Varmrökt lax med kall sås

Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.

Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.

Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs eller creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tumme riven ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 16 potatisar, ex. mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron
  • 200 g grön färsk sparris
  • 100 g salladsblad grönsallad ex. eklövssallad, spenat och mangold

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Koka upp saltat vatten till sparrisen och koka sparrisen i 5 minuter till den är mjuk men inte överkokt.
  3. Rensa och skölj sallad och lägg upp på ett fat.
  4. Ta upp sparrisen, skölj kall i ett durkslag och servera på salladen.
  5. Blanda yoghurt, hackad dill och riven ingefära i en skål till en kall sås. Smaksätt såsen med salt och peppar.
  6. Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner.
  7. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
  8. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer