Lax med örtsås
Ugnsbakad lax smaksatt med Gari - inlagd ingefära - serverad med örtsås, kokt delikatesspotatis och tomatsallad med basilika.
Inlagd ingefära, örtsås och citron blir mycket gott ihop och somrigt även om rätten passar att servera året om.
Passar till sommarlunch eller middag.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skrubba och koka potatis.
- Hacka ingefäran grovt.
- Blanda lax, olivolja, ingefära, salt och svartpeppar i ett ugnsbläck. Sprid ut laxbitarna.
- Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
- Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till örtsåsen.
- Örtsås: Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
- Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
- Skala och strimla rödlöken.
- Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
- Strö hackad persilja över laxen innan servering.
- Servera laxen med tomatsalladen, örtsåsen, kokt potatis samt citronklyftor.
Varianter
- Laxfiléerna kan även lagas utan ingefära. Istället för att stekas i ugnen kan de grillas eller stekas i panna.
- Tomatsalladen kan bytas ut mot en vanlig grönsallad eller valfri sallad.
- Istället för frysta hackade örter kan du använda färska eller torkade örter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal