Lax med örtsås

Ugnsbakad lax med ingefära, örtsås, kokt potatis och tomatsallad med basilika. Ingefära, örtsås och citron blir mycket gott ihop.
Gott och somrigt. Passar till sommarlunch eller middag.
Laxfiléerna kan även lagas utan ingefära. Istället för att stekas i ugnen kan de grillas eller stekas i panna.
Tomatsalladen kan bytas ut mot en vanlig grönsallad eller valfri sallad.
Istället för frysta hackade örter kan du använda färska eller torkade örter.

4 portioner lax med örtsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Örtsås: 2 dl matyoghurt
  • 2 dl crème fraiche
  • 0,5 paket frysta hackade örter Provencale
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 paket fryst hackad gräslök
  • 0,5 paket fryst hackad dill
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker
  • 1 krm svartpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skrubba och koka potatis.
  3. Hacka ingefäran grovt.
  4. Blanda lax, olivolja, ingefära, salt och svartpeppar i ett ugnsbläck. Sprid ut laxbitarna.
  5. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  6. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till örtsåsen.
  7. Örtsås: Blanda yoghurt och crème fraiche med de hackade örterna, citronsaft, salt, socker och svartpeppar i en skål. Smaka av med salt och citronsaft.
  8. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  9. Skala och strimla rödlöken.
  10. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  11. Strö hackad persilja över laxen innan servering.
  12. Servera laxen med tomatsalladen, örtsåsen, kokt potatis samt citronklyftor.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer