Tomatpaj
Baka en tomatpaj. En slags tomat-tarte med små fina tomater, riven ost, lite grädde och örter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn.
- PAJSKAL: Skär smör i kuber.
- Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen.
- Slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
- Stick hål över botten av degen med en gaffel innan du gräddar den.
- Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något.
- FYLLNING: Smula Digestivekexen och sprid ut i botten på pajskalet.
- Skölj tomaterna och dela dem i tre delar eller fjärdedelar. Sprid ut i botten.
- Salta och peppra på tomaterna.
- Riv ost och sprid ut den.
- Plocka och hacka örter som timjan eller oregano och sprid ut över osten.
- Häll över grädden och fördela jämnt över fyllningen.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt och låt stå ytterligare 5 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan ätas både varm och kall.
Serveringsförslag
- Kan serveras både varm eller kall. Passar till lätt lunch eller middag; buffé, kalas och fest men också att ta med på utflykt eller picknick.
- Gott med en grönsallad eller annan sallad till. Marinerade svarta belugalinser passar också till.
- Man kan också ha en kall sås till som denna med mango chutney, tzatziki eller curry.
Val av ost
Här med fin Gruyère-ost. Köp en bit och riv själv. Det blir också gott med Appenzeller. Annan lagrad fin ost funkar men godast blir det med dessa ostar.
Val av tomater
- Köp gärna så fina tomater du hittar - små plommontomater, cocktailtomater eller vildmix är goda. Man kan också skiva stora tomater och lägga omlott.
- Jag använde hemodlade tomater till pajen på bilden.
Speciell paj
- Pajdegen är med grahamsmjöl och ger en lite rustikare och grövre pajdeg som passar till denna tomatpaj.
- Pajen fylls även med en liten hemlig ingrediens - smulor av Digestivekex. De ger en lite söt och fyllig smak. Du kan köpa färdiga kex eller helst baka egna Digestivekex någon dag innan - spara några till pajen bara.
- Pajfyllningen är utan ägg men med lite grädde. Pajen är mer i stil som en fransk tarte som bakas utan äggstanning.
Varianter
- Du kan baka pajen med vanlig klassisk pajdeg.
- För en vegan variant kan du ta mjölkfritt margarin till degen, havregrädde och en vegan riven ost.
Val av form
Baka pajdegen i en pajform ca 26-28 cm diameter av metall med non-stick yta, porslin, keramik eller ugnsfast glas. Du kan baka i portionsformar eller engångsformar i aluminium i valfri storlek. Dubblar du satsen räcker den till en stor långpanna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal