Pulled lax

Introduktion och förberedelse

En ugnsstekt hel bit laxsida som dras isär innan servering till pulled lax. Kan serveras med valfria tillbehör - ett förslag är som här med lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.

Fler förslag på servering

Pulled lax kan också serveras i burgare - byt köttet mot pulled lax i detta recept på pulled beef burger; eller som fyllning i pitabröd - byt ut den panerade torsken i detta recept på torsk med pitabröd), fyllas i wraps eller tortillabröd.

Att dricka till:

Öl som IPA eller lager. Vitt vin som Riesling, Gewrtztraminer, Pinot Gris eller chardonnay funkar. Även Rose. Alkoholfritt tips är kombucha, ginger beer eller clausthaler öl.

4 portioner pulled lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram sida hel lax
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Lime- och gräddfilssås: 3 dl gräddfil
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • Tillbehör: 0,5 kruka färsk koriander
  • 800 gram kokt potatis
  • 40 gram babyspenat
  • 2 dl kokta vita eller svarta bönor
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
  6. Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
  8. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  9. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
  10. Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
  11. Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer