Nässelscones
Nässelscones - prova scones med nässlor i degen. En lite annorlunda variant på scones men lika lätta baka och med en god smak av nässlor.
Bakas med bakpulver, smör, filmjölk, dinkelmjöl samt vanligt vetemjöl och så nässlor förstås.
Tillagning
- Skär smör i tärningar och lägg i en skål att bli rumsvarmt.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Blanda alla torra ingredienser - vetemjöl, dinkelmjöl, bakpulver, salt samt nässlor i en skål.
- Tillsätt filmjölk samt det tärnade smöret. Arbeta hastigt ihop till en deg. Det går även fint att blanda ihop i en köksassistent.
- Forma degen till 12 runda scones ca 5 cm diameter och 2 cm höga. Eller forma till tre större sconeskakor ca 15 cm diameter - skärs vid servering i fyra scones. Lägg på bakplåtspapper.
- Eller fördela degen i en sconesformar, muffinsplåt, muffinsformar av metall eller pappersformar (ta gärna dubbla papper). Smörj med lite smör eller olivolja innan.
- Grädda sconesen i mitten av ugnen till fin färg i ca 15-20 minuter.
Serveringsförslag
Servera som vanliga scones till fika, mellanmål, kvällsmål eller frukost med smör eller färskost, marmelad och ost eller det du gillar.
Val av nässlor
Du kan baka med hemtorkade nässlor du smular sönder, köpt nässelpulver eller några blad hackade färska och förvällda nässlor.
Varianter
- Filmjölk kan bytas mot vanlig mjölk.
- Annat som passar i är några msk vetekli för mer fibrer; någon dl riven ost som lagrad ost eller parmesan för ostsmak.
- Toppa med någon dl solrosfrön eller pumpakärnor. Vidare kan man strö över flingsalt.
- För vegana scones kan du baka med mjölkfritt margarin samt havremjölk istället för filmjölk.
- En variant är att baka scones i en muffinsplåt som du smort med smör så får de fin form och blir lite högre.
Portionsberäkning
Räkna två små scones per portion.
Kan frysas
Kalla nässelscones kan frysas sedan kan du värma eller rosta igen så blir de som nya.
Uppskattat näringsvärde per portion: 121 kcal