Piroger grundrecept

Introduktion och förberedelse

Grundrecept på piroger. Knåda ihop en pirogdeg och baka dina egna piroger.

Här med förslag på olika fyllning som köttfärs, vegetarisk, skinka och ost eller enbart ost.

Serveringsförslag

Piroger passar på buffé, till soppa, som lunch eller lätt middag samt att ta med på utflykt eller picknick.

Kan förberedas

Piroger går utmärkt att frysa in färdiggräddade när de svalnat. De tinar snabbt på 1-2 timmar om du lägger ut dem på en tallrik. Kan sedan serveras kalla eller värmas på i ugnen eller mikron.

Varianter

  • Fyllning med fräst köttfärs i taco-stil med hackad lök, hackad paprika och kryddor som paprika, spiskummin och chili.
  • Vegetariska piroger får du med quornfärs istället för köttfärs eller med soltorkad tomat som är salta och goda.
  • Med strimlad skinka och ost eller med parmaskinka - lufttorkad skinka - och ost som riven mozzarella.
  • Ostpiroger - du kan välja vilken riven eller tärnad ost du vill. Förslag är en lagrad god ost som Västerbottensost åt vuxna eller en snäll ost som cheddar till barn. Vidare funkar mozzarella, fetaost, vitost, getost, chevre, gruyere, emmenthaler osv utmärkt. Även ädelost blir gott.

Fyllda piroger med tacofärs på tallrik med sallad
Piroger kan du fylla med det du gillar som tacofärs ovan. Ost och skinka eller soltorkade tomater är också gott. De kan serveras varma eller rumsvarma till lunch eller middag med sallad. Eller ta med ut till picknick, stranden eller utflykt.

24 piroger

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 200 gram smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 13,5 dl vetemjöl
  • 2 dl vetemjöl till utbakning
  • 2 uppvispade ägg till pensling
  • KÖTTFÄRSFYLLNING: 500 gram nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 2 gula lökar
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk maizena majsstärkelse
  • OSTFYLLNING: 500 gram riven eller smulad ost av valfri sort
  • SOLTORKAD TOMAT: 200 gram hackade soltorkade tomater i olja
  • 200 gram riven ost som mozzarella
  • LUFTTORKAD SKINKA: 200 gram parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
  • 200 gram riven ost som mozzarella

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt 37 grader.
  3. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Häll sedan i resten av degvätskan.
  4. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara 1-2 dl till utbakning).
  5. Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.
  6. Låt pirogdegen jäsa övertäckt i 40 min.
  7. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  8. Förbered fyllning.
  9. Knåda degen någon minut på mjölat bakbord.
  10. Dela degen i 24 delar. Rulla en bit i taget till en rund bulle och kavla ut den till en ca 12 cm stor rundel.
  11. Fördela valfri fyllning i en hög i mitten, ca 3 msk, och vik ihop till en pirog. Tryck ihop kanterna med en gaffel. Lägg på bakplåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg.
  12. Grädda pirogerna mitt i ugnen 12 minuter.
  13. KÖTTFÄRSFYLLNING: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.
  14. Pressa i vitlök samt tillsätt salt, spiskummin, cayenne, chilipulver och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.
  15. Rör ut majsstärkelse i ett glas med kallt vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något. Den ska ej vara rinnig - koka den isåfall lite mer så att den kokar in.
  16. OSTFYLLNING: Riv eller smula osten i en bunke.
  17. FYLLNING MED SOLTORKAD TOMAT: Häll av oljan. Strimla och hacka de soltorkade tomaterna och lägg i en bunke.
  18. LUFTTORKAD SKINKA: Strimla skinkan och riv ost. Blanda i en bunke.
E-mail
Medel: 4.1 (198 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-06