Chokladmuffins med kolasås Dulce de Leche
Knapriga chokladmuffins fyllda med krämig Dulce de Leche kolasås.
Dulce de Leche är en slags kolasås av söt karamelliserad mjölk som finns att köpa färdig på burk.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt (ta dubbla formar om du ska baka stora muffins).
- Vispa ihop smör och socker några minuter. Mikra eventuellt smöret så att det blir mjukt.
- Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
- Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, salt och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
- Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
- Lägg kolasåsen i en spritspåse med tyll. Spritsa ner 1-2 msk kolasås i mitten på varje muffins. Eller använd två skedar och gör ett hål i mitten med en sked och klicka i 1-2 msk kolasås med den andra skeden i varje muffins.
- Grädda choklad- och kolamuffinsen i ca 20 minuter. Mindre muffins kan du grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
Topping
Du kan också ha på frosting. Bred på när muffinsarna svalnat. Då kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.
Tips
- Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna.
- Hittar du inte Dulce de Leche så kan du göra egen genom att köpa sötad kondenserad mjölk på burk - sweetened condensed milk och sjuda oöppnad i vatten 2,5 timmar.
- Du kan byta Dulce de Leche mot hemgjord kolasås också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal