Kalvstek med gräddsås

Introduktion och förberedelse

Kalvstek med gräddsås och tillbehör blir en god och söndagsmiddag till flera.

Serveringsförslag

Servera kalvsteken i skivor med gräddsås på skyn, nykokt potatis, inlagd gurka eller saltgurka samt rårörda lingon eller lingonsylt och vinbärsgelé.

Kokta grönsaker samt en grönsallad med äpple är också gott till.

Garnera gärna med hackad persilja.

Stekgrader

Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 75 grader. Det tar ca 1 timme totalt. Använd gärna en stektermometer.

Istället för att tillaga steken i ugnen kan kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.

Att dricka till

Att dricka till steken passar smakrik öl som en IPA eller smakrik lager.

Vill du ha vin till så skulle jag välja ett fruktigt och ekfatslagrat Rioja Crianza eller Reserva från Spanien.

6 portioner kalvstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1,2 kg benfri kalvstek av innanlår eller annat kalvkött
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 lök
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller något krm torkad timjan
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande kalvfond
  • GRÄDDSÅS: 3 dl kalvbuljong eller 3 dl vatten och en tärning kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk vinbärsgelé, gärna svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör och 1 msk vetemjöl eller 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 12 medelstora kokta potatisar
  • 2 dl lingonsylt eller rårörda lingon
  • 6 inlagda saltgurkor eller 4 portioner inlagd gurka
  • 400 gram kokta grönsaker som ex. broccoli, gröna bönor, gröna ärtor, brysselkål, kokt morot, kokt blomkål efter tycke

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Skala morot, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
  3. Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
  4. Lägg i grönsaker och kryddor.
  5. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
  6. Stek utan lock i cirka 20 minuter.
  7. Häll därefter kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen. Använder du buljongtärning så lös upp buljongtärningen i hett vatten först.
  8. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 75 grader.
  9. Den sammanlagda stektiden blir runt 1 timme.
  10. Förbered kokt potatis, grönsaker samt de tillbehör du önskar servera till.
  11. Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
  12. Gräddsåsen: Sila stekskyn och koka ner den tills det återstår ca 3 dl.
  13. Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
  14. Rör samman smör och mjöl till beurre manié och vispa ner i såsen. Du kan också reda med några msk ljus maizenaredning.
  15. Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
  16. Servera kalvsteken på fat med lite sås och ev. lite hackad persilja över samt grönsaker och kokt potatis till.
E-mail
Medel: 3.9 (34 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 536 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-25