Laxsida i ugn

Ett grundrecept på en hel sida lax bakad i ugnen. Här med fänkål, chili, peppar och salt som ger god smak på laxfilén.

Du kan ha andra kryddor efter tycke ex. citronpeppar och chiliflakes; örtsalt; torkad vitlök och chilipeppar; spiskummin, paprikapulver och citronpeppar; torkad dragon, basilika och oregano; eller annan färdig kryddblandning.

4 portioner laxsida i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 700 gram laxsida med skinn eller 600 gram utan skinn
  • 2 tsk malen fänkål
  • 0,5 tsk chiiflakes
  • 1 tsk strösocker eller farinsocker
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Hackad bladpersilja att garnera med (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär ev. bort skinnet från laxen om du vill. Har laxen ben så plockar du bort dem.
  3. Stöt fänkålsfrön i en mortel om de ej är malda redan.
  4. Gnid in laxsidan med olivolja samt kryddorna: fänkål, chili, socker, salt och peppar.
  5. Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
  6. Värm en stekpanna med smör.
  7. Stek laxen med översidan först så att den får färg någon minut.
  8. Vänd laxen och lägg över den i ugnsformen.
  9. Sätt in en stektermometer och stek laxen i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 48 grader. Det tar ca 15 minuter.
  10. Ta ut laxen och servera den på fat eller direkt ur formen. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.