Nässelrisotto
Nässelrisotto kan du laga med hemplockade förvällda nässlor tillsammans med risottoris, olivolja, lök, vitlök, vitt vin, grönsaksbuljong och riven parmesan.
Tillagning
- NÄSSLOR: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull till att koka nässlorna i.
- Skölj nässlorna väl i en stor bytta eller hink med kallt vatten. Plocka upp dem och låt rinna av.
- Koka nässlorna i ca 3 minuter. Häll av i durkslag och skölj med lite kallt vatten.
- Krama ur och hacka nässlorna.
- Finhacka schalottenlöken samt vitlöken.
- Stek schalottenlök och vitlök någon minut i smöret utan att ta färg.
- Tillsätt nässlorna och fräs runt några minuter. Salta dem. Ställ åt sidan till senare. Hit kan du förbereda och ha i kylen eller frysa in.
- RISOTTO: Blanda grönsaksbuljong av varmt vatten och buljongtärning i en kastrull. Ställ åt sidan i en kanna. Eller använd hemgjord grönsaksbuljong.
- Riv osten.
- Skala och hacka gul lök samt skala och finhacka vitlök. Lägg i en stor kastrull. Gärna med tjock botten.
- Fräs lök och vitlök i olivolja samt smör någon minut utan att ta färg.
- Tillsätt riset och fräs någon minut till utan att ta färg.
- Rör i vinet och koka upp. Låt koka ner några minuter. Rör om.
- Tillsätt och rör i lite av buljongen i taget efterhand som den kokar in i riset. Spara ca 2 dl buljong att justera tjockleken med vid slutet. Rör så ofta du kan.
- Koka risotton på medelvärme tills riset är mjukt men har lite tuggmotstånd kvar ca 15-20 minuter. Koktiden varierar lite med val av risottoris - se paketet.
- Innan servering så smakar du av risotton med salt och peppar.
- Rör i nässlorna samt nästan all ost och en msk smör. Spara lite ost att garnera med.
- Servera nässelrisotton direkt. Garnera gärna med lite riven eller hyvlad parmesan vid servering.
Serveringsförslag
- Servera nässelrisotton som förrätt som den är eller toppad med grillade pilgrimsmusslor som på bilden nedan. Eller så kan du ta grillade räkor. Som förrätt räcker receptet till 6-8 portioner.
- Passar även som lätt lunch eller middag eller som tillbehör till det mesta. Förutom pilgrimsmusslor och räkor passar att toppa med kycklingfilé, kycklingspett, laxfilé, oxfilé, halloumi, grönsaker eller fläskfilé.
Garnering
- Garnera gärna med blad av grovt hackad babyspenat, ruccola, hackad bladpersilja eller andra gröna blad.
- Mer riven eller hyvlad parmesan samt några droppar olivolja kan man också toppa med vid servering.
Val av råvaror
- Använd rundkornigt riktigt risottoris som Carnaroli, Arborio, Vialone nano, Avorio eller Maratelli ris.
- Vidare fin olivolja och parmesanost parmigiano-reggiano.
- Som vin kan du ta ett torrt vitt vin helst utan ekfatslagring. Jag gillar ett Pinot Grigio från Trentino eller Soave i norra Italien. Dessa kan också serveras till risotton.
- Buljong kan du laga själv eller göra av 10 dl vatten och 2 ekologiska buljongtärning av grönsak eller motsvarande.
Plock av nässlor och förvällning
- Plocka fina blad som toppskotten av späda nässlor. Använd handskar.
- Plockar du mycket nässlor kan du förvälla dem enligt mitt recept på förvällda nässlor. Du kan även kolla på min film.
Parmesan är ej vegetariskt
Ska du servera risotton till vegetarianer så tänk på att parmesanost ej är vegetarisk då den ystats med löpe. Välj en vegan parmesanliknande ost med enzym istället som Violife prosociano.
Att dricka till
Vintips till nässelrisotton är ett lätt kylt vitt vin som italienskt Pinot Grigio eller Chardonnay.
Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal