Fisk i ugn

Fisk i ugn på enkelt vis med sås och riven parmesan på toppen. En slags fiskgratäng helt enkelt.

Kan lagas med torsk, lax eller spättafilé. I såsen är det fiskbuljong, citron, grädde, gräslök och crème fraiche.

Gott, snabbt och enkelt.

2 port fisk i ugn

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 bitar torskfilé typ ryggbitar portionsförpackade på 150 gram styck eller laxfilé eller 250-300 gram spättafilé
  • 1 msk smör eller olivolja till formen
  • Sås: 1 dl vatten
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 tsk ljus maizenaredning
  • 1 msk hackad gräslök, fryst går bra
  • 1/2 tsk pressad citronsaft
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 1 msk crème fraiche
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Förbered det tillbehör du vill ha till ex. kokt potatis till pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa.
  2. Smörj en ugnsform med en msk smör eller olivolja.
  3. Dela fiskbitarna i två delar på mitten. Lägg i formen. Salta och peppra fiskbitarna.
  4. Riv parmesanost eller grana padano fint.
  5. SÅS: Koka upp vatten med fiskbuljong. Rör ut buljongtärningen.
  6. Tillsätt grädde. Koka upp.
  7. Vispa i ljus maizenaredning tills såsen blir så tjock du vill ha den.
  8. Smaksätt såsen med citronsaft, salt, peppar, gräslök och rör i crème fraiche.
  9. Vispa ihop såsen och häll över fisken i formen.
  10. Strö över riven ost.
  11. I UGNEN: Laga fisken i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Sätt gärna på grillen några minuter på slutet så att gratängen får färg på toppen om den inte fått det redan. Akta så den inte bränns dock.
  12. Ta ut och servera med önskade tillbehör.

Serveringsförslag

Varianter

  • En variant är att lägga lägga grönsaker i botten under fisken. Några goda förslag är att fräsa hackad spenat; tärnad paprika eller strimlad fänkål och lägga i formen.
  • Istället för parmesan eller grana padano kan du ta annan riven lagrad ost som Västerbotten eller prästost. Kan garneras med hackad gräslök (eller klippt) eller dillkvistar.
  • Man kan också blanda ex. hälften torskbitar och hälften lax. Det finns fryst tärnad lax och torsk att köpa. Tina fisken i kylen på en tallrik över natten eller förpackningen i kallt vatten i en skål i några timmar innan.
E-mail
Medel: 3.7 (49 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-27