Burrito med biff

Tortillarulle eller burritos med strimlad grillad biff - här flankstek eller annat oxkött, ost, chilisås, färsk koriander, gräddfil, lime, tomat, avokado, sallad och bönor. Nachos är gott till.

Vidare kan man ha jalapenos, majs, tomatsalsa, guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till. Vill man dryga ut fyllningen kan man ha i kokt ris i varje rulle. Passa gärna på att koka ett paket svarta bönor. Överblivna bönor kan du frysa in till annat.

Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det över natten.

Jag har mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet. Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad.

Marinera köttet kvällen innan. Här är tillagningstiden lång då jag räknat med marinering över natten.

Varianter

  • Istället för att grilla biffen kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium stekt kött.
  • Du kan välja annat oxkött som så länge det är mört och strimlat. Ett förslag är rostbiff, innanlår eller så lagar du kött i förväg och fyller med som pulled beef på högrev.
  • Rullarna kan även gratineras med riven ost som mozzarella eller gratängost i en form. Då kan man förberada rullarna innan och ha färdiga med ost i formen och sedan bara gratinera till servering.
  • Byt ut kött mot kyckling eller laga veganburritos.

4 portioner, 2 burritos per portion

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 400 gram flankstek eller biffkött som rostbiff eller innanlår
  • 1 dl hackad färsk ananas
  • 2 msk matolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sweet chilisås
  • Tillbehör: 8 stora tortillabröd
  • 4 dl riven ost ex. texmex-ost
  • 8 tsk chilisås som sriracha, chipotlepasta eller sambal oelek (eller efter smak)
  • 4 tomater
  • 2 dl gräddfil
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lime
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 avokados
  • 3 dl kokta svarta bönor
  • 30 gram grönsallad

Tillagning

  1. Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i köttet (skivad det grovt om du använder rostbiff eller innanlår) samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
  2. Marinera köttet över natten i kylen.
  3. Dag 2: Tänd grillen.
  4. Förbered tillbehör och lägg i skålar: skölj sallad och dela den grovt.
  5. Skölj tomater och tärna dem.
  6. Dela, kärna ut och gröp ur samt skiva avokado.
  7. Skölj svarta bönor.
  8. Riv ost.
  9. Grovhacka koriander.
  10. Blanda saften av limefrukten med gräddfil och pressad vitlök. Smaka av med salt och lite socker.
  11. Torka av marinaden och grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan köttet ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in köttet i folie att vila 5 minuter.
  12. Lägg upp köttet på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan mot köttfibrerna. Strö över lite salt och nymald svartpeppar samt blanda med lite sweet-chilisås för sötma.
  13. Servera som buffé där man får lägga ihop sin egen burrito ur skålar och fat. Eller rulla ihop alla och slå in i folie samt servera dem samtidigt.
  14. Värm tortillabröden övertäckta med en handduk mikron eller övertäckta med folie i ugnen. De kan också värmas en och en i en stekpanna med ost tills osten smält något. Akta då så de ej bränns.
  15. Förslag är att lägga ihop en burrito är: bred ut 1 tsk chilisås, lägg på 0,5 dl riven ost, några bitar hackad tomat, några skivor avokado, några msk bönor, några blad färsk koriander, 1 dl strimlad biff, några msk gräddfil och toppa med några blad sallad.
  16. Rulla ihop och vik in kanterna samtidigt.
  17. Slå ev. in i folie så håller burriton formen. De kan även värmas något i stekpanna eller ugnen inslagna i folie. Detta är smidigt om du lagar alla tortillarullarna och vill servera alla samtidigt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.