Pulled pork med revbensspjäll
Pulled pork med revbensspjäll. Tjocka revben blir saftigt, mört och gott kött att laga pulled pork på.
Tillagning
- Sätt ugnen på 160 grader.
- Skär små hål i köttet på ca sex ställen.
- Förbered kryddor och blanda i en skål: stöt eller mal hel fänkål i en mortel eller kryddkvarn. Hacka färsk rosmarin grovt. Smula lagerblad. Stöt hel svartpeppar.
- Skala och grovhacka vitlöken.
- Gnid in kryddorna i köttet och stick in lite vitlöksbitar i hålen du gjort.
- Bryn köttet runt om i en stekpanna i olja.
- Lägg köttet i en ugnsform eller stekgryta stor nog att köttet får plats. Kan också vara en ugnsfast panna med höga kanter. Häll i 2 dl vatten.
- Sätt in köttet i nederdelen av ugnen och låt steka i 3 timmar samt 45 minuter.
- Vänd köttet efter halva tiden.
- Laga under tiden lökconfit: skala och strimla löken så fint du kan. Använd ev. en mandolin eller matberedare.
- Lägg löken i en kastrull och häll på olivoljan.
- Låt löken koka i oljan på låg värme under lock i ca 3 timmar tills den är som en mjuk god röra.
- Smaka av lökconfiten med salt och peppar.
- Lägg upp löken i en skål och garnera ev. med lite grovhackad bladpersilja.
- Förbered också ugnsstekt potatis: skölj och blanda potatisen med olja och salt i en ugnsform och stek med köttet i ca 50 minuter (ugnen är ju på 125 grader så det tar ett tag). Ta ut när de är mjuka.
- Skölj och skiva tomater. Lägg upp på fat.
- Dela, kärna ur och gröp ur avokado. Blanda med lite vinäger i en skål.
- Skölj babyspenat och lägg upp i skål.
- Skiva upp 8 skivor bröd. Pensla dem med lite avrunnen olja från lökconfiten.
- Ta ut köttet och låt det vila och svalna.
- Grilla bröden i en grillpanna eller stek dem i en stekpanna.
- Ta bort ben samt plocka och dra isär köttfibrerna till trådar. Lägg på fat eller i skål.
- Ett förslag att servera pulled pork är så här: bre lite majonnäs på de grillade bröden, lägg på några skivor tomat, några blad babyspenat, några bitar avokado, sedan en rejäl hög pulled pork - alltså kött - samt toppa med en rågad matsked lökconfit. Garnera ev. med lite grovhackad persilja. Servera med ugnsrostade potatisar samt en extra skiva grillat bröd bredvid.
Serveringsförslag
- Kan serveras som på bilden med grillat surdegsbröd eller levainbröd, majonnäs eller Srirachamajo tomat, babyspenat, avokado, toppad med lökconfit, coleslaw eller pickad rödlök och rostad delikatesspotatis.
- Eller i hamburgare, pitabröd, tortillas istället för köttfärsen till tacomys. En annan variant är att laga som denna fläskkarré och göra sås på skyn samt servera med potatis och annat gott till.
- Kan garneras med färsk koriander eller hackad bladpersilja.
Tips
- Lätt att dubblera om du steker en stor bit kött som räcker till flera.
- Kan sparas och frysas in om det blir rester eller man vill förbereda i god tid. Värm då med extra barbequesås i en ugnsform till servering.
- Gott är även att tillsätta någon 1 dl barbequesås tillsammans med kryddorna. Marinera gärna revbenen med kryddorna i ett dygn innan i kylen så blir det extra gott.
- Om du vill kan du sänka temperaturen och steka på låg värme - lågtempa - i 100 grader men räkna då med ytterligare 2-3 timmars tid i ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal