Burrito med biff
Tortillarulle eller burritos med strimlad grillad biff - här med flankstek, ost, chilisås, färsk koriander, gräddfil, lime, tomat, avokado, sallad och bönor.
Nachos är gott till samt extra salsa eller het arbolsalsa.
Tillagning
- Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i köttet (skivad det grovt om du använder rostbiff eller innanlår) samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
- Marinera köttet i minst 2 timmar.
- Tänd grillen.
- Förbered tillbehör och lägg i skålar: Skölj sallad och dela den grovt.
- Skölj tomater och tärna dem.
- Dela, kärna ut och gröp ur samt skiva avokado.
- Skölj svarta bönor.
- Riv ost.
- Grovhacka koriander.
- Blanda saften av limefrukten med gräddfil och pressad vitlök. Smaka av med salt och lite socker.
- Torka av marinaden och grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan köttet ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in köttet i folie att vila 5 minuter.
- Lägg upp köttet på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan mot köttfibrerna. Strö över lite salt och nymald svartpeppar samt blanda med lite sweet-chilisås för sötma.
- Servera som buffé där man får lägga ihop sin egen burrito ur skålar och fat. Eller rulla ihop alla och slå in i folie samt servera dem samtidigt.
- Värm tortillabröden övertäckta med en handduk mikron eller övertäckta med folie i ugnen. De kan också värmas en och en i en stekpanna med ost tills osten smält något. Akta då så de ej bränns.
- Förslag är att lägga ihop en burrito är: bred ut 1 tsk chilisås, lägg på 0,5 dl riven ost, några bitar hackad tomat, några skivor avokado, några msk bönor, några blad färsk koriander, 1 dl strimlad biff, några msk gräddfil och toppa med några blad sallad.
- Rulla ihop och vik in kanterna samtidigt.
- Slå ev. in i folie så håller burriton formen. De kan även värmas något i stekpanna eller ugnen inslagna i folie. Detta är smidigt om du lagar alla tortillarullarna och vill servera alla samtidigt.
Varianter
- Vidare kan man ha jalapenos, majs, tomatsalsa, guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till.
- Vill man dryga ut fyllningen kan man ha i kokt ris i varje rulle.
- Istället för att grilla biffen kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium stekt kött.
- Du kan välja annat oxkött som så länge det är mört och strimlat. Ett förslag är rostbiff, innanlår eller så lagar du kött i förväg och fyller med som pulled beef på högrev.
- Rullarna kan även gratineras med riven ost som mozzarella eller gratängost i en form. Då kan man förberada rullarna innan och ha färdiga med ost i formen och sedan bara gratinera till servering.
- Byt ut kött mot kyckling eller laga veganburritos.
Framförhållning
- Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det några timmar. Jag har mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet. Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad.
- Passa gärna på att koka ett paket svarta bönor. Överblivna bönor kan du frysa in till annat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 622 kcal