Grundrecept på ljust bröd

Ett grundrecept på ljust bröd till limpa, formfranska, rostbröd eller frallor som bakas på en påse mjöl på 2 kg.

Vidare har man i jäst, vatten, smör, margarin eller olja.

ca 36 portioner; 1 stort platt brytbröd i långpanna eller 4 limpor eller valfri form

 • Förberedelse: 1 tim 10 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 påse mjöl, 2 kg, vetemjöl eller annan mjölblandning efter tycke
 • 50 gram jäst, färsk eller torkad
 • 1 msk socker
 • 1 tsk salt
 • 100 gram smör, margarin eller 0,5 dl olivolja
 • ca 1,2 liter vatten eller mjölk (degvätska)

Tillagning

 1. MED SMÖR ELLER MARGARIN: Använder du smör eller margarin så smälter du det i en kastrull, häller i mjölken och värmer till fingervarmt.
 2. MED OLIVOLJA ELLER FLYTANDE MARGARIN: Använder du olivolja eller flytande margarin så är det bara att tillsätta det. Värm dock mjölk eller vatten i kastrull till fingervarmt.
 3. FÄRSK JÄST: Använder du färsk jäst så löser du upp den med sockret i lite av degvätskan i en kopp. Blanda ner i en stor degbunke med mjöl, salt, socker och degvätskan.
 4. TORRJÄST: Använder du torrjäst så blandar du den i mjölet i en stor degbunke tillsammans med salt och socker. Smält smör och häll i degvätskan och värm till fingervarmt. Rör sedan ner den ljumma degvätskan i degbunken.
 5. BRÖD PÅ DEG MED OLIVOLJA OCH TORRJÄST: Använder du olivolja och torrjäst så behöver du bara blanda ihop torrjäst med mjöl, salt och socker. Sedan tar du fingervarmt vatten och blandar i tillsammans med olivoljan.
 6. KNÅDA IHOP DEGEN: Knåda ihop allt till en deg som släpper från bunkens kanter. Spara 2 dl mjöl till utbakningen. Knåda gärna en stund, ca 10 minuter, så får du en gott bröd. I maskin ca 5 minuter.
 7. JÄS DEGEN: Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
 8. BAKA UT DEGEN: Dags att baka ut degen. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord så blir det lättare. Eller så knådar du ihop den i bunken och formar den till det du önskar.
 9. BRÖD I LÅNGPANNA: Forma degen till en stor rektangel som du knådar ut i en långpanna smord med olivolja. Du kan dela den i 6x6 delar med en brödskrapa om du vill (eller så skär du upp brödet när det är bakat).
 10. LIMPOR: Dela degen i fyra delar och forma dem till limpor. Lägg på bakplåtspapper eller mjölad bakplåt.
 11. FORMFRANSKA I BRÖDFORM: Dela fyra delar och forma dem till limpor. Lägg dem i fyra avlånga brödformar du smort med lite smör eller matolja som raps- eller solrosolja för formfranska och rostbröd.
 12. BULLAR KUVERTBRÖD: Dela degen i fyra delar och forma dem till avlånga limpor. Skär av ca 1 cm skiva och rulla med kupad hand till en bulle. Fortsätt tills degen är slut. Lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper eller mjölad bakplåt. Efter bröden har jäst kan du pensla dem med lite mjölk samt strö på vallmofrön, sesamfrön, rågsikt, solrosfrön eller annat efter önskemål.
 13. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
 14. ANDRA JÄSNING: Låt bröden jäsa i 30 minuter till (under bakduk). Pensla gärna med vatten och strö över frön eller annan garnering. Eller skär sneda snitt i toppen på bröden med en tandad kniv. Pensla platta bröd i långpanna med olivolja och strö över gärna över flingsalt samt några nypor rosmarin.
 15. GRÄDDA BRÖDEN: Sänk ugnen till 200 grader. Grädda stora bröd i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Små bullar gräddar du i ca 30 minuter. Brödet ska fått fin färg och hård skorpa. Kontroller att brödet är bakt genom att känna på undersidan om det har en hård skorpa (knacka i brödet).
 16. TA UT OCH LÅT SVALNA: Låter du det svalna på galler under bakduk. Övertäckt så blir skorpan mjukare. Annars får du en hård knaprig skorpa om du gillar det.

Tillsätt degvätska till lagom tjock deg

Mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera.

Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn när du blandar ihop degem tills den är lagom lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda så det bildas klistriga trådar och en smidig deg.

Varianter

 • Förutom vanligt vetemjöl kan du baka på lantvetemjöl, Tipo 00, Manitoba, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special.
 • Baka ut ett platt brytbröd i långpanna likt focaccia; eller 4 limpor; 4 stora runda bröd; 6-8 baguetter eller dela upp degen i ca 20 bullar, ciabattas, kuvertbröd eller valfri form.
 • Gör gärna ett mönster i brödet genom att skära snitt i degen.
 • Garnera bröden genom att pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, havregryn, vallmofrön osv.
 • Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
E-mail
Medel: 3.7 (133 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-28

Tillbehör och liknande: