Stekta tomater

Stekta tomater är jättegott och enkelt. Stora tomathalvor stekta i olivolja, rosmarin och vitlök (valfritt). Gott, nyttigt och enkelt tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé. Tomaterna passar som GI eller LCHF tillbehör.

Varianter:

  • Strö över färsk hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
  • Välj valfri sorts tomater som små söta cocktailtomater eller körsbärstomater och stek dem hela - låt dem ramla sönder lite och servera.
  • Byt röda tomater mot gröna tomater och laga stekta gröna tomater. 
  • Smaksätt med torkad dragon samt garnera med färsk dragon - passar om du servera tomaterna till Bearnaisesås. 

4 portioner stekta tomater

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 4 kvisttomater
  • 0,5 purjolök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  2. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano samt pressad eller finhackad vitlök.
  3. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  4. Tomaterna är klara att serveras. Strö ev. lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer