Stekta nässlor

Introduktion och förberedelse

Plocka toppskott av späda nässlor och koka hastigt samt stek eller fräs dem i lite smör eller olja.

Nässlorna smaksätts med lite hackad schalottenlök, vitlök samt salt och peppar.

Serveringsförslag

Varianter

  • Tillsätt 1-2 msk fin balsamvinäger samt några msk riven parmesan.
  • Smaksätt med något krm riven muskot.
  • 1-2 msk ljus japansk soja är också gott samt 1 msk sesamfrön, 1 tsk sesamolja, 1 tsk finhackad ingefära och 1 krm chiliflakes.
  • Stek paneerost, tärnad halloumi eller grillost i kuber och servera med nässlorna. Eller toppa med smulad fetaost eller vitost.
  • Gratinera nässlorna med 1 dl grädde, 1/2 dl riven mozzarella och några msk parmesan i en ugnsform som såsigt grönt tillbehör.

Tips för att plocka

  • Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer - undvik att plocka vid vägen samt vid gödselstackar.
  • Plocka bladen från nässlornas toppskott och rensa bort stammen.
  • Ett förslag är att plocka runt 2 liter lätt packade toppskott av nässlor. Det blir ca 80 gram blad. Dessa förväller du och kokar. Men du kan såklart förvälla så mycket eller litet du vill och det som blir över kan du frysa in.
  • Godast är de nyutslagna bladen från nässlor på våren.
  • Använd handskar när du plockar och rensar dem.

2 portioner, ca 200 gram stekta nässlor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 80 gram nässelblad - toppskott frän nässlor, ca 2 liter lätt packade
  • 1 tsk salt till kokning
  • 2 msk smör, olivolja eller rapsolja
  • 2 schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Plocka bort stjälkar och rensa nässlorna om du ej redan gjort det. Använd handskar - vanliga plasthandskar går fint.
  2. Lägg nässelbladen i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en slev. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag med plasthandskar eller slev. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  3. Koka upp 3 liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt.
  4. Sänk ner nässlorna och koka i en minut.
  5. Vill du behålla så mycket grön färg som möjligt så lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten eller isbad. Låt kallna och lägg över i durkslag. Eller så häller du bara av dem i ett durkslag och sköljer med kallt vatten. Om du vill kan du spara nässelvattnet.
  6. Krama ur vattnet ur nässlorna.
  7. Hacka nässlorna - fint eller grovt som du önskar.
  8. Skala och hacka löken fint.
  9. Stek löken mjuk någon minut i olja eller smör utan att ta färg i en stekpanna.
  10. Tillsätt nässlorna och rör runt.
  11. Pressa i vitlöken och stek någon minut till.
  12. Smaka av med salt och svartpeppar.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 184 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-26

Tillbehör och liknande recept: