Nässelte

Introduktion och förberedelse

Gör te på nässelblad - det blir ett grönt te med neutral smak.

Nässelte kan du koka på torkade blad av nässlor eller färska väl sköljda späda blad på nässlor.

Lagar du teet med torkade nässlor kan de användas hela eller smulas - krossas - sönder och läggas i en tesil, tepåse eller liknande.

Du kan brygga teet i en tekanna eller direkt i tekoppar eller glas.

Använder du glaskanna eller te-glas så se till att de tål hett vatten och inte spricker.

Du kan dubbla mängderna och göra en hel kanna med te på en gång såklart.

Varianter

  • Du kan även blanda med blad av mynta, citronmeliss, hallonblad och/eller vinbärsblad. Gott i är också någon skiva citron samt färsk ingefära.
  • Vidare kan man låta teet svalna helt och servera med is för nässeliste.

Nässelbladste av torkade nässlor i tekopp.
Nässelbladste av torkade nässlor i tekopp.

1 kopp nässelte

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 10-15 blad nässlor, torkade eller färska alternativt 1 rågad tsk krossade torkade nässlor
  • 2 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa nässelblad och skölj dem noga. Alternativ är att använda torkade nässelblad. Se länk ovan.
  2. Koka upp vatten.
  3. Lägg nässelbladen i en tekanna, tekopp eller te-glas. Alternativt krossa eller smula sönder torkade blad och lägg en rågad tsk i en tesil.
  4. Häll på hett vatten, rör om och låt dra i 8 minuter innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-06-28