Pulled lax

En ugnsstekt hel bit laxsida som dras isär innan servering till pulled lax. Kan serveras med valfria tillbehör - ett förslag är som här med lime- och gräddfilssås, kokt potatis, bönsallad, färsk koriander, färsk lime och het chiliröra som sambal oelek.

Fler förslag på servering

Pulled lax kan också serveras i burgare - byt köttet mot pulled lax i detta recept på pulled beef burger; eller som fyllning i pitabröd - byt ut den panerade torsken i detta recept på torsk med pitabröd), fyllas i wraps eller tortillabröd.

Att dricka till:

Öl som IPA eller lager. Vitt vin som Riesling, Gewrtztraminer, Pinot Gris eller chardonnay funkar. Även Rose. Alkoholfritt tips är kombucha, ginger beer eller clausthaler öl.

4 portioner pulled lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 700 gram sida hel lax
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm peppar
  • 1 krm salt
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 krm chiliflakes
  • Lime- och gräddfilssås: 3 dl gräddfil
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salt
  • 1 lime
  • Tillbehör: 0,5 kruka färsk koriander
  • 800 gram kokt potatis
  • 40 gram babyspenat
  • 2 dl kokta vita eller svarta bönor
  • 10 cocktailtomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Kontrollera så att laxsidan ej har ben. Har den det så dra ut dem om du vill.
  3. Lägg laxsidan i en ugnsform och vänd runt den i olivolja, peppar, salt, citronsaft och chiliflakes. Vänd med skinnsidan nedåt.
  4. Sätt in i mitten av ugnen och laga laxen i 20 minuter.
  5. Koka under tiden potatis om du vill ha det till.
  6. Förbered sallad - skölj och grovhacka spenat samt skölj och tärna tomater. Lägg i en skål och blanda med bönor, olivolja och vinäger.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukten. Blanda limeskal och gräddfil och smaka av såsen med socker, 2 tsk limesaft och salt. Skär resten av limefrukten i bitar att servera till laxen.
  8. Ta ut laxen och kontrollera att den faller isär och är genomstekt i mitten. Sätt annars in lite till.
  9. När du serverar laxen så drar du isär den i flagor med två gafflar.
  10. Grovhacka färsk koriander och strö över laxen.
  11. Duka upp med önskade tillbehör som kokt potatis, lime- och gräddfilssås, bönsalladen samt klyftad lime.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.