Varm örtsås till fisk

Introduktion och förberedelse

En god variant på vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.

Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.

Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, knipplök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.

Ett alternativ är att laga en örtsås till kött, kyckling eller grönsaker med körvel, dragon och kött- eller kycklingbuljong.

4 portioner vitvinssås med örter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin, helst utan ekfatslagring
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena ljus såsredning

Tillagning

  1. Tänd grillen och gör såsen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Skala och finhacka löken till såsen.
  3. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin, vatten och fiskfond. Red såsen med maizena ljus såsredning. Låt såsen koka ihop i ca 15 minuter.
  4. Hacka örterna och tillsätt till örtsåsen innan servering. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20