Varmrökt lax med kall sås

Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.

Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.

Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs eller creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tumme riven ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 16 potatisar, ex. mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron
  • 200 g grön färsk sparris
  • 100 g salladsblad grönsallad ex. eklövssallad, spenat och mangold

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Koka upp saltat vatten till sparrisen och koka sparrisen i 5 minuter till den är mjuk men inte överkokt.
  3. Rensa och skölj sallad och lägg upp på ett fat.
  4. Ta upp sparrisen, skölj kall i ett durkslag och servera på salladen.
  5. Blanda yoghurt, hackad dill och riven ingefära i en skål till en kall sås. Smaksätt såsen med salt och peppar.
  6. Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner.
  7. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
  8. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer