Lax med örtsås

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad lax smaksatt med Gari - inlagd ingefära - serverad med örtsås, kokt delikatesspotatis och tomatsallad med basilika.

Inlagd ingefära, örtsås och citron blir mycket gott ihop och somrigt även om rätten passar att servera året om.

Passar till sommarlunch eller middag.

Varianter

  • Laxfiléerna kan även lagas utan ingefära. Istället för att stekas i ugnen kan de grillas eller stekas i panna.
  • Tomatsalladen kan bytas ut mot en vanlig grönsallad eller valfri sallad.
  • Istället för frysta hackade örter kan du använda färska eller torkade örter.

Ugnsbakad lax med inlagd ingefära, örtsås, tomatsallad och delikatesspotatis på tallrik.
Ugnsbakad lax med inlagd ingefära, örter och citron; serverad med en god örtsås, tomatsallad med rödlök och basilika samt kokt delikatesspotatis

4 portioner lax med örtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära Gari
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale eller 1 tsk torkade örtkryddor provencalsk blandning
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron eller fyra klyftor till servering

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba och koka potatis.
  3. Hacka ingefäran grovt.
  4. Blanda lax, olivolja, ingefära, salt och svartpeppar i ett ugnsbläck. Sprid ut laxbitarna.
  5. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  6. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till örtsåsen.
  7. Örtsås: Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  8. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  9. Skala och strimla rödlöken.
  10. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  11. Strö hackad persilja över laxen innan servering.
  12. Servera laxen med tomatsalladen, örtsåsen, kokt potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 389 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.