Stekta tomater
Stekta tomater är jättegott, enkelt och nyttigt.
Stora tomathalvor stekta i olivolja med purjolök, oregano, rosmarin och vitlök.
Passar som tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.
Tomaterna passar även som GI eller LCHF tillbehör.
Tillagning
- Skölj och dela tomaterna i halvor.
- Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano samt pressad eller finhackad vitlök.
- Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
- Tomaterna är klara att serveras. Strö ev. lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
Varianter:
- Skippa allt utom tomat, olja, salt och peppar för en mycket lättlagad men god variant.
- Vill du dra ner på kalorierna så ta endast någon tsk olja.
- Strö över färsk hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
- Välj valfri sorts tomater som små söta cocktailtomater eller körsbärstomater och stek dem hela - låt dem ramla sönder lite och servera.
- Byt röda tomater mot gröna tomater och laga stekta gröna tomater.
- Smaksätt med torkad dragon samt garnera med färsk dragon - passar om du servera tomaterna till Bearnaisesås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal