Pulled pork med revbensspjäll

Pulled pork med revbensspjäll. Tjocka revben blir saftigt, mört och gott kött att laga pulled pork på.

Kan serveras som på bilden med grillat surdegsbröd eller levainbröd, majonnäs eller Srirachamajo tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit, coleslaw eller pickad rödlök och rostad delikatesspotatis.

Eller i hamburgare, pitabröd, tortillas istället för köttfärsen till tacomys. En annan variant är att laga som denna fläskkarré och göra sås på skyn samt servera med potatis och annat gott till.

Kan garneras med färsk koriander eller hackad bladpersilja.

Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera. Kan sparas och frysas in om det blir rester eller man vill förbereda i god tid. Värm då med extra barbequesås i en ugnsform till servering.

Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna. Marinera gärna revbenen med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.

Om du vill kan du sänka temperaturen och steka på låg värme - lågtempa - i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.

6 portioner pulled pork eller långstekt gris

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,2 kg tjocka revben, grishals på ben, fläskkarré eller fläsklägg
  • 1 tsk stött eller malen fänkål
  • 4 msk grovhackad färsk rosmarin eller någon tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk matolja
  • Lökconfit: 3 gula lökar
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Rostad potatis: 16 delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 4 kvistar bladpersilja till garnering
  • Tillbehör: 8 skivor surdegsbröd
  • 1 dl majonnäs
  • 3 tomater
  • 1 avokado
  • 65 gram babyspenat eller grönsallad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Skär små hål i köttet på ca sex ställen.
  3. Förbered kryddor och blanda i en skål: stöt eller mal hel fänkål i en mortel eller kryddkvarn. Hacka färsk rosmarin grovt. Smula lagerblad. Stöt hel svartpeppar.
  4. Skala och grovhacka vitlöken.
  5. Gnid in kryddorna i köttet och stick in lite vitlöksbitar i hålen du gjort.
  6. Bryn köttet runt om i en stekpanna i olja.
  7. Lägg köttet i en ugnsform eller stekgryta stor nog att köttet får plats. Kan också vara en ugnsfast panna med höga kanter. Häll i 2 dl vatten.
  8. Sätt in köttet i nederdelen av ugnen och låt steka i 3 timmar samt 45 minuter.
  9. Vänd köttet efter halva tiden.
  10. Laga under tiden lökconfit: skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
  11. Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan.
  12. Låt löken koka i oljan på låg värme under lock i ca 3 timmar tills den är som en mjuk god röra.
  13. Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
  14. Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
  15. Förbered också ugnsstekt potatis: skölj och blanda potatisen med olja och salt i en ugnsform och stek med köttet i ca 50 minuter (ugnen är ju på 125 grader så det tar ett tag). Ta ut när de är mjuka.
  16. Skölj och skiva tomater. Lägg upp på fat.
  17. Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Blanda med lite vinäger i en skål.
  18. Skölj babyspenat och lägg upp i skål.
  19. Skiva upp 8 skivor bröd. Pensla dem med lite avrunnen olja från lökconfiten.
  20. Ta ut köttet och låt det vila och svalna.
  21. Grilla bröden i en grillpanna eller stek dem i en stekpanna.
  22. Ta bort ben samt plocka och dra isär köttfibrerna till trådar. Lägg på fat eller i skål.
  23. Ett förslag att servera pulled pork är så här: bre lite majonnäs på de grillade bröden, lägg på några skivor tomat, några blad babyspenat, några bitar avokado, sedan en rejäl hög pulled pork - alltså kött - samt toppa med en rågad matsked lökconfit. Garnera ev. med lite grovhackad persilja. Servera med ugnsrostade potatisar samt en extra skiva grillat bröd bredvid.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor.

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter.

Läs mer

Recept