Pulled kyckling i ugnen

Introduktion och förberedelse

Pulled kyckling är kyckling som fått steka länge och serveras isärdragen i bitar. Dragen kyckling är gott att servera i bröd likt hamburgerbröd, mellan surdegsbröd, tacos eller tortillabröd.

Förslag på andra tillbehör är skivad avokado, tomatskivor, grönsallad, strimlad isbergssallad, strimlad rödlök, hackad koriander samt såser som vitlökssås, matyoghurt med limesaft, tomatsalsa, bbq-sås, picklad lök eller lökrelish.

Fyll bröd som du vill och ät ev. med tillbehören på tallrik också. Klyftpotatis är också gott till.

Pulled kyckling kan lagas i stekgryta med lock eller i ugnen i ugnsform.

Ett tips är att laga kycklingköttet i god tid och blanda med marinaden ex. dagen innan. Värm sedan genom att steka den eller värma i ugnen till servering.

Gillar du BBQ-sås så kan du tillsätta 1 dl när du steker kycklingen.

Spara gärna spadet från kycklingen om du lagar den i gryta med lock - gott att sila och ha till sås eller soppa.

Istället för kycklinglår kan du ta en hel kyckling och steka den i stekpåse ca 20 timmar på 175 grader. Då får du ut 6-8 portioner.

4 portioner pulled kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklinglår med ben
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 3 cm torkad chipotle eller någon tsk chiliflakes
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 krm salt
  • Smaksättning: 0,5 dl barbecuesås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 krm spiskummin
  • 2 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken. Skär chilin i 2-3 bitar. Skala vitlöken och hacka grovt.
  2. I ugn: sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök i en ugnsform och stek kycklingen i nedre delen av ugnen i 2 timmar.
  3. I stekgryta: lägg i kycklingklubborna, chilin, vitlök, vatten, hönsbuljong, salt och lök och stek kycklingen under lock på låg värme i 2 timmar.
  4. Ta upp kycklingen och plocka köttet från benen. Dra isär det i mindre bitar.
  5. Fräs ev. upp kycklingköttet i en stekpanna och smaksätt med barbecuesås, salt, peppar, hackad bladpersilja, spiskummin samt chiliflakes. Eller blanda och värm i ugnen i 20 minuter på 175 grader.
  6. Lägg upp och servera kycklingköttet med önskade tillbehör. Salta det gärna med lite flingsalt och pressa ev. över lite limesaft över kycklingköttet vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer