Mexikansk pulled beef
Birria de res eller Mexikansk pulled beef. Passar till tortillas, tacos, texmex, burgare eller mackor.
Långkokt oxkött som sedan delas och marineras i en het salsa och värms i ugnen till servering.
Tillagning
- Lägg köttet i en stor gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av med en slev.
- Tillsätt salt, klyftad skalad gul lök, grovhackad vitlök, oregano, koriander samt persilja.
- Koka köttet under lock på låg värme i 1,5 till 2 timmar tills det är mört och lätt faller isär i trådar. Köttet ska gå och dra isär i trådar och vara mört när du smakar. Koka annars längre.
- Låt köttet ligga i koklagen och svalna en kvart.
- Ta upp köttet och låt det svalna på ett fat. Låt kött och fond svalna. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- MARINAD: Dela guajillochilis samt anchochilis på längden och pilla bort kärnorna.
- Rosta guajillochillis och anchochillis med hela arbolchilis i en stekpanna tills de har små brända fläckar. Sätt åt sidan.
- Koka upp 4 dl vatten och lägg ner guajillochilis samt anchochilis. Koka i 5 minuter så de blir mjuka. Häll av och lägg på en skärbräda samt hacka dem.
- Skär av blomfästet på arbolchilis och lägg i en stekgryta. Tillsätt olja samt guajillochilis och anchochillis.
- Skala och klyfta lök samt vitlök grovt. Rosta dem i en torr stekpanna så de får lite svart färg samt lägg över i grytan.
- Rosta cocktailtomater hela i en torr stekpanna tills de är lite brända och lägg över i grytan.
- Rosta hastigt oregano, spiskummin och paprikapulver samt tillsätt till grytan.
- Fräs allt i grytan några minuter och tillsätt sedan fond från köttkoket, vinäger, socker och salt.
- Mixa med stavmixer, i blender eller matberedare till en slät salsa/marinad.
- Koka salsan på låg värme i 10 minuter. Smaka av med salt. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- SERVERING: Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär köttet mot fibrerna så att de blir ca 4 cm långa bitar. Dra isär köttet i trådar och lägg i en ugnsform.
- Tillsätt hälften av marinaden och blanda runt med köttet. Spara resten till servering.
- Låt köttet få färg i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Ta ut och servera med valfria tillbehör samt resten av salsan/marinaden som tillbehör för de som önskar. Garnera ev. med färsk koriander.
Serveringsförslag
- Tips är att servera pulled beef med majstortillas, resten av marinaden som salsa, guacamole, pico de gallo (tomatsalsa), picklad rödlök, Mexikanska stekta svarta bönor, gräddfil, riven ost samt strimlad romansallad eller spetskål.
- Fler tips på Mexikansk streetfood här.
Val av kött
Du kan använda nötkött som bringa, flankstek, oxkind (koka 4 timmar), högrev, ytterlår eller bog. Blir också gott med lammstek, lammshanks eller fläskkött som fläsklägg.
Val av chili
- Guajillochili är en mild chili och kan ersättas med liknande mild chili eller tillsätt helt enkelt 2 msk milt chilipulver till grytan.
- Anchochili är mycket mild chili och kan ersättas med liknande hel chili eller 3 tsk anchochilipulver - tillsätt till grytan.
- Arbolchilis är stark och kan ersättas med liknande chili eller 2 tsk chiliflakes - tillsätt till grytan.
- Chilisarna i receptet kan bla köpas hos chilihouse.dk eller Kryddlandet.
Framförhållning
Ett tips är att ha lite framförhållning och koka köttet samt göra salsan/marinaden dagen innan. Blanda gärna köttet med salsan i en form och täck över med folie så är det redo att värmas till servering.
Goda rester
Spara resterna av köttfonden. Kan frysas in. Den är jättegod att använda till såser som brunsås och gräddsås. Den kan gärna kokas ner och koncentreras ännu mer.
Vidare passar buljongen till soppor som köttsoppa och pho-soppa med mera.
Lätt att dubbla
Du kan dubbla mängden kött och spara undan till nästa gång i frysen. Marinaden behöver ej dubblas då det räcker till dubbla mängden kött.
Uppskattat näringsvärde per portion: 743 kcal