Fisk i ugn
Fisk i ugn på enkelt vis med sås och riven parmesan på toppen. En slags fiskgratäng helt enkelt.
Kan lagas med torsk, lax eller spättafilé. I såsen är det fiskbuljong, citron, grädde, gräslök och crème fraiche.
Gott, snabbt och enkelt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Förbered det tillbehör du vill ha till ex. kokt potatis till pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa.
- Smörj en ugnsform med en msk smör eller olivolja.
- Dela fiskbitarna i två delar på mitten. Lägg i formen. Salta och peppra fiskbitarna.
- Riv parmesanost eller grana padano fint.
- SÅS: Koka upp vatten med fiskbuljong. Rör ut buljongtärningen.
- Tillsätt grädde. Koka upp.
- Vispa i ljus maizenaredning tills såsen blir så tjock du vill ha den.
- Smaksätt såsen med citronsaft, salt, peppar, gräslök och rör i crème fraiche.
- Vispa ihop såsen och häll över fisken i formen.
- Strö över riven ost.
- I UGNEN: Laga fisken i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Sätt gärna på grillen några minuter på slutet så att gratängen får färg på toppen om den inte fått det redan. Akta så den inte bränns dock.
- Ta ut och servera med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis eller pressad potatis, kokt ris, gnocchi, råris, pasta som tagliatelle eller quinoa.
- Vidare passar en sallad med tärnad tomat, avokado, babyspenat och annan grönsallad till.
Varianter
- En variant är att lägga lägga grönsaker i botten under fisken. Några goda förslag är att fräsa hackad spenat; tärnad paprika eller strimlad fänkål och lägga i formen.
- Istället för parmesan eller grana padano kan du ta annan riven lagrad ost som Västerbotten eller prästost. Kan garneras med hackad gräslök (eller klippt) eller dillkvistar.
- Man kan också blanda ex. hälften torskbitar och hälften lax. Det finns fryst tärnad lax och torsk att köpa. Tina fisken i kylen på en tallrik över natten eller förpackningen i kallt vatten i en skål i några timmar innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 398 kcal