Varmrökt lax med kall sås

Introduktion och förberedelse

Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis är enkelt, gott och nyttigt.

Här serverad med en kall sås av matyoghurt och majonnäs smaksatt med hackad dill och färsk ingefära.

Gott till är kokt färskpotatis, delikatesspotatis eller vanlig potatis samt kokt sparris, grönsallad och skiva eller klyfta citron.

Laxen passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.

Att dricka till varmrökt lax

Vintips till är kylt vitt vin som exempelvis en Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs eller creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tumme riven ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 16 potatisar, ex. mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron
  • 200 g grön färsk sparris
  • 100 g salladsblad grönsallad ex. eklövssallad, spenat och mangold

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Koka upp saltat vatten till sparrisen och koka sparrisen i 5 minuter till den är mjuk men inte överkokt.
  3. Rensa och skölj sallad och lägg upp på ett fat.
  4. Ta upp sparrisen, skölj kall i ett durkslag och servera på salladen.
  5. Blanda yoghurt, hackad dill och riven ingefära i en skål till en kall sås. Smaksätt såsen med salt och peppar.
  6. Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner.
  7. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
  8. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
E-mail
Medel: 3.5 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 532 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-12