Drottningsylt

Introduktion och förberedelse

Drottningsylt görs med blandade bär - ofta hallon och blåbär. En snabb, god och enkel blandsylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkakor, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarteveller cheesecake.

Man kan också ha i andra bär efter tillgång som jordgubbar, vinbär, körsbär, krusbär eller hjorton. Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också.

Här med syltsocker. Man kan även ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker (eller tillsätt något krm natriumbensoat) om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

Vill du laga en stor omgång Drottningsylt på ett paket (1 kg) syltsocker så kan du koka ihop 0,5 kg blåbär och 1 kg hallon. Då får du 1,5 liter sylt.

1,5 liter Drottningsylt

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram hallon - färska eller frysta
  • 500 gram blåbär - färska eller frysta
  • 800 gram socker
  • 4 msk citronsaft
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa färska bär.
  2. Lägg hallon och blåbär med socker, citronsaft och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären lite under tiden.
  4. Koka sylten 5-10 minuter. Rör ofta. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléartad på toppen då är den färdigkokt. Skumma med en slev.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd upp och ner. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl (någon vecka) eller frys.
  6. Drottningsylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är sylten extra hållbar (flera månader).
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.