Pulled lax

En ugnsstekt hel bit laxsida. Kan serveras med valfria tillbehör - ett förslag är som här med lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.

Pulled lax kan också serveras i burgare eller fyllning i tortillas.

Att dricka till: öl som IPA eller lager. Vitt vin som Riesling, Gewrtztraminer, Pinot Gris eller chardonnay funkar. Även Rose. Alkoholfritt tips är kombucha, ginger beer eller clausthaler öl.

4 portioner pulled lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram sida hel lax
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Lime- och gräddfilssås: 3 dl gräddfil
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • Tillbehör: 0,5 kruka färsk koriander
  • 800 gram kokt potatis
  • 40 gram babyspenat
  • 2 dl kokta vita eller svarta bönor
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
  6. Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
  8. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  9. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
  10. Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
  11. Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer