Kalvstek med gräddsås söndagsmiddag söndagsstek

Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, pressgurka och rårörda lingon eller gelé.
Att dricka till passar smakrik öl ex. en Nils Oscar Farm Ale.
Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.
Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.

6 portioner kalvstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 lök
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller något krm torkad timjan
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande kalvfond
  • Gräddsås: 3 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 stora kokta potatisar
  • 2 dl lingonsylt
  • 6 inlagda saltgurka
  • 400 gram kokta grönsaker som ex. broccoli, gröna bönor, gröna ärtor, brysselkål, kokt morot, kokt blomkål efter tycke

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala morot, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
  3. Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
  4. Lägg i grönsaker och kryddor.
  5. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
  6. Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.
  7. Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.
  8. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 75 grader.
  9. Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.
  10. Förbered kokt potatis, grönsaker samt tillbehör.
  11. Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
  12. Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.
  13. Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
  14. Rör samman smör och mjöl till beurre manié och vispa ner i såsen.
  15. Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
  16. Servera kalvsteken på fat med lite sås och ev. lite hackad persilja över samt grönsaker och kokt potatis till.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer