Nässelbaguette eller nässelbröd

Introduktion och förberedelse

Lättbakta bröd eller baguetter med nässlor i degen blir goda, nyttiga och knapriga bröd.

De behöver ej knådas utan bara rörs ihop och sedan jäses in timme innan de formas till rustika bröd eller baguetter.

Varianter

  • Jag tog enbart rågsikt som har 60% vetemjöl och 40% råg - ger lite rustikar karaktär på bröden. Men du kan ta vanligt vetemjöl, vetemjöl special, manitoba eller annat valfri ljus mjölblandning med vetemjöl som grund.
  • Du kan också ha i 1 dl grovt hackade valnötter i degen.
  • Nässlorna kan bytas helt eller delvis mot hackad förvälld spenat.

Plock av nässlor och förvällning

  • Plocka fina blad som toppskotten av späda nässlor. Använd handskar.
  • Skölj och förväll/koka nässelbladen. Jag kokade dem helt enkelt i 3 minuter och hackade dem sedan för att blanda i degen.
  • Eller så förväller du nässlorna enligt mitt recept på förvällda nässlor. Du kan även kolla på min film där jag förväller nässlor.

Baka som baguette eller valfri form

  • Baka som valfri form av bröd, runda bröd eller likt baguetter som jag gjorde på bilden.
  • De kan även tas ut och skäras som rustika frallor.
  • Har du bakformar i trä så kan du lägga bröden i sådana med rejält med mjöl i formen. Vänd sedan upp på bakplåtspapper.

Med baksten

Knaprigast blir de om du har en baksten och bakar bröden på. Jag har en från Saltå Kvarn som jag värmer innan på ett galler och sedan lägger över bröden på med ett bakplåtspapper under.

Vegan variant

Du kan baka bröden med mjölkfritt margarin istället för smör, mandelmjölk eller havremjölk samt sirap istället för honung.

Nässelvatten att vattna med

Om du vill kan du spara nässelvattnet till att ha att vattna växter med. Då spär man 1 del nässelvatten med 10 delar vatten.

Nässelbröd eller nässelbaguetter på skärbräda
Med förvällda hackade nässlor i degen får du trevlig twist på bröd och baguetter.

3 st nässelbröd eller nässelbaguetter

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram rensade fina blad nässlor, toppskott, ca 1 liter; eller 1,5 dl förvällda grovhackade nässlor
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 50 gram jäst, 1 pkt
  • 50 gram rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung
  • 14 dl rågsikt eller vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special, manitoba eller blanda

Tillagning

  1. Skölj och rensa nässlor så att du har fina späda blad. Koka dem i 3 minuter i vatten. Häll av i durkslag och skölj i kallt vatten. Låt rinna av. Krama ur. Hacka nässlorna.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt.
  6. Häll den varma mjölken över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt, honung och allt mjöl utom någon dl du spar till utbakning.
  7. Rör med degkrokar eller en träslev till en lös deg i ca 5 minuter. Tillsätt nässlorna mot slutet.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. Har du en baksten så sätt in den i ugnen när du sätter på ugnen.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas. Vänd runt med någon dl mjöl till en rund stor boll så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till baguetteliknande bröd eller den form du vill baka.
  12. Lägg på bakplåtspapper på en plåt eller baksten. Förvärm baksten eller plåt innan i ugnen.
  13. Grädda nässelbröden i ca 20 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg.
  14. Öppna luckan mot slutet en gång för att kolla bakningen och för att brödet ska bli lite knaprigt i ytan.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-23

Tillbehör och liknande recept: