Matbröd med örter

Introduktion och förberedelse för bakning

Matbröd med örter är ett gott enkelt bröd att baka med torrjäst eller vanlig jäst.

Passar till vardags, midsommar, kräftskiva, jul och buffé, fest och kalas.

Ett örtbröd smaksatt med hackade örter som främst basilika men också timjan, rosmarin, oregano eller dragon blir gott.

Serveringsförslag

Festliga tillbehör är färskost med örter, hemgjort smör, tapenade eller rödbetssmör.

Varianter

Godast blir med färska blandade örter - främst basilika är gott men även hackad persilja, oregano, timjan, rosmarin och/eller dragon är gott. Men man kan såklart välja lite vad man har och gillar.

Det funkar även med fryst hackad basilika eller 2-3 msk torkade basilika eller blanda örter efter tycke.

Receptet kan dubbleras till fyra bröd om du vill baka på ett helt paket 2 kg vetemjöl.

Ett runt matbröd med örter som basilika och rosmarin
Baka ett runt matbröd och sätt lite smak med främst färsk basilika men också färsk rosmarin, timjan, oregano och dragon blir gott att blanda i degen.

2 stora matbröd

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1 kg vetemjöl, 16-17 dl vetemjöl
  • 1 pkt torrjäst eller 50 gram färsk jäst
  • 1 dl hackade färska örter av främst färsk basilika men blanda gärna med några msk av rosmarin, timjan, persilja, oregano och/eller dragon
  • 7 dl vatten, 37 grader varmt
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk socker

Tillagning

  1. Rör ihop torrjäst, mjöl, örter, salt och socker. Använder du färsk jäst så smular du först ner den i lite fingervarmt vatten och rör ut den innan du tillsätter övriga ingredienser.
  2. Tillsätt fingervarmt vatten och blanda till en deg. Justera eventuellt degen med lite mer vatten eller mjöl så den släpper från kanterna.
  3. Knåda degen smidig fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  4. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek - 1-2 två timmar.
  5. Vält ut degen på mjölat bakbord och forma till två limpor eller två stora runda bröd. Lägg i jäsformar eller direkt på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt bröden jäsa ytterligare 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  8. Pensla bröden försiktigt med lite vatten. Har du använd jäsformar så stjälper du bara upp dem försiktigt upp och ner på mjölad plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  9. Baka bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills de har fin färg och är genombakta.
  10. Låt svalna något innan servering. Du får hård skorpa om du låter svalna på galler utan att täcka över och mjukare skorpa om du täcker över dem.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer