Tjocka plättar

Introduktion och förberedelse

Tjocka och fluffiga plättar i amerikansk stil med bakpulver i plättsmeten så att de fluffar upp.

Stek plättarna i ett plättjärn på spisen. Eller som jag gjorde - i plättjärn av gjutjärn över öppen glöd.

Serveringsförslag

  • Tjocka plättar är goda till frukost, brunch eller efterrätt.
  • Enklast är att servera med sylt och grädde; smör och sirap eller glass som vaniljglass, blåbärsglass eller jordgubbsglass.
  • Jag tog med mig smeten i en flaska och stekte i plättjärn av gjutjärn över öppen glöd samt serverade med vaniljkvarg, svensk sirap, skivad banan, rårörda björnbär med lite socker och mandel.
  • Fler förslag på tillbehör är naturell yoghurt, fruktyoghurt, vaniljyoghurt, naturell kvarg, hackade hasselnötter, valnötter, pumpafrön, pekannötter, hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt, vispad grädde, nutella, kolasås, färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, kiwi, mango, melon, kokossirap eller agavesirap och så vidare.

Kan förberedas

Smeten kan du förbereda och ha i kylen i god tid.

Varianter

Utesluter du bakpulver får du vanliga tunna plättar.

Plättarna stekte jag i plättjärn över öppen glöd och serverade med vaniljkvarg, rårörda björnbär med socker, banan, sirap och mandel.
Plättarna stekte jag i plättjärn över öppen glöd och serverade med vaniljkvarg, rårörda björnbär med socker, banan, sirap och mandel.

4 portioner tjocka plättar, ca 22 stycken

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl mjölk 3%
  • 2 ägg, L eller M
  • 50 gram smör, margarin eller flytande margarin; eller 1/2 dl matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja

Tillagning

  1. Rör samman mjöl, bakpulver och salt i en skål.
  2. Tillsätt ägg och mjölk.
  3. Vispa tills smeten är jämn och klumpfri.
  4. Smält smöret i en stekpanna, mikron eller kastrull. Eller använd olja eller flytande margarin.
  5. Häll i smör eller olja i smeten. Låt gärna smeten stå och vila i 20 minuter för att mjölet ska svälla så att du får en extra fluffig pannkaka. Hit kan du förbereda och förvara i kylen någon dag.
  6. Värm ett plättjärn och fördela 1 msk smör, margarin, flytande margarin eller olja i plättjärnet.
  7. Häll i ca 2-3 msk smet till varje plätt. Vicka lite så att smeten rinner ut.
  8. Grädda plättarna någon minut tills smeten stelnat på översidan och undersidan är ljusbrun. Vidare börjar det bubbla på ytan så är det dags att vända.
  9. Vänd plättarna med en stekspade och grädda andra sidan någon minut till.
  10. Lägg upp plättarna på ett fat eller tallrik och täck gärna över med lite folie för att de ska hålla värmen. Fortsätt grädda tills smeten är slut. Det blir ca 22 stycken.
  11. Servera plättarna varma och nygräddade med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 518 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-07

Tillbehör och liknande recept: