Förvällda eller kokta nässlor

Introduktion och förberedelse

Kokta eller förvällda nässlor. Förväll dina nässlor innan du använder dem. Har du plockat egna nässlor så bör du förvälla dem eller koka dem hastigt innan du äter dem.

Med att förvälla menas att man kokar dem hastigt och sedan kyler ner dem. Då bränns de inte längre och kan ätas.

Serveringsförslag

Förvällda eller kokta nässlor kan ätas som de är - gärna frästa i lite smör, olivolja eller rapsolja.

Gott är att fräsa lite hackad lök och vitlök i olivolja samt vända i hackade nässlor och smaka av med fin vinäger som balsamvinäger, salt och peppar.

Eller så kan du hacka eller mixa dem och ha i pajfyllning, pasta, stuvning, soppa, timbaler eller frysa in med mera.

Förvällda nässlor i durkslag
Förvällda nässlor i durkslag. Vill du behålla så fin grön färg som möjligt så sköljer du nässlorna i kallt vatten; eller lägger i kallt vatten eller isvatten direkt efter du kokt dem så behålls den fina gröna klorofyllen i bladen.

Tips för att plocka nässlor

  • Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer - undvik att plocka vid vägen samt vid gödselstackar.
  • Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10-20 cm från toppen och rensa bort stammen.
  • Ett förslag är att plocka runt 2-3 liter packade nässlor med stjälkar. Dessa rensar du bort stjälkarna från och får ca 100 gram blad. Dessa förväller du och kokar och får då ut runt 200 gram. Men du kan såklart förvälla så mycket eller litet du vill.
  • Godast är de nyutslagna bladen från nässlor på våren. Då kan man passa på att plocka och förvälla samt frysa in likt fryst spenat.
  • Använd handskar när du plockar och rensar dem.

Avkok på nässlor:

Koka nässlorna 10 minuter i lite vatten - på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten. Här är ett recept på nässelsaft eller nässeljuice.

200 gram förvällda nässlor till 1 sats förvällda nässlor, 2 - 6 portioner eller fyllning till en paj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 100 gram blad utan stjälkar från nässlor - plocka runt 2-3 liter packade skott med stjälkar
  • 1 tsk salt (valfritt)

Tillagning

  1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna. Använd handskar.
  2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en slev. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag med plasthandskar eller slev. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt (valfritt).
  4. Sänk ner nässlorna och koka i en minut.
  5. Vill du behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten eller isbad. Låt kallna och lägg över i durkslag. Eller så häller du bara av dem i ett durkslag och sköljer med kallt vatten.
  6. Krama ur en del av vattnet ur nässlorna och de är klara att användas.
  7. Hacka nässlorna - fint eller grovt som du önskar.
  8. Nu kan du använda nässlorna till ex. nässelsoppa. Ha dock ej nässlor i kylen utan laga dem eller frys in dem. Detta för att det kan bildas ett gift av jordbakterier om de ej är noga rensade (samma som kan hända med spenat).
  9. Frystips: dela upp nässlorna i knytnävsstora klumpar som du styckfryser i gladpack och sedan lägger i fryspåsar eller frysburkar. Då är det smidigt att ta fram och tina så mycket nässlor du behöver i taget.
  10. Förvällda kokta nässlor kan användas som fryst spenat ex. grovhackas och fräsas med vitlök, rödlök och smaksättas med vinäger, salt och peppar för ett gott tillbehör till det mesta.
  11. Kokvattnet du kokt nässlorna i kan sparas till hårinpackning eller annat.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 51 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.