Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd

Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, soppa, sallad, buffé eller middag.

Baka egna kuvertbröd eller småbullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert, gäst och person vid uppdukning eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffé eller stående servering.

Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.

Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit.

Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd.

Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.

Förslag på pålägg till brödet

Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid till en finare middag eller buffé.

Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg. Några förslag är att göra hemgjort smör, hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto eller örter; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa en majsröra med vitlök och olivolja; eller servera tapenade (olivröra) till.

32 restaurangbröd bullar kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 paket färsk jäst, 50 gram, för ljus degar
  • 10 dl vetemjöl special
  • 3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sirap
  • 0,5 dl vallmofrön eller solrosfrön till garnering
  • 2 msk gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i en degbunke med lite fingervarmt vatten (37,1 C). Späd med resten av vätskan (också den fingervarm).
  2. Tillsätt sirap och salt. Häll på 9 dl mjöl och rågmjölet. Arbeta ihop degen minst 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
  3. Täck över degen till kuvertbröden och sätt att jäsa övertäckt (gärna lite småvarmt) i 40 minuter.
  4. Ta upp degen och dela upp den så att den räcker till 32 bitar.
  5. Rulla bullar (i storlek ca 6 cm i diameter) och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
  6. Låt sedan kuvertbröden jäsa övertäckta med bakduk i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med vatten och strö vallmo eller solrosfrön och gourmetsalt över.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta (hårda i botten).
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer