Mexikansk pulled beef

Birria de res. Passar till tortillas, tacos, texmex, burgare eller mackor. Långkokt oxkött som sedan delas och marineras i en salsa och värms i ugnen.
Du kan använda nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog.
Blir också gott med lammstek, lammshanks eller fläskkött som fläsklägg.
Ett tips är att ha lite framförhållning och koka köttet dagen innan samt lägga det i salsan i en ugnsform. Förvara övertäckt i kylen och värm i formen till servering.
Chilisarna i receptet kan bla köpas hos chilihouse.dk.
Guajillochili är en mild chili och kan ersättas med 2 msk milt chilipulver; anchochili är mycket mild chili och kan ersättas med 3 tsk paprikapulver och abolchilis är stark och kan ersättas med 2 tsk chiliflakes.
Tips är att servera pulled beef med majstortillas, resten av marinaden som salsa, guacamole, pico de gallo (tomatsalsa), picklad rödlök, Mexikanska stekta svarta bönor, gräddfil, riven ost samt strimlad romansallad eller spetskål.
Spara resterna av köttfonden. Kan frysas in. Den är jättegod att använda till såser (brunsås och gräddsås), soppor (som köttsoppa och pho-soppa) med mera. Den kan gärna kokas ner och koncentreras ännu mer.
Du kan dubbla mängden kött och spara undan till nästa gång i frysen. Marinaden behöver ej dubblas då det räcker till dubbla mängden kött.

6 portioner pulled beef

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 1 msk hel koriander
  • 4 stjälkar persilja
  • Salsa marinad: 3 guajillochili
  • 2 anchochilis
  • 2 arbolchilis
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 cocktailtomater
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl fond från köttkoket
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl färsk koriander till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av med en slev.
  2. Tillsätt salt, klyftad skalad gul lök, grovhackad vitlök, oregano, koriander samt persilja.
  3. Koka köttet under lock på låg värme i 1,5 till 2 timmar tills det är mört och lätt faller isär i trådar. Köttet ska gå och dra isär i trådar och vara mört när du smakar. Koka annars längre.
  4. Låt köttet ligga i koklagen och svalna en kvart.
  5. Ta upp köttet och låt det svalna på ett fat. Låt fonden svalna.
  6. Förbered under tiden marinaden: Dela guajillochilis samt anchochilis och pilla bort kärnorna.
  7. Rosta dem med hela arbolchilis i en stekpanna tills de har små brända fläckar.
  8. Koka upp 4 dl vatten och lägg ner guajillochilis samt anchochilis att småkoka i 5 minuter så de blir mjuka.
  9. Arbolchilis skär du av fästet på och lägg i en gryta tillsammans med olja.
  10. Skala och klyfta lök samt vitlök grovt. Rosta dem i stekpannan samt lägg över i grytan.
  11. Rosta cocktailtomater hela tills de är lite brända och lägg över i grytan.
  12. Rosta hastigt oregano, spiskummin och paprikapulver samt tillsätt till grytan.
  13. Häll av guajillochilis och anchocilis samt grovhacka dem. Tillsätt till grytan.
  14. Fräs allt i grytan några minuter och tillsätt sedan fond från köttkoket, vinäger, socker och salt.
  15. Mixa med stavmixer, i blender eller matberedare till en slät salsa.
  16. Koka salsan på låg värme i 10 minuter. Smaka av med salt.
  17. Sätt ugnen på 200 grader.
  18. Skär köttet mot så att de blir ca 4 cm långa. Dra isär köttet i trådar och lägg i en ugnsform.
  19. Tillsätt hälften av marinaden och blanda runt med köttet. Spara resten till servering om du önskar.
  20. Låt köttet få färg i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  21. Ta ut och servera Mexikansk pulled beef med valfria tillbehör. Garnera ev. med färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer