Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd

Introduktion och förberedelse

Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, soppa, sallad, buffé eller middag.

Baka egna kuvertbröd eller småbullar som är lagom för en person - alltså en bulle per kuvert, gäst och person vid uppdukning eller servera kuvertbröden i en brödkorg vid buffé eller stående servering.

Kuvertbröden är godast lite småvarma - så värm dem något innan servering. Hembakta kuvertbröd går bra att frysa in, tina och sedan värma.

Det finns flera fördelar att bjuda på gott bröd. De som är lite hungriga får snabbt något i magen som dessutom smakar gott. Då minns de hur gott bröd det var. Sedan luktar nybakt bröd gott och då får gästerna bättre aptit.

Om du vill kan du skära upp kuvertbröden åt gästerna men då försvinner lite av poängen att slippa skära upp bröd.

Duka istället med en extra kniv och assiett för brödet.

Förslag på pålägg till brödet

Smör är ju såklart gott till. Men du kan också lyxa till det lite med andra pålägg, speciellt vid till en finare middag eller buffé.

Färskost finns ex. i många smaker. Du kan göra eget pålägg. Några förslag är att göra hemgjort smör, hummus (kikärtsröra); blanda färskost med pesto eller örter; mixa smör med rödbetor till rödbetssmör; mixa en majsröra med vitlök och olivolja; eller servera tapenade (olivröra) till.

32 restaurangbröd bullar kuvertbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 1 paket färsk jäst, 50 gram, för ljus degar
  • 10 dl vetemjöl special
  • 3 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk sirap
  • 0,5 dl vallmofrön eller solrosfrön till garnering
  • 2 msk gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Lös upp jästen i en degbunke med lite fingervarmt vatten (37,1 C). Späd med resten av vätskan (också den fingervarm).
  2. Tillsätt sirap och salt. Häll på 9 dl mjöl och rågmjölet. Arbeta ihop degen minst 5 minuter i degblandare eller 10 minuter för hand.
  3. Täck över degen till kuvertbröden och sätt att jäsa övertäckt (gärna lite småvarmt) i 40 minuter.
  4. Ta upp degen och dela upp den så att den räcker till 32 bitar.
  5. Rulla bullar (i storlek ca 6 cm i diameter) och lägg på bakplåtspapper på plåtar.
  6. Låt sedan kuvertbröden jäsa övertäckta med bakduk i 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Pensla bullarna med vatten och strö vallmo eller solrosfrön och gourmetsalt över.
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda kuvertbröden i 15-20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta (hårda i botten).
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer