Pulled pork med chiliglaze och sås på skyn

Introduktion och förberedelse

Pulled pork med chiliglaze och sås på skyn. Långlagad fläskkarré som steks lång tid med rött vin.

Toppas vid servering med chiliglaze och värms upp i ugnen.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Köttet kan du förbereda i god tid och ha i kylen. Smidigt att laga många portioner.

Nattbakad variant

Fläskkarrén kan du även steka över natten på 100 grader - en slags nattbakad fläskkarré. Eller när du vill i 12 timmar. Du får ha lite framförhållning då man lagar köttet först och sedan låter det svalna.

Tips

Du behöver inte så mycket vin att steka i om du har en liten form eller inte vill göra så mycket sås av skyn. Av skyn har jag här gjort en sås att servera till köttet till en hel middag med grönsaker, potatis och tillbehör.

Varianter

  • Går också bra att laga med kött som grisnacke, tjocka revben, fläskkarre med ben, högrev, fläsklägg eller liknande kött för långkok.
  • Vill du ha en vegan variant så kan du laga Fooled pork med Jack Fruit istället.

Laga lunchboxar

Smidigt och gott är att laga lunchboxar (se bild) med pulled pork och tillbehör som förslagsvis kokta svarta bönor, kokt blomkål och broccoli, tinade lingon, kokt potatis (pressad potatis eller potatismos), toppat med sås av skyn. Kan förvaras i kylen några dagar.

Går även att frysa in - då gott med rostade rotfrukter, kokt sötpotatis, rostad paprika, kokt råris, basmatiris, bulgur, kokt matvete eller mer bönor.

12 portioner pulled pork

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 14 tim 35 min
  • Klart på: 14 tim 35 min

Ingredienser

  • 2,5 kg fläskkarré utan ben
  • 1,5 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar
  • 30-60 cl rött torrt vin ex. Shiraz (ta 60 cl vin om du har en stor form och vill ha mycket skysås)
  • CHILIGLAZE: 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 röda spanska chilifrukter
  • 2 msk majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • 1/2 dl ljus soja, japansk soja
  • 1/2 dl svensk honung
  • 1/2 dl apelsinjuice koncentrat
  • 1 msk sambal oelek
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • SKYSÅS (valfritt): 3 tsk kinesisk soja
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 dl vatten
  • 3 msk ljus eller mörk maizenaredning
  • 1 dl kokbar creme fraiche
  • GARNERING TILL SERVERING: 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Lägg fläskkarrén i en ugnsform med höga kanter eller en stor stekgryta med lock. Salta och peppra samt häll vinet runt om. Täck med folie eller lock.
  3. Sätt in mitt i ugnen och stek i 12 timmar. Förslagsvis kan du sätta in den på kvällen och ta ut den på morgonen. Eller sätta in på morgonen och ta ut på kvällen.
  4. Chiliglaze: Skala lök och hacka den. Skölj, dela och kärna ur chilifrukter samt strimla dem. Skala och pressa vitlök. Lägg i en medelstor kastrull med tjock botten.
  5. Tillsätt olja och fräs lök, chili och vitlök någon minut utan att det bränns.
  6. Tillsätt övriga ingredienser till glazen och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då. Hit kan du förbereda glazen och ha i kylen.
  7. Ta ut köttet och sila av skyn. Låt köttet svalna. Låt skyn svalna och sätt sedan in skyn i kylen. När skyn har kallnat efter någon timme kan du ta bort fettet som nu samlats och stelnat på toppen. Spara skyn att laga skysås på (se nedan). Eller frys in till en annan gång du behöver en god såsgrund.
  8. Ta upp köttet på en skärbräda och skär det i grova skivor ca 3-4 cm breda. Lägg i en stor form eller långpanna och dra isär köttets fibrer med två gafflar till pulled pork. Hit kan du förbereda köttet och blanda kallt med glazen och spara eller frysa i mindre omgångar eller två stora omgångar.
  9. Skysås: Blanda skyn med vatten, grädde och soja i en tjockbottnad såskastrull. Koka upp och låt koka ner och reducera i ca en timme. Red av med ljus eller mörk maizenaredning. Blanda i och koka upp med creme fraiche. Smaka av med salt och svartpeppar. Man kan även smaksätta med lite vinbärsgele.
  10. Servering: Sätt ugnen på 225 grader. Blanda köttet med glazen och sprid ut det i en eller två ugnsfasta formar. Värm köttet och låt det få lite färg samt servera det sedan som du vill (se tips ovan).
  11. Garnera ev. med hackad bladpersilja (passar serverad med sås, potatis, i burgare osv) eller färsk koriander (passar till tacos, tex mex, mexikansk mat osv).
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-18