Chokladmuffins med kolasås Dulce de Leche

Introduktion och förberedelse

Knapriga chokladmuffins fyllda med krämig Dulce de Leche kolasås.

Dulce de Leche är en slags kolasås av söt karamelliserad mjölk som finns att köpa färdig på burk.

Topping

Du kan också ha på frosting. Bred på när muffinsarna svalnat. Då kan man även strö över smått godis, riven choklad eller strössel. Då kan de kallas för cupcakes.

Tips

Ta gärna dubbla papper om de ej är så stabila. En muffinsformspanna kan man också baka i. På bilden bakade jag med stora muffins-pappersformar som jag placerade i en muffinsformpanna.

Hittar du inte Dulce de Leche så kan du göra egen genom att köpa sötad kondenserad mjölk på burk - sweetened condensed milk och sjuda oöppnad i vatten 2,5 timmar.

Fyll chokladmuffins med kolasås Dulce de Leche som finns färdig att köpa som karamelliserad mjölk på burk.
Fyll chokladmuffins med kolasås Dulce de Leche som finns färdig att köpa som karamelliserad mjölk på burk.

12 stora eller 16 normala mindre chokladmuffins med kolasås Dulce de Leche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 stora eller 16 små muffinsformar i papper eller en stor muffinsformspanna
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk kakao
  • 200 gram mjukt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 1 burk Dulce de Leche, 225 gram behövs, söt karamelliserad kondenserad mjölk

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en muffinsplåt eller placera ut muffinsformar på en plåt (ta dubbla formar om du ska baka stora muffins).
  3. Vispa ihop smör och socker några minuter. Mikra eventuellt smöret så att det blir mjukt.
  4. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig vispning.
  5. Tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver, kakao, salt och mjölk. Rör ihop till en jämn muffinssmet.
  6. Fördela smeten i muffinsformarna. Häll smet upp till lite över halva formen i varje.
  7. Lägg kolasåsen i en spritspåse med tyll. Spritsa ner 1-2 msk kolasås i mitten på varje muffins. Eller använd två skedar och gör ett hål i mitten med en sked och klicka i 1-2 msk kolasås med den andra skeden i varje muffins.
  8. Grädda choklad- och kolamuffinsen i ca 20 minuter. Mindre muffins kan du grädda på 225 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 136 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-21

Tillbehör och liknande recept: