Souvas i pitabröd

Introduktion och förberedelse

Fixa kebabmys med Souvaskebab. Souvas är rökt renkött som är jättegott att bryna och fylla i pitabröd med goda tillbehör som grönsaker, riven ost och blandad sås.

Här har jag en riktigt het chilisås att ha vid sidan för de som gillar det samt en mildare blandad sås med gräddfil, lite chili och vitlök i - blandad sås som man säger i kebabkiosken. Vidare har jag grönsaker som strimlad isbergssallad, rödkål, tomat, gurka och rödlök, blötlagda torkade trattisar samt hackad persilja eller färsk koriander i.

Sriracha är en stark röd het chilisås som finns i välsorterade hyllor. Den är stark och kan användas som den är - några droppar räcker i en kebab. Här har jag blandat den med lite tomatpuré och vatten till en sås. Sumak är valfritt att ha i souvasen när du steker den. Det är en mald krydda vanlig i persisk mat med mera som numer finns i välsorterade kryddhyllor.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som säljer och förädlar renkött som souvas med mera.

Varianter och överkurs:

  • Ta andra grönsaker som riven morot, riven rotselleri, strimlad vitkål, surkål, kimchi, sallad från påse ex. bistrosallad, babyspenat, machesallad, strimlad romansallad, riven zucchini är några grönsaker som också passar i kebab.
  • En vegarisk variant kan du göra med stekt tärnad halloumiost eller tzay-spett.
  • Byt pitabröd mot platta arabiska Liba-bröd och fyll som kebabrullar.
  • Laga egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha nedan) - gärna med rostad chili till kebaben.
  • Istället för pitabröd så kan du köpa större avlånga bröd som heter "pulled pork bröd". Eller baka egna pitabröd som blir mycket gott.
  • Picklad rödlök är också mycket gott att toppa med.
  • Smetana, creme fraiche eller turkisk matyoghurt funkar i såsen istället för gräddfil i den blandade såsen.

4 portioner Souvaskebab, två kebabbröd per portion

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram Souvas rökt renkött
  • 2 msk smör
  • 1/2 tsk mald sumak (valfritt)
  • Tillbehör: 8 runda pitabröd, köp frysta eller baka egna
  • 75 gram riven snäll ost som tex-mex ost
  • 1 strimlad rödlök - blanda gärna med 1/2 tsk sumak och lite salt
  • 1/3 huvud isbergssallad
  • 4 tomater
  • 15 cm gurka
  • 200 gram rödkål
  • 1 dl hackad bladpersilja eller färsk koriander
  • 2 dl torkade trattkantareller (valfritt)
  • Blandad sås: 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 1 tsk Sriracha chilisås
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök (fryst funkar)
  • Chilisås: 4 msk Sriracha eller annan chilisås efter smak
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Baka egna pitabröd om du vill.
  2. Trattkantareller (valfritt): täck svampen med vatten i en skål och låt dem svälla medan du lagar resten. Häll sedan av dem och lägg i en skål eller med de andra grönsakerna på fat.
  3. Bryn och stek det rökta renköttet i smör så att det får färg och rör runt ofta. Du kan steka i stekpanna, murikka eller woka det. Stek sedan på låg värme under tiden du förbereder resten. Souvas-köttet ska ha färg men inte vara bränt. Salt behövs ej då det redan är salt. Sumak och lite nymalen svartpeppar är gott. Man kan även fräsa med de torkade trattkantarellerna om man vill.
  4. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken fint. Skölj och strimla salladen. Strimla rödkålen så fint du kan. Lägg i skålar. Skölj och tärna eller skiva tomaterna. Skölj och tärna gurkan. Lägg upp alla grönsaker i skålar eller på ett stort fat i olika högar.
  5. Rör ihop den blandade såsen av gräddfil, pressad vitlök, Sriracha chilisås, gräslök och smaka av med salt. Lägg upp i skål.
  6. Blanda den heta chilisåsen av Sriracha chilisås, tomatpuré och vatten. Lägg i en skål och servera vid sidan för de som gillar stark mat.
  7. Lägg upp riven ost i en skål. Lägg upp brynt souvas på ett fat eller skål. Garnera ev. souvas med hackad persilja eller färsk koriander.
  8. Värm pitabröden i ugn. Frysta bröd värms från kall ugn - sätt den på 220 grader och värm bröden i 7-10 minuter. Eller så har du bakat egna.
  9. När pitabröden svalnat något så skär ett snitt längs halva kanten och öppna upp dem försiktigt så de går att fylla när de svalnat något. Lägg upp inslagna i en ren kökshandduk och lägg i en brödkorg.
  10. Duka upp till kebabmys - en liten buffé - låt alla ta bröd och fylla som de vill.
  11. Så är brukar jag fylla pitabröden: grunda med lite sallad, riven rödkål sedan souvaskött och sås, tomater, gurka, rödlök, torkad trattisar och riven ost samt toppa med mer blandsås samt ev. het chilisås och hackad persilja eller färsk koriander.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 541 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.