Drottningsylt

Drottningsylt görs med blandade bär - ofta hallon och blåbär. En snabb, god och enkel blandsylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkakor, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarteveller cheesecake.

Man kan också ha i andra bär efter tillgång som jordgubbar, vinbär, körsbär, krusbär eller hjorton. Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också.

Här med syltsocker. Man kan även ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker (eller tillsätt något krm natriumbensoat) om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

Vill du laga en stor omgång Drottningsylt på ett paket (1 kg) syltsocker så kan du koka ihop 0,5 kg blåbär och 1 kg hallon. Då får du 1,5 liter sylt.

1,5 liter Drottningsylt

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram hallon - färska eller frysta
  • 500 gram blåbär - färska eller frysta
  • 800 gram socker
  • 4 msk citronsaft
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa färska bär.
  2. Lägg hallon och blåbär med socker, citronsaft och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären lite under tiden.
  4. Koka sylten till 105 grader. Det tar några minuter. Rör ofta. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléartad på toppen då är den färdigkokt.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd upp och ner. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl (någon vecka) eller frys.
  6. Drottningsylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är sylten extra hållbar (flera månader).
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept