Nässelpaj

En god paj med kokta nässlor, äggstanning, riven ost och god pajdeg. Nässelpaj påminner om spenatpaj.
Du kan smaksätta nässelpajen med 1 dl smulad fetaost; 1 krm malen muskot och/eller 2 msk riven parmesan.
Nässelpaj är gott med sallad ex. tomatsallad med rödlök, olivolja, peppar och basilika.
Nässlornas toppskott är godast. Klipp med sax och använda handskar. Rensa bort stjälkarna. Undvik att plocka nässlor precis vid vägen.
Räkna ca en halv plastpåse toppskott för att få ut 2 dl hackade kokta eller förvällda nässlor.

6 portioner nässelpaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • Fyllning: 2 dl kokta hackade nässlor
  • Äggstanning: 4 ägg
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 125 g riven lagrad ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Hacka smöret i små kuber och lägg i en skål med mjöl och salt samt vatten. Arbeta hastigt ihop till en klumpfri deg. Täck över pajdegen och ställ in i kylen en kvart.
  3. Rensa nässlorna och klipp bort stjälkar. Använd handskar.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en stor kastrull och småkoka nässelbladen under lock i 10 minuter.
  5. Häll av nässlorna i ett durkslag, skölj kallt och krama ur vattnet.
  6. Hacka nässlorna.
  7. Ta ut pajdegen och kavla ut den eller tryck ut i en pajform. Stick hål med en gaffel i pajdegen här och där.
  8. Grädda pajskalet i 5-10 minuter i mitten av ugnen.
  9. Separera äggulor från vitor i två bunkar.
  10. Till bunken med äggulorna tillsätter du grädde, salt, vitpeppar, riven ost samt hackade nässlor.
  11. Ta ut pajformen med pajdeg och pensla pajdegen med lite av äggvitan när pajdegen är varm.
  12. Vispa äggvitorna till skum och vänd i och blanda med smeten med äggulorna.
  13. Häll fyllningen i pajskalet.
  14. Grädda nässelpajen i ca 30 minuter eller till pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  15. Ta ut och låt pajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer