Drottningsylt
Drottningsylt görs med blandade bär - ofta hallon och blåbär.
Tillagning
- Rensa färska bär.
- Lägg hallon och blåbär med socker, citronsaft och vatten i en kastrull.
- Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären lite under tiden.
- Koka sylten 5-10 minuter. Rör ofta. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléartad på toppen då är den färdigkokt. Skumma med en slev.
- Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd upp och ner. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl (någon vecka) eller frys.
- Drottningsylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är sylten extra hållbar (flera månader).
Serveringsförslag
- Drottningsylt passar till frukost med gröt; eller fil, kvarg, yoghurt, mjölk med flingor eller müsli.
- Vidare till desserter som pannkakor, plättar, citrontårta, pannacotta, crème caramel eller cheesecake.
Varianter
- Man kan också ha i andra bär efter tillgång som jordgubbar, vinbär, körsbär, krusbär eller hjorton.
- Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också.
- Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.
Hållbarhet
Välj syltsocker (eller tillsätt något krm natriumbensoat) om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Stor sats
Vill du laga en stor omgång Drottningsylt på ett paket (1 kg) syltsocker så kan du koka ihop 0,5 kg blåbär och 1 kg hallon. Då får du 1,5 liter sylt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal