Mexikansk pulled beef

Birria de res. Passar till tortillas, tacos, texmex, burgare eller mackor. Långkokt oxkött som sedan delas och marineras i en salsa och värms i ugnen.
Du kan använda nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog.
Blir också gott med lammstek, lammshanks eller fläskkött som fläsklägg.
Ett tips är att ha lite framförhållning och koka köttet dagen innan samt lägga det i salsan i en ugnsform. Förvara övertäckt i kylen och värm i formen till servering.
Chilisarna i receptet kan bla köpas hos chilihouse.dk.
Guajillochili är en mild chili och kan ersättas med 2 msk milt chilipulver; anchochili är mycket mild chili och kan ersättas med 3 tsk paprikapulver och abolchilis är stark och kan ersättas med 2 tsk chiliflakes.
Tips är att servera pulled beef med majstortillas, resten av marinaden som salsa, guacamole, pico de gallo (tomatsalsa), picklad rödlök, Mexikanska stekta svarta bönor, gräddfil, riven ost samt strimlad romansallad eller spetskål.
Spara resterna av köttfonden. Kan frysas in. Den är jättegod att använda till såser (brunsås och gräddsås), soppor (som köttsoppa och pho-soppa) med mera. Den kan gärna kokas ner och koncentreras ännu mer.
Du kan dubbla mängden kött och spara undan till nästa gång i frysen. Marinaden behöver ej dubblas då det räcker till dubbla mängden kött.

6 portioner pulled beef

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog
  • 1 msk salt
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 2 tsk oregano
  • 1 msk hel koriander
  • 4 stjälkar persilja
  • Salsa marinad: 3 guajillochili
  • 2 anchochilis
  • 2 arbolchilis
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 6 cocktailtomater
  • 1 msk oregano
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk kanel
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 dl fond från köttkoket
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl färsk koriander till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av med en slev.
  2. Tillsätt salt, klyftad skalad gul lök, grovhackad vitlök, oregano, koriander samt persilja.
  3. Koka köttet under lock på låg värme i 1,5 till 2 timmar tills det är mört och lätt faller isär i trådar. Köttet ska gå och dra isär i trådar och vara mört när du smakar. Koka annars längre.
  4. Låt köttet ligga i koklagen och svalna en kvart.
  5. Ta upp köttet och låt det svalna på ett fat. Låt fonden svalna.
  6. Förbered under tiden marinaden: Dela guajillochilis samt anchochilis och pilla bort kärnorna.
  7. Rosta dem med hela arbolchilis i en stekpanna tills de har små brända fläckar.
  8. Koka upp 4 dl vatten och lägg ner guajillochilis samt anchochilis att småkoka i 5 minuter så de blir mjuka.
  9. Arbolchilis skär du av fästet på och lägg i en gryta tillsammans med olja.
  10. Skala och klyfta lök samt vitlök grovt. Rosta dem i stekpannan samt lägg över i grytan.
  11. Rosta cocktailtomater hela tills de är lite brända och lägg över i grytan.
  12. Rosta hastigt oregano, spiskummin och paprikapulver samt tillsätt till grytan.
  13. Häll av guajillochilis och anchocilis samt grovhacka dem. Tillsätt till grytan.
  14. Fräs allt i grytan några minuter och tillsätt sedan fond från köttkoket, vinäger, socker och salt.
  15. Mixa med stavmixer, i blender eller matberedare till en slät salsa.
  16. Koka salsan på låg värme i 10 minuter. Smaka av med salt.
  17. Sätt ugnen på 200 grader.
  18. Skär köttet mot så att de blir ca 4 cm långa. Dra isär köttet i trådar och lägg i en ugnsform.
  19. Tillsätt hälften av marinaden och blanda runt med köttet. Spara resten till servering om du önskar.
  20. Låt köttet få färg i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
  21. Ta ut och servera Mexikansk pulled beef med valfria tillbehör. Garnera ev. med färsk koriander.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer