Hembakt korvbröd

Hembakt korvbröd blir jättegott till all slags korv.

Ett ljust korvbröd du bakar med färsk jäst, vetemjöl, grahamsmjöl samt lite olivolja eller smör samt en touch av sirap.

20 st hembakta korvbröd

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 25 gram färsk jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk olivolja eller smör
  • 1 msk sirap
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm. Tillsätt olivolja eller smör. Lös upp jästen med saltet i lite av det mjölken i en stor bunke.
  2. Blanda i mjölet och resten av ingredienserna utom 1 dl mjöl. Blanda korvbrödsdegen tills den blir genomarbetad och börjar släppa från kanten i bunken. Knåda mellan 5-10 minuter. En bakmaskin funkar utmärkt eller matberedare eller knåda för hand.
  3. Låt degen till korvbröden jäsa under bakduk på en varm plats i en halvtimme.
  4. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den till en avlång limpa. Dela upp degen till 20 bitar.
  5. Forma dem till 15 cm långa korvbröd och lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa på plåten i ytterligare 30 minuter. Sätt på ugnen 200 grader vanlig ugn.
  7. Grädda i ugnens mitt i ca 10 minuter tills korvbröden fått fin färg och är genombakta.

Serveringsförslag

Kan bakas i god tid

Kan bakas i god tid och frysas. Skär gärna ett snitt i bröden innan du fryser dem så slipper du göra det sedan när du grillar korv. Tinas någon timme innan.

Varianter

  • Korvbröden kan penslas med lite vatten och toppas med förslagsvis sesamfrön, majsmjöl eller grahamsmjöl innan gräddning.
  • Om du vill kan du byta ut hälften vetemjöl mot grahamsmjöl och lägga till någon msk fiber eller kli så får du ett nyttigare korvbröd.
  • Med dinkelmjöl så får du Gi-korvbröd. Degen passar också att baka runda bullar toppade med sesamfrön till hamburgerbröd.
E-mail
Medel: 3 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 86 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-03

Tillbehör och liknande: