Lax med örtsås

Ugnsbakad lax med ingefära, örtsås, kokt potatis och tomatsallad med basilika. Ingefära, örtsås och citron blir mycket gott ihop. Gott och somrigt. Passar till sommarlunch eller middag.

Ugnsbakad lax får god smak av hackad inlagd ingefära och persilja.

Laxfiléerna kan även lagas utan ingefära. Istället för att stekas i ugnen kan de grillas eller stekas i panna.

Tomatsalladen kan bytas ut mot en vanlig grönsallad eller valfri sallad.

Istället för frysta hackade örter kan du använda färska eller torkade örter.

4 portioner lax med örtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba och koka potatis.
  3. Hacka ingefäran grovt.
  4. Blanda lax, olivolja, ingefära, salt och svartpeppar i ett ugnsbläck. Sprid ut laxbitarna.
  5. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  6. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till örtsåsen.
  7. Örtsås: Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  8. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  9. Skala och strimla rödlöken.
  10. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  11. Strö hackad persilja över laxen innan servering.
  12. Servera laxen med tomatsalladen, örtsåsen, kokt potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.