Matbröd med örter

Introduktion och förberedelse för tillagning

Matbröd med örter är ett gott enkelt bröd att baka med torrjäst. Ett örtbröd smaksatt med hackade örter som basilika, timjan, oregano eller dragon.

Istället för torrjäst kan du baka med färsk jäst - ta då 1,5 paket ca 75 gram färsk jäst. Rör först ut smulad jäst i fingervarmt vatten.

Matbröd till en familj med vänner (4 bröd)

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 3 tim 35 min

Ingredienser

  • 2 kg vetemjöl
  • 2 pkt torrjäst
  • 2 dl hackade örter av främst basilika men också timjan, oregano, dragon eller valfritt
  • cirka 9 dl vatten, 50 grader varmt
  • 1 msk salt
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rör ihop jäst, mjöl, örter, salt och socker.
  2. Tillsätt vattnet och rör ut tills degen lossnar från kanten.
  3. Tillsätt mer mjöl om den blir för kladdig. Knåda fem minuter.
  4. Låt jäsa övertäckt i två timmar.
  5. Vält ut degen och skär i limpor och lägg direkt på mjölad plåt. Rör degen så lite som möjligt.
  6. Låt jäsa ytterligare 40 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i 30 - 35 minuter.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.