Pulled lax

En ugnsstekt hel bit laxsida som dras isär och njuts. Kan serveras med valfria tillbehör - ett förslag är som här med lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.
Pulled lax kan också serveras i burgare eller fyllning i tortillas.

4 portioner pulled lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram sida hel lax
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Lime- och gräddfilssås: 3 dl gräddfil
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • Tillbehör: 0,5 kruka färsk koriander
  • 800 gram kokt potatis
  • 40 gram babyspenat
  • 2 dl kokta vita eller svarta bönor
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
  6. Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
  8. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  9. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
  10. Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
  11. Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer