Pulled lax
En ugnsstekt hel bit laxsida som dras isär innan servering till pulled lax. Kan serveras med valfria tillbehör - ett förslag är som här med lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.
Fler förslag på servering
Pulled lax kan också serveras i burgare - byt köttet mot pulled lax i detta recept på pulled beef burger; eller som fyllning i pitabröd - byt ut den panerade torsken i detta recept på torsk med pitabröd), fyllas i wraps eller tortillabröd.
Att dricka till:
Öl som IPA eller lager. Vitt vin som Riesling, Gewrtztraminer, Pinot Gris eller chardonnay funkar. Även Rose. Alkoholfritt tips är kombucha, ginger beer eller clausthaler öl.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
- Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
- Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
- Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
- Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
- Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
- Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
- När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
- Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
- Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.