Nässelpaj

Introduktion och förberedelse

Nässelpaj med ricotta, parmesan och pinjenötter blir jättegott med nässlor du kan plocka själv.

Nässlorna blancheras - kokas hastigt och hackas samt fräses med vitlök och schalottenlök. De blandas med ägg, ricotta, riven parmesan och grädde till fyllning samt toppas med pinjenötter.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för äggstanningen med ricotta och riven parmesan kan du grädda pajen med en vanlig äggstanning - vispa ihop 4 ägg, 2 dl grädde, 2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och 125 gram riven ost. Vänd i de frästa nässlorna samt baka i övrigt enligt nedan recept.
  • Pinjenötter är valfritt. Gott är även andra nötter som hasselnötter eller valnötter.
  • Pajen påminner om en spenatpaj och det går utmärkt att byta ut eller blanda en del av nässlorna mot fräst spenat.
  • Fler förslag på smaksättning av pajen är med 1 dl smulad fetaost eller 1 krm malen muskot.
  • Gillar du chèvre och getost kan du skiva över några skivor och lägga på toppen av pajen innan gräddning.

Val av nässlor

  • Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
  • Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.

Paj med hemplockade nässlor blir riktigt god tillsammans med grädde, ricotta, parmesan och pinjenötter.
Paj med hemplockade nässlor blir riktigt god tillsammans med grädde, ricotta, parmesan och pinjenötter.

6 till 8 portioner nässelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 3 msk vatten
  • FYLLNING: 2 dl kokta hackade nässlor
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten schalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 250 gram ricotta
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,75 dl pinjenötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
  3. Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
  5. Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna. Skala och finhacka vitlök samt schalottenlök.
  7. Fräs nässlorna i olivolja tillsammans med vitlök och schalottenlök några minuter. Ställ åt sidan.
  8. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  9. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  10. Blanda ägg, ricotta, grädde, riven parmesan, salt och peppar i en skål.
  11. Vänd ner nässlorna i äggstanningen.
  12. Bred ut äggstanningen i pajformen.
  13. Strö över pinjenötter.
  14. Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  15. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.6 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 368 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22