Laxsida i ugn

Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen. Här med fänkål, chili, peppar och salt som ger god smak på laxfilén.
Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.

4 portioner laxsida i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med olivolja samt kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Värm en stekpanna med smör.
  7. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  8. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  9. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader. Det tar ca 15 minuter.
  10. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer