Drottningsylt

Introduktion och förberedelse

Drottningsylt görs med blandade bär - ofta hallon och blåbär.

Serveringsförslag

Varianter

  • Man kan också ha i andra bär efter tillgång som jordgubbar, vinbär, körsbär, krusbär eller hjorton.
  • Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också.
  • Istället för syltsocker kan du ta vanligt strösocker (och eventuellt extra fruktpektin) speciellt om man ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.

Hållbarhet

Välj syltsocker (eller tillsätt något krm natriumbensoat) om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

Stor sats

Vill du laga en stor omgång Drottningsylt på ett paket (1 kg) syltsocker så kan du koka ihop 0,5 kg blåbär och 1 kg hallon. Då får du 1,5 liter sylt.

1,5 liter Drottningsylt

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 8 min

Ingredienser

  • 500 gram hallon - färska eller frysta
  • 500 gram blåbär - färska eller frysta
  • 800 gram socker
  • 4 msk citronsaft
  • 2,5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa färska bär.
  2. Lägg hallon och blåbär med socker, citronsaft och vatten i en kastrull.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären lite under tiden.
  4. Koka sylten 5-10 minuter. Rör ofta. Sylten ska bli lite genomskinlig och geléartad på toppen då är den färdigkokt. Skumma med en slev.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock samt vänd upp och ner. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl (någon vecka) eller frys.
  6. Drottningsylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är sylten extra hållbar (flera månader).
E-mail
Medel: 4.1 (58 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-01