Varm örtsås till fisk

Introduktion och förberedelse

En god variant på vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.

Serveringsförslag

  • Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
  • Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, knipplök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.
  • Ett alternativ är att laga en örtsås till kött, kyckling eller grönsaker med körvel, dragon och kött- eller kycklingbuljong.

4 portioner vitvinssås med örter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin, helst utan ekfatslagring
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena ljus såsredning

Tillagning

  1. Tänd grillen och gör såsen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Skala och finhacka löken till såsen.
  3. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin, vatten och fiskfond. Red såsen med maizena ljus såsredning. Låt såsen koka ihop i ca 15 minuter.
  4. Hacka örterna och tillsätt till örtsåsen innan servering. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-19