Nässelpaj

En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.

6 portioner nässelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 2 dl kokta hackade nässlor
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
  3. Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
  5. Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna.
  7. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 5-10 minuter i mitten av ugnen.
  9. Separera äggulor från vitor i två bunkar.
  10. Till bunken med äggulorna tillsätter du grädde, salt, vitpeppar, riven ost samt hackade nässlor.
  11. Ta ut pajformen med pajdeg och pensla pajdegen med lite av äggvitan när pajdegen är varm.
  12. Vispa äggvitorna till skum och vänd i och blanda med smeten med äggulorna.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  15. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer