Laxsida i ugn

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen samt förslag på tillbehör med sallad, sås och potatis.

Jag smaksatte laxsidan med fänkål, chili, peppar och salt vilket blir mycket gott och lättlagat.

Nyttigt och gott. Passar till fest såväl som vardag.

Köp gärna MSC-märkt lax.

Serveringsförslag

Du kan ha valfria tillbehör samt någon god kall sås till laxen. Jag serverade laxsidan som på bilden nedan med:

Varianter

Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.

Att dricka till

Ett ekfatslagrat kylt vitt vin av Chardonnay eller Semillon passar till laxen. Vidare förslag är Pinot Grigio från Italien eller Pinot gris från Alsace. En ljus lageröl går också utmärkt.

Laxen med tillbehör på tallrik
Laxen kan du servera som jag gjorde med kokt fin delikatesspotatis Amandine, kall sås med crème fraiche och mango chutney samt en spenatsallad med babyspenat, balsamvinäger och valnötter.

4 portioner laxsida i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med olivolja samt kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Värm en stekpanna med smör.
  7. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  8. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  9. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader. Det tar ca 15 minuter.
  10. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja. Skär ut grova bitar av laxen eller ta med en sked och gaffel - det gör inget att den går sönder lite.
  11. Servera laxen med valfria tillbehör.
  12. Jag hade kokta delikatesspotatis, en kall sås med crème fraiche blandad med mango chutney, limesaft och chili samt en sallad med babyspenat blandad med lite olivolja, balsamvinäger och rostad valnötter till - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 436 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.