Burrito med biff

Tortillarulle med strimlad grillad biff - här flankstek eller annat oxkött, ost, chilisås, färsk koriander, gräddfil, lime, tomat, avokado, sallad och bönor.
Istället för avokado kan du ta guacamole. Annat gott i burrito är rödlök, kokt ris, majs, jalapenos och tomatsalsa.
Här har jag stekt flankstek men du kan välja annat oxkött som så länge det är stek mört och strimlat. Ett förslag är rostbiff, innanlår eller så lagar du pulled beef på högrev.
Nachos är gott till.
Här har jag räknat två tortillarullar per portion.
Flankstek är billigt och smakrikt. Det kan dock vara lite segt varför jag valt att marinera det över natten.
Jag har mörat flanksteken i marinad med ananas som bryter ner köttet. Köp gärna en hel ananas och skär upp resten att äta kall som dessert eller använd till fruktsallad.
Marinera köttet kvällen innan. Här är tillagningstiden lång då jag räknat med marinering över natten.
Istället för att grilla biffen kan man bryna den i stekpanna och eftersteka den täckt med folie med termometer i ugnen på 175 grader till innertemperatur på 58 grader för medium.

4 portioner burrito med biff

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • 400 gram flankstek eller biffkött som rostbiff eller innanlår
  • 1 dl hackad färsk ananas
  • 2 msk matolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sweet chilisås
  • Tillbehör: 8 stora tortillabröd
  • 4 dl riven ost ex. texmex-ost
  • 8 tsk chilisås som sriracha, chipotlepasta eller sambal oelek (eller efter smak)
  • 4 tomater
  • 2 dl gräddfil
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 lime
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 2 avokados
  • 3 dl kokta svarta bönor
  • 30 gram grönsallad

Tillagning

  1. Hacka färsk ananas och lägg i en fryspåse. Lägg i köttet (skivad det grovt om du använder rostbiff eller innanlår) samt olja, vinäger och svartpeppar. Krama in marinaden.
  2. Marinera köttet över natten i kylen.
  3. Dag 2: Tänd grillen.
  4. Förbered tillbehör och lägg i skålar: skölj sallad och dela den grovt.
  5. Skölj tomater och tärna dem.
  6. Dela, kärna ut och gröp ur samt skiva avokado.
  7. Skölj svarta bönor.
  8. Riv ost.
  9. Grovhacka koriander.
  10. Blanda saften av limefrukten med gräddfil och pressad vitlök. Smaka av med salt och lite socker.
  11. Torka av marinaden och grilla köttet så att det får färg på båda sidor i vardera ca 3 minuter. Grilla sedan köttet ca 5 minuter till på lägre värme till önskad stekgrad ex. 56-58 grader för medium. Slå in köttet i folie att vila 5 minuter.
  12. Lägg upp köttet på en skärbräda och skär så tunna skivor du kan mot köttfibrerna. Strö över lite salt och nymald svartpeppar samt blanda med lite sweet-chilisås för sötma.
  13. Servera som buffé där man får lägga ihop sin egen burrito ur skålar och fat. Eller rulla ihop alla och slå in i folie samt servera dem samtidigt.
  14. Värm tortillabröden övertäckta med en handduk mikron eller övertäckta med folie i ugnen. De kan också värmas en och en i en stekpanna med ost tills osten smält något. Akta då så de ej bränns.
  15. Förslag är att lägga ihop en burrito är: bred ut 1 tsk chilisås, lägg på 0,5 dl riven ost, några bitar hackad tomat, några skivor avokado, några msk bönor, några blad färsk koriander, 1 dl strimlad biff, några msk gräddfil och toppa med några blad sallad.
  16. Rulla ihop och vik in kanterna samtidigt.
  17. Slå ev. in i folie så håller burriton formen. De kan även värmas något i stekpanna eller ugnen inslagna i folie. Detta är smidigt om du lagar alla tortillarullarna och vill servera alla samtidigt.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer