Bröd grundrecept

Ett grundrecept på ljust bröd till limpa eller frallor. Bakas på en påse mjöl 2 kg, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.

Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.

Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.

2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.

Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.

Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.

1 stort bröd i långpanna el. 4 limpor

 • Förberedelse: 1 tim 10 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 påse mjöl, 2 kg, vetemjöl eller annan mjölblandning efter tycke
 • 50 gram jäst, färsk eller torkad
 • 1 msk socker
 • 1 tsk salt
 • 100 gram smör, margarin eller 0,5 dl olivolja
 • ca 1,2 liter vatten eller mjölk (degvätska)

Tillagning

 1. MED SMÖR ELLER MARGARIN: Använder du smör eller margarin så smälter du det i en kastrull, häller i mjölken och värmer till fingervarmt.
 2. MED OLIVOLJA ELLER FLYTANDE MARGARIN: Använder du olivolja eller flytande margarin så är det bara att tillsätta det. Värm dock mjölk i kastrull till fingervarmt. Vatten kan du ta ljummet ur kranen.
 3. FÄRSK JÄST: Använder du färsk jäst så löser du upp den med sockret i lite av degvätskan i en kopp. Blanda ner i en stor degbunke med mjöl, salt, socker och degvätskan.
 4. TORRJÄST: Använder du torrjäst så blandar du den i mjölet i en stor degbunke tillsammans med salt och socker. Smält smör och häll i degvätskan och värm till fingervarmt. Rör sedan ner den ljumma degvätskan i degbunken.
 5. BRÖD PÅ DEG MED OLIVOLJA OCH TORRJÄST: Använder du olivolja och torrjäst så behöver du bara blanda ihop torrjäst med mjöl, salt och socker. Sedan tar du fingervarmt vatten från kranen och blandar i tillsammans med olivoljan.
 6. KNÅDA IHOP DEGEN: Knåda ihop allt till en deg som släpper från bunkens kanter. Spara 2 dl mjöl till utbakningen. Knåda gärna en stund, ca 10 minuter, så får du en gott bröd. I maskin ca 5 minuter.
 7. JÄS DEGEN: Låt degen jäsa övertäckt i en timme.
 8. BAKA UT DEGEN: Dags att baka ut degen. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord så blir det lättare. Eller så knådar du ihop den i bunken och formar den till det du önskar.
 9. BRÖD I LÅNGPANNA: Forma degen till en stor rektangel som du knådar ut i en långpanna smord med olivolja. Du kan dela den i sex delar med en brödskrapa om du vill (eller så skär du upp brödet när det är bakat).
 10. LIMPOR: Dela degen i fyra delar och forma dem till limpor. Lägg på bakplåtspapper eller mjölad bakplåt eller i brödformar.
 11. BULLAR KUVERTBRÖD: Dela degen i fyra delar och forma dem till avlånga limpor. Skär av ca 1 cm skiva och rulla med kupad hand till en bulle. Fortsätt tills degen är slut. Lägg med några cm mellanrum på bakplåtspapper eller mjölad bakplåt. Efter bröden har jäst kan du pensla dem med lite mjölk samt strö på vallmofrön, sesamfrön, rågsikt, solrosfrön eller annat efter önskemål.
 12. Sätt ugnen på 250 grader.
 13. JÄS IGEN: Låt bröden jäsa i 30 minuter till (under bakduk). Pensla ev. med vatten och strö över ex. frön. Eller skär sneda snitt i limporna. Pensla långpannebröd med olivolja och strö över ex. flingsalt samt några nypor rosmarin.
 14. GRÄDDA BRÖDEN: Sänk ugnen till 200 grader. Grädda stora bröd i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Små bullar gräddar du i ca 30 minuter. Brödet ska fått fin färg och hård skorpa. Kontroller att brödet är bakt genom att känna på undersidan om det har en hård skorpa (knacka i brödet).
 15. TA UT OCH LÅT SVALNA: Låter du det svalna på galler under bakduk. Övertäckt så blir skorpan mjukare. Annars får du en hård knaprig skorpa om du gillar det.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-10-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer