Nässelpaj

Nässelpaj blir jättegott med nässlor du kan plocka själv. Koka och baka som paj med äggstanning och riven ost i pajskal. Pajen påminner om spenatpaj.

Du kan smaksätta pajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.

Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.

Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.

6 portioner nässelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 2 dl kokta hackade nässlor
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
  3. Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
  5. Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna.
  7. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 5-10 minuter i mitten av ugnen.
  9. Separera äggulor från vitor i två bunkar.
  10. Till bunken med äggulorna tillsätter du grädde, salt, vitpeppar, riven ost samt hackade nässlor.
  11. Ta ut pajformen med pajdeg och pensla pajdegen med lite av äggvitan när pajdegen är varm.
  12. Vispa äggvitorna till skum och vänd i och blanda med smeten med äggulorna.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  15. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.