Musli med chiafrön och quinoa

Musli med chiafrön och quinoa samt annat gott. En hemgjord supermusli du rostar i ugnen så att den blir knaprig och god. Här med chiafrön, quinoa, mandlar, havregryn, rågflingor, sesamfrön, pumpafrön, torkad knaprigt äpple, solrosfrön och lite honung.

Mandlarna kan du ha i hela vilket är enklast eller hacka grovt. Du kan ta byta och ta andra ingredienser efter tycke. Några förslag är grovhackade hasselnötter, valnötter, puffat vete, kardemumma, kanel, paranötter, torkade blåbär, torkade fikon, torkade dadlar, torkade aprikoser, torkade tranbär, torkad blåbär, quinoapuffar, rispuffar, flagad kokos, torkade granatäppelkärnor med mera.

En stor zip-lock plastpåse är smidigt att ha muslin i. Eller använd en eller flera lufttäta burkar. Köpt musli går knappt att äta längre efter du provat hemrostad musli med massor av gottis i. Tänk på att de ingredienser du ej använder denna gång kan du göra ny musli på nästa gång. Därför blir denna musli mycket billigare, nyttigare och mycket godare då den är nyrostad jämfört med köpt musli.

2 liter musli med chiafrön och quinoa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 dl havregryn
  • 4 dl rågflingor
  • 1,5 dl chiafrön
  • 1,5 dl quinoa
  • 1,5 dl pumpafrön
  • 1 dl sesamfrön
  • 200 gram mandlar
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 4 msk flytande honung
  • 75 gram torkade krossade äppelchips
  • 250 gram russin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mät upp havregryn, rågflingor, chiafrön, quinoa, pumpafrön, mandlar, sesamfrön, solrosfrön i en långpanna med höga kanter.
  3. Ringla över honung och blanda runt.
  4. Rosta muslin i ca 20 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  5. Ta ut och låt stå att svalna.
  6. Krossa äppelchipsen i påsen.
  7. Blanda i russin och äppelchips i muslin.
  8. Lägg över muslin i en eller flera lufttäta burkar eller en stor ziplock-plastpåse.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer