Tomatpaj

Introduktion och förberedelse

Baka en tomatpaj. En slags tomat-tarte med små fina tomater, riven ost, lite grädde och örter.

Serveringsförslag

Val av ost

Här med fin Gruyère-ost. Köp en bit och riv själv. Det blir också gott med Appenzeller. Annan lagrad fin ost funkar men godast blir det med dessa ostar.

Val av tomater

  • Köp gärna så fina tomater du hittar - små plommontomater, cocktailtomater eller vildmix är goda. Man kan också skiva stora tomater och lägga omlott.
  • Jag använde hemodlade tomater till pajen på bilden.

Speciell paj

  • Pajdegen är med grahamsmjöl och ger en lite rustikare och grövre pajdeg som passar till denna tomatpaj.
  • Pajen fylls även med en liten hemlig ingrediens - smulor av Digestivekex. De ger en lite söt och fyllig smak. Du kan köpa färdiga kex eller helst baka egna Digestivekex någon dag innan - spara några till pajen bara.
  • Pajfyllningen är utan ägg men med lite grädde. Pajen är mer i stil som en fransk tarte som bakas utan äggstanning.

Varianter

  • Du kan baka pajen med vanlig klassisk pajdeg.
  • För en vegan variant kan du ta mjölkfritt margarin till degen, havregrädde och en vegan riven ost.

Val av form

Baka pajdegen i en pajform ca 26-28 cm diameter av metall med non-stick yta, porslin, keramik eller ugnsfast glas. Du kan baka i portionsformar eller engångsformar i aluminium i valfri storlek. Dubblar du satsen räcker den till en stor långpanna.

Nygräddad paj med små fina tomater, gruyere eller appenzeller ost, färsk timjan och smulade Digestivekex.
Nygräddad paj med små fina tomater, gruyere eller appenzeller ost, färsk timjan och smulade Digestivekex blir riktigt god och får fin smak.

1 tomatpaj, ca 6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 0,5 dl grahamsmjöl
  • 100 gram kallt smör eller margarin
  • 1 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • 4 msk vatten
  • FYLLNING: 250 gram (1 pkt) små tomater som cocktailtomater, plommontomater eller vildmix
  • 100 gram riven Gruyère eller Appenzeller
  • 1/2 dl grädde
  • 3 Digestivekex
  • 1 msk färsk plockad timjan eller oregano (eller 1 krm torkad) eller blanda örter som timjan, oregano och rosmarin
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluftsugn.
  2. PAJSKAL: Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en deg. Knåda inte degen.
  4. Slå in degen i lite gladplast och lägga i kylen i 20-30 minuter att vila. Kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av degen med en gaffel innan du gräddar den.
  6. Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Ta ut och låt svalna något.
  8. FYLLNING: Smula Digestivekexen och sprid ut i botten på pajskalet.
  9. Skölj tomaterna och dela dem i tre delar eller fjärdedelar. Sprid ut i botten.
  10. Salta och peppra på tomaterna.
  11. Riv ost och sprid ut den.
  12. Plocka och hacka örter som timjan eller oregano och sprid ut över osten.
  13. Häll över grädden och fördela jämnt över fyllningen.
  14. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan på glänt och låt stå ytterligare 5 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan ätas både varm och kall.
E-mail
Medel: 4 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 203 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-08