Kalvstek med gräddsås

Kalvstek med gräddsås. En god och klassisk söndagsmiddag eller söndagsstek. Servera kalvstek i skivor med nykokt potatis, sås, press eller inlagd gurka och rårörda lingon eller gelé.

Räkna ca 200 gram stek (innan tillagning) per portion.

Kalvsteken kan också stekas på medelvärme på spisen i en stekgryta med lock.

Att dricka till steken passar smakrik öl som en IPA eller smakrik lager.

6 portioner kalvstek

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 kg benfri kalvstek
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 lök
  • 6 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 kvistar timjan eller något krm torkad timjan
  • 5 dl vatten
  • 1 msk flytande kalvfond
  • Gräddsås: 3 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 12 stora kokta potatisar
  • 2 dl lingonsylt
  • 6 inlagda saltgurka
  • 400 gram kokta grönsaker som ex. broccoli, gröna bönor, gröna ärtor, brysselkål, kokt morot, kokt blomkål efter tycke

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala morot, palsternacka och lök och skär dem i 3 cm bitar.
  3. Krydda kalvsteken och bryn den runt om i smör på medelvärme i en ugnssäker hög gryta.
  4. Lägg i grönsaker och kryddor.
  5. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen av köttet och ställ grytan på nedersta falsen i ugnen.
  6. Stek utan vätska och utan lock i cirka 20 minuter.
  7. Häll därefter vatten blandat med kalvfond över steken och ös den även några gånger under stekningen.
  8. Kalvsteken är rosastekt vid 65 grader och genomstekt vid 75 grader.
  9. Den sammanlagda stektiden är lite drygt 1 timme.
  10. Förbered kokt potatis, grönsaker samt tillbehör.
  11. Ta upp köttet, täck med aluminiumfolie och låt det ligga så i 10-15 minuter.
  12. Gräddsåsen: Sila kalvbuljongen och koka ihop den tills det återstår 3 dl.
  13. Tillsätt grädde och vinbärsgelé och låt det koka upp.
  14. Rör samman smör och mjöl till beurre manié och vispa ner i såsen.
  15. Koka upp under omrörning och låt småkoka i cirka 5 minuter. Smaka av med salt och eventuellt peppar.
  16. Servera kalvsteken på fat med lite sås och ev. lite hackad persilja över samt grönsaker och kokt potatis till.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer