Stekta tomater

Introduktion och förberedelse

Stekta tomater är jättegott, enkelt och nyttigt.

Stora tomathalvor stekta i olivolja med purjolök, oregano, rosmarin och vitlök.

Passar som tillbehör till det mesta ex. grillat eller till buffé.

Tomaterna passar även som GI eller LCHF tillbehör.

Varianter:

  • Skippa allt utom tomat, olja, salt och peppar för en mycket lättlagad men god variant.
  • Vill du dra ner på kalorierna så ta endast någon tsk olja.
  • Strö över färsk hackad färsk basilika, skivad mozzarellaost, balsamvinäger, ruccola, babyspenat, strimlad röd paprika för goda varianter av stekta tomater.
  • Välj valfri sorts tomater som små söta cocktailtomater eller körsbärstomater och stek dem hela - låt dem ramla sönder lite och servera.
  • Byt röda tomater mot gröna tomater och laga stekta gröna tomater.
  • Smaksätt med torkad dragon samt garnera med färsk dragon - passar om du servera tomaterna till Bearnaisesås.

4 portioner stekta tomater

  • Förberedelse: 4 min
  • Tillagning: 14 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 4 kvisttomater, ca 400 gram
  • 2 msk olivolja
  • 0,25 purjolök
  • 2 krm oregano
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  2. Stek dem i en stekpanna med olivolja i ca 7 minuter på varje sida. Salta och peppra samt strö över oregano samt pressad eller finhackad vitlök.
  3. Skölj, dela och strimla purjolök. Tillsätt till tomaterna och låt steka någon minut.
  4. Tomaterna är klara att serveras. Strö ev. lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29