Förvällda eller kokta nässlor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokta eller förvällda nässlor. Förväll dina nässlor innan du använder dem. Har du plockat egna nässlor så bör du förvälla dem eller koka dem innan du äter dem. Förvällda eller kokta nässlor kan ätas som de är med olivolja, lök, vitlök och lite fin vinäger som balsamvinäger. Eller så kan du ha dem i pajfyllning, till pasta, stuvning, soppa, frysa in osc. Dessutom är de nyttiga, gratis och det finns gott om nässlor på många ställen.

Med att förvälla menas att man kokar dem hastigt och sedan kyler ner dem. Då bränns de inte längre och kan ätas.

Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och förvälla samt frysa in likt fryst spenat.

Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.

Avkok på nässlor:

Koka nässlorna 10 minuter i lite vatten - på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten. Här är ett recept på nässelsaft eller nässeljuice.

1 sats förvällda nässlor, 2 - 4 portioner eller fyllning till en paj

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 15 min
 • Klart på: 25 min

Ingredienser

 • 500 gram nässelblad helst toppbladen, ca en liter lätt packade nässlor
 • 1 tsk salt

Tillagning

 1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar.
 2. Lägg dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en slev. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag med plasthandskar eller slev. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
 3. Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
 4. Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
 5. Lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten eller isbad. Kokvattnet kan sparas till hårinpackning eller annat.
 6. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
 7. Hacka nässlorna - fint eller grovt som du önskar.
 8. Nu kan du använda nässlorna till ex. nässelsoppa. Ha dock ej nässlor i kylen utan laga dem eller frys in dem. Detta för att det kan bildas ett gift av jordbakterier om de ej är noga rensade (samma som kan hända med spenat).
 9. Frystips: dela upp nässlorna i knytnävsstora klumpar som du styckfryser i gladpack och sedan lägger i fryspåsar eller frysburkar. Då är det smidigt att ta fram och tina så mycket nässlor du behöver i taget.
 10. Förvällda kokta nässlor kan användas som fryst spenat ex. grovhackas och fräsas med vitlök, rödlök och smaksättas med vinäger, salt och peppar för ett gott tillbehör till det mesta.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.