Nässelpaj
Nässelpaj med ricotta, parmesan och pinjenötter blir jättegott med nässlor du kan plocka själv.
Nässlorna blancheras - kokas hastigt och hackas samt fräses med vitlök och schalottenlök. De blandas med ägg, ricotta, riven parmesan och grädde till fyllning samt toppas med pinjenötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
- Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
- Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
- Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
- Hacka nässlorna. Skala och finhacka vitlök samt schalottenlök.
- Fräs nässlorna i olivolja tillsammans med vitlök och schalottenlök några minuter. Ställ åt sidan.
- Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
- Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Blanda ägg, ricotta, grädde, riven parmesan, salt och peppar i en skål.
- Vänd ner nässlorna i äggstanningen.
- Bred ut äggstanningen i pajformen.
- Strö över pinjenötter.
- Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
- Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Nässelpajen passar till lätt middag eller lunch; knytkalas, midsommar, buffé, utflykt, smörgåsbord med mera.
- Pajen kan serveras varm eller kall.
- Nässelpaj är gott med sallad till som tomatsallad, grönsallad med avokado, marinerade vita bönor, vanlig grönsallad eller bönsallad. Gärna med en god salladsdressing till.
Varianter
- Istället för äggstanningen med ricotta och riven parmesan kan du grädda pajen med en vanlig äggstanning - vispa ihop 4 ägg, 2 dl grädde, 2 krm salt, 0,5 krm vitpeppar och 125 gram riven ost. Vänd i de frästa nässlorna samt baka i övrigt enligt nedan recept.
- Pinjenötter är valfritt. Gott är även andra nötter som hasselnötter eller valnötter.
- Pajen påminner om en spenatpaj och det går utmärkt att byta ut eller blanda en del av nässlorna mot fräst spenat.
- Fler förslag på smaksättning av pajen är med 1 dl smulad fetaost eller 1 krm malen muskot.
- Gillar du chèvre och getost kan du skiva över några skivor och lägga på toppen av pajen innan gräddning.
Val av nässlor
- Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
- Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 368 kcal