Grillad Brie i folie

Introduktion och förberedelse

Grilla en hel ost som Brie i folie. Osten blir mjuk och smälter till en bredbar ostcrème. En slags varm osttallrik eller ostbricka.

Passar som tilltugg, förrätt eller osträtt vid grillen. Funkar även till utflykt och picknick vid grillen.

Här med förslag på tillbehör som marmelad, nötter och tunnbröd.

Val av ost

  • Du kan välja en billigare och snällare Brieost om du vill. Eller så tar du en av bättre kvalitét, mer mogen och med mer smak - besök då gärna en ostaffär eller ostdisk för inköp.
  • Förutom med Brie så blir det även gott med annan hel vitmögelost eller dessertost som Camembert, getost i rulle eller röd kittost. Eller ta en liten Brie, en Camembert och en getostrulle och bjud på en varm ostbricka.

Serveringsförslag

Jag serverade Brieosten på Mjälloms ljusa tunnbröd av vete med hemgjord röd tomatmarmelad samt lätt rostade valnötter i folie till - se bild och recept nedan.

  • Du kan köpa valfri marmelad eller göra egen röd eller grön tomatmarmelad, fikonmarmelad, päronmarmelad, äppelmarmelad eller chutney som äppelchutney.
  • Man kan också ta flytande honung och blanda med nötter och pumpafrön samt ha som en söt röra till.
  • Du kan ha valfria kex som knäckebröd, havrekex, fröknäcke, frökex, crostinis, tunnbröd eller andra ostkex till. Eller grilla och värma baguette, bake-off eller hembakt baguette i skivor.
  • Torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner, äppelchips och plommon.
  • Färsk frukt som fikon, päron eller äpplen i bitar. Pensla äpple och päron med lite citronsaft så de ej mörknar.
  • Du kan även lägga till fina charkuterier, oliver och annat gott småplock likt tapas till.
  • Nötter är valfritt och kan uteslutas eller bytas mot pumpafrön eller pinjenötter.

Rester

Får du Brieost över kan den sparas i kylen eller frysas in för lite ostmys en annan dag.

Att dricka till

Serverar du osten som förrätt eller osträtt och gillar rött vin och god ost så kan du ta en fyllig Ripasso eller lyxig Amarone från Italien. Även en kyld Sherry Fino från ex. Lustau passar om du ej gillar rött vin.

Som tilltugg kan du servera en kyld torr cider från Frankrike; kylt mousserande vin som Prosecco, Cremant de Bourgogne, Cava eller kylt rött mousserande vin Lambrusco från Italien.

Grillad smält Brieost på knapriga tunnbröd med söt tomatmarmelad och rostade nötter. Enkelt och gott som tilltugg, förrätt eller osträtt vid grillen.
Grillad smält Brieost på knapriga tunnbröd med söt tomatmarmelad och rostade nötter. Enkelt och gott som tilltugg, förrätt eller osträtt vid grillen.

6 till 8 portioner grillad Brie

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 hel Brieost på ca 450-500 gram, räkna ca 60-80 gram per portion
  • 1 ark folie för ugn och grill
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 1,5 dl marmelad som tomatmarmelad eller fikonmarmelad
  • 2 dl valnötter samt ett ark folie
  • 1 pkt tunnbröd som Mjälloms ljust tunnbröd av vete, ett pkt annat ostkex eller fröknäcke

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Slå in osten i folie. Välj en folie för ugn och grill som är lite mer robust.
  3. Grilla foliepaketet med osten i ca 15-20 minuter tills osten smält. Den ska få färg i botten men ej brännas så grilla ej på för hög värme och passa samt flytta runt den då och då. Öppna upp folien i toppen och känn på ytan om osten känns smält och mjuk inuti - då är den klar att servera.
  4. Slå gärna in valnötter i folie samt rosta dem lätt. Akta så de ej bränns. Dessa kan även serveras som de är eller rostas i torr stekpanna innan.
  5. Servera osten på en skärbräda, bakplåtspapper eller tallrik och vik upp folien. Skär genom vitmöglet med en kniv i lagom bitar. Servera med tunnbröd eller ostkex samt marmelad och nötter.
  6. Du kan förslagsvis lägga upp några msk av den smälta och krämiga osten på valfria kex eller tunnbröd med en msk marmelad samt några nötter på toppen - se bild.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 442 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-25

Tillbehör och liknande recept: