Formfranska med surdeg

Formfranska med surdeg. Ett vitt ljust bröd bakat med vetesurdeg. Gott att bland annat skiva och ha som rostbröd. Degen kan också bakas som släta ljusa bullar.

Gillar du kardemumma kan du ha i 2 tsk stött kardemumma i degen - speciellt om du bakar bullar.

Du kan baka med egen surdeg som receptet nedan. Då får du räkna med några dagar för att få igång surdegen. Efter det kan du spara undan lite vetesurdeg och ha i kylen och slipper sedan att starta igång ny surdeg till nästa gång du vill baka.

Det finns också färdig vetesurdeg att köpa och då tar det bara 3 timmar att baka brödet.

2 formfranskor med surdeg

  • Förberedelse: 4 dagar
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 4 dagar 3 tim

Ingredienser

  • 3,5 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • 1 rivet ekologiskt äpple utan skal
  • Dag 4 deg: 3 dl ekologiskt vetemjöl
  • 3 dl vatten, 35 grader varmt
  • Till formfranskorna: 150 gram vetesurdeg
  • 25 gram brödjäst för söta degar
  • 5 dl kallt vatten
  • 1,5 liter vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 msk smör att smörja brödformarna med

Tillagning

  1. Vetesurdeg: Dag 1: blanda vetemjöl, vatten och rivet äpple i en liten glasburk med locket på glänt. Ställ exempelvis burken jämte (ca 5 cm) från ett varmt element. Börjar det bubbla efter något dygn så är det lagom varmt. Man får testa sig fram så det ej är för varmt eller kallt - runt 26-30 grader brukar vara lagom.
  2. Dag 2: rör om.
  3. Dag 3: rör om.
  4. Dag 4: Rör i 3 dl vetemjöl och 3 dl 35 gradigt vatten.
  5. Dag 5: Nu har du en färdig surdeg som är klar att baka med.
  6. Förvara i kylen och mata ev. surdegen med lite mer vatten och vetemjöl samt sätt ut den i värmen så vaknar den till liv igen innan du ska baka.
  7. Dags att baka formfranskorna: lös upp jästen i vattnet.
  8. Tillsätt resten av ingredienserna utom smöret samt 1 dl mjöl till utbaket. Knåda på låg hastighet eller för hand i 5 minuter. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget och knåda in i degen.
  9. Öka hastigheten eller knåda för han degen elastisk i tio minuter.
  10. Lägg degen i en inoljad bunke och täck över med plastfilm. Jäs i 2 timmar.
  11. Smörj två (eller flera beroende på storlek) brödformar med smör.
  12. Lägg upp degen på mjölat bakbord och stöt den i bakbordet.
  13. Knåda ihop den med händerna och dela i två delar eller flera beroende på hur stora och antal bröd du vill baka.
  14. Forma franskorna genom att knåda ut en rektangel med samma bredd som brödformarna och vik sedan över en tredjedel från toppen och sedan en tredjedel mot botten. Lägg med skarven nedåt i brödformarna.
  15. Jäs formfranskorna övertäckta i 45 minuter.
  16. Sätt ugnen på 260 grader
  17. Sätt ner värmen till 200 och grädda i 20-25 minuter.
  18. Ta ut och låt svalna i formarna.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept