Nässeltimbaler

Introduktion och förberedelse

Krämiga och goda nässeltimbaler är goda som grönsakstillbehör eller förrätt. En slags mousse med mixade nässlor.

Här ett förslag att servera med räkor, romsås och grön sparris.

Timbalerna eller nässelmoussen mixas nässlor, grädde, créme fraiche, ägg och lite riven parmesan som bakas i ett vattenbad i ugnen i portionsformar.

Helt gratis att plocka späda fina små nässlor och gärna på våren ca 10-20 cm av toppen. Undvik nässlor som växt vid vägkanten.

Du behöver ca 100 gram blad från nässlor - plocka runt 3 liter packade skott med stjälkar - vilka du rensar bort stjälkarna från och kokar bladen hastigt i vatten - förväller - och då får runt 200 gram förvällda nässlor.

Timbalerna kan förberedas dagen innan och förvaras i kylen. Du kan stjälpa upp dem och sedan värma dem övertäckta med lite folie i ugnen på 150 grader eller i mikron till servering.

Du behöver

  • Du behöver fyra portionsformar på runt 1,25 dl per portionsform. Du kan ta keramikformar som jag gjorde eller mjuka non-stick formar - bakformar i silikon eller exopat - ofta märkta som muffinsformar.
  • En liten långpanna eller ugnsform med höga kanter till vattenbadet där du kan ställa timbalerna och slå hett vatten runt.
  • Mixer samt handskar att ta i nässlorna med.

Varianter

  • Samma smet kan användas till andra grönsakstimbaler - byt då ut nässlorna mot kokta, mosade och pureade morötter för morotstimbaler; broccoli för broccolitimbaler; spenat för spenattimbaler och så vidare.
  • Blanda hälften av smeten med 50 gram pureade morötter i botten och hälften med 50 gram förvällda nässlor häller du över.
  • Gör sex något mindre portioner timbaler på 1 dl smet vardera i varje portionsform. Passar bra om du har en mjuk non-stick muffinsform med 6 formar.
  • Nässeltimbalerna kan smaksättas med något krm mald muskot om man vill. Vidare passar några blad färsk basilika i.

Nässeltimbaler med tillbehör till förrätt
Nässeltimbaler med tillbehör till förrätt. Lyxa till dina nässlor med handpillade räkor, romsås med regnbågsrom, riven parmesan, citron, kokt grön sparris, hackad dill och gräslök serverade med en kyld kall fransk Chablis - vitt vin av Chardonnay.

Serveringsförslag

  • Servera som förrätt som på bilden med handpillade räkor, romsås, hackad gräslök, kokt grön sparris och dill samt små klyftor citron. Som rom kan du ta stor regnbågsrom som jag tog eller lyxig löjrom eller prisvärd stenbitsrom.
  • Andra varianter är med gräddfil och löjrom eller rökt lax eller rökt sik. Med löjrom passar också en smörsås. Med rökt lax och vit sparris är ett förslag.
  • Servera som grönsakstillbehör till lax, kyckling, fisk, kött, vilt, anka med mera.
  • Gott till är även ett nybakt bröd som baguette, rostbröd, surdegsbröd, grissinis eller rosenbröd.

Att dricka till

Vintips till nässeltimbalerna med räkor och rom så på bilden är ett kylt vitt friskt vin som Chablis eller annan elegant chardonnay efter tycke. Funkar även med en mer smörig lagrad chardonnay exempelvis från Australien.

4 portioner nässeltimbaler

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 100 gram råa rensade nässlor, 200 gram förvällda kokta nässlor
  • 3 ägg, medelstora
  • 0,75 dl grädde
  • 0,75 dl créme fraiche
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 4 tsk riven parmesanost
  • 1 tsk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 °C vanlig ugn.
  2. Plocka bladen och rensa bort stammarna på nässlorna. Använd handskar.
  3. Koka upp vatten i en kastrull och förväll - koka - nässlorna i en minut.
  4. Häll av och skölj dem kallt i ett durkslag. Krama ur vätskan. Av 100 gram färska nässlor bör du få ut runt 200 gram förvällda nässlor - men det beror ju såklart på hur mycket du kramar ur vätskan.
  5. Koka upp ca 2 liter vatten i en kastrull till vattenbadet senare.
  6. Mixa nässlorna i en matberedare eller mixer tills den är finfördelad.
  7. Tillsätt grädde, crème fraiche samt riven parmesan och mixa till en slät puré.
  8. Tillsätt och mixa i ägg, salt och lite vitpeppar.
  9. Smörj fyra portionsformar på minst 1,25 dl med lite mjukt smör.
  10. Fördela smeten i fyra portionsformar.
  11. Ställ formarna i en liten långpanna eller ugnsform med höga kanter. Slå kokhett vatten runt om.
  12. Baka nässeltimbalerna i vattenbadet i 30 minuter i mitten av ugnen.
  13. Ta ut och plocka upp dem. Ställ att svalna till lite över rumstemperatur innan du serverar dem.
  14. Hit kan du förbereda och ha timbalerna i kylen att värma till servering.
  15. Servera timbalerna. Har du använd keramikformar så skär du längs kanterna med en skalkniv och vänd dem samt stjälp upp dem. Har du använt non-stick form så är det bara att vända ut dem ur formarna.
  16. Servera som tillbehör eller förrätt.
  17. Jag serverade mina nässeltimbaler som en förrätt - se bild. Jag garnerade varje timbal med två kokta gröna sparrisar i bitar, några msk romsås - blandad med 1 dl créme fraiche, 2 msk majonnäs, 2 msk citronsaft samt en liten burk regnbågsrom, 4-5 handpillade räkor, någon msk hackad dill och gräslök, en tsk riven parmesan samt små klyftor citron. Till det kylt vitt vin av Chablis.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 185 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-20