med honungssmör - det är smör med honung helt enkelt. Du kan göra hemgjort smör av grädde som blir mycket gott. Man kan också servera laggbröd som fika likt scones med marmelad, smör, ost och te. Funkar också till frukost.

En matigare variant är att fylla och rulla ihop laggbröden med goda grejer som fräst kött, sallad, sås med majonäs, pressad vitlök och sriracha chili, tärnad gurka, finstrimlad rödkål, rödlök, riven ost och skivad tomat. Prova med gyroskött, älgkebab, viltfärs, kycklingfajitas, tacofärs osv. 

Gott bröd att grädda i murika eller lagg över öppen eld på vandringen. Förbered då degen innan. Då kan man även smula i 15 gram färsk jäst istället för bakpulver. 

Filmjölken kan bytas mot naturell yoghurt eller i brist på annat mjölk eller vatten. Man kan även ha i mald koriander om man vill. Eller skippa kryddorna helt. Kan även bakas med vetemjöl, hälften rågsikt och vetemjöl eller blanda med valfria olika mjöl. 

16 laggbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl filmjölk
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 12 dl rågsikt
  • 2 msk sirap
  • 2 tsk stött anis hel (valfritt)
  • 3 tsk stött fänkål frön (valfritt)

Tillagning

  1. Stöt fänkål och anis i en mortel fint.
  2. Blanda bakpulver, salt, rågsikt samt anis och fänkål i en stor bakbunke.
  3. Tillsätt filmjölken och rör ihop till en deg. Tillsätt ev. lite mer fil eller vatten tills du har en deg - dock ska den ej vara för kladdig. Får du för mycket degvätska tar du lite mer mjöl. Hit kan du förbereda och ha degen kylen eller i en påse eller burk till utflykt.
  4. Dela degen på hälften och sedan ned till i ca 16 degbitar.
  5. Gräddning: Kavla ut degbitarna med en mönstrad kavel på mjölat bakbord. Förslag är att kavla till 0,5 cm tjocka och runda tunnbröd med diameter på 15-20 cm. Du kan kavla ut dem efter hand du gräddar dem eller kavla ut alla på en gång och lägga med lite vetemjöl mellan. Du kan också använda en slät kavel och nagga hål i degen med en gaffel när kavlat ut dem. Har du ingen kavel alls så tryck ut dem med händerna.
  6. Grädda laggbröden ett i taget i en stekpanna, lagg, murika eller pannkakslagg i ca 1-1,5 minuter per sida. Det ska vara en torr panna - alltså inget fett, smör eller olja. De ska få färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik vid sidan eller servera dem direkt.
  7. Servera nygräddade gärna med honungssmör eller valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer