Formfranska med surdeg

Introduktion och förberedelse

Formfranska med surdeg. Ett vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg.

Serveringsförslag

Gott att bland annat skiva och ha som rostbröd eller toastbröd.

Varianter

  • Degen kan också bakas som släta ljusa bullar.
  • Gillar du kardemumma kan du ha i 2 tsk stött kardemumma i degen - speciellt om du bakar bullar.

Val av surdeg

Du kan baka med egen surdeg som receptet nedan eller köpa färdig vetesurdeg.

Framförhållning

Gör du egen vetesurdeg får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Efter det kan du spara undan lite vetesurdeg och ha i kylen och slipper sedan att starta igång ny surdeg till nästa gång du vill baka.

Med köpt surdeg

Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka brödet. Det finns påsar från Kronjäst med 150 gram färdig vetesurdeg som passar att använda till nedan bröd.

2 formfranskor med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Till formfranskorna: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar
  • 5 dl kallt vatten
  • 1,5 liter vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 msk smör att smörja brödformarna med

Tillagning

  1. Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka formfranskorna: lös upp jästen i vattnet.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Smörj två (eller flera beroende på storlek) brödformar med smör.
  12. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet.
  13. Knåda ihop den med händerna och dela i två delar eller flera beroende på hur stora och antal bröd du vill baka.
  14. Forma franskorna genom att knåda ut en rektangel med samma bredd som brödformarna och vik sedan över en tredjedel från toppen och sedan en tredjedel mot botten. Lägg med skarven nedåt i brödformarna.
  15. Jäs formfranskorna övertäckta i 45 minuter.
  16. Sätt ugnen på 260 grader
  17. Sätt ner värmen till 200 och grädda i 20-25 minuter.
  18. Ta ut och låt svalna i formarna.
E-mail
Medel: 3.9 (16 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-16