Hembakt korvbröd

Hembakt korvbröd blir jättegott till all slags korv. Ett ljust korvbröd du bakar med färsk jäst, vetemjöl, grahamsmjöl samt lite olivolja eller smör samt en touch av sirap.

Kan bakas i god tid och frysas. Skär gärna ett snitt i bröden innan du fryser dem så slipper du göra det sedan när du grillar korv. Tinas någon timme innan.

Gott med all slags korv - lunchkorv, wienerkorv, hot dogs eller lyxiga råkorvar som salsiccias.

Tillbehör till korv med bröd kan vara olika senap, ketchup, boston gurka, räksallad, rostad lök, ajvar mm. Här mina bästa grilltips för korvälskaren.

Varianter:

Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.

Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Degen passar också att baka runda bullar toppade med sesamfrön till hamburgerbröd.

20 st hembakta korvbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 msk sirap
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm. Tillsätt olivolja eller smör. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda korvbrödsdegen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. Knåda mellan 5-10 minuter. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda för hand.
  3. Låt degen till korvbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den till en avlång limpa. Dela upp degen till 20 bitar.
  5. Forma dem till 15 cm långa korvbröd och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 200 grader.
  7. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter tills korvbröden fått fin färg och är genombakta.
E-mail
Medel: 3 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.