Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd

Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, soppa, sallad, buffé eller middag.

Baka egna kuvertbröd eller småbullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert, gäst och person vid uppdukning eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffé eller stående servering.

Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.

Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit.

Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd.

Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.

Förslag på pålägg till brödet

Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid till en finare middag eller buffé.

Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg. Några förslag är att göra hemgjort smör, hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto eller örter; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa en majsröra med vitlök och olivolja; eller servera tapenade (olivröra) till.

32 restaurangbröd bullar kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 paket färsk jäst, 50 gram, för ljus degar
  • 10 dl vetemjöl special
  • 3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sirap
  • 0,5 dl vallmofrön eller solrosfrön till garnering
  • 2 msk gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i en degbunke med lite fingervarmt vatten (37,1 C). Späd med resten av vätskan (också den fingervarm).
  2. Tillsätt sirap och salt. Häll på 9 dl mjöl och rågmjölet. Arbeta ihop degen minst 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
  3. Täck över degen till kuvertbröden och sätt att jäsa övertäckt (gärna lite småvarmt) i 40 minuter.
  4. Ta upp degen och dela upp den så att den räcker till 32 bitar.
  5. Rulla bullar (i storlek ca 6 cm i diameter) och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
  6. Låt sedan kuvertbröden jäsa övertäckta med bakduk i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med vatten och strö vallmo eller solrosfrön och gourmetsalt över.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta (hårda i botten).
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer