Frasvåfflor

Introduktion och förberedelse

Klassiska frasvåfflor av våffelsmet av vispad grädde, vatten, salt, smält smör, vetemjöl samt lite bakpulver.

Våfflor med äkta grädde och smör blir mycket frasiga och goda - därav namnet frasvåfflor.

Serveringsförslag

  • Med vispad grädde och sylt av valfri sort förslagsvis jordgubbssylt, hallonsylt, blåbärssylt eller Drottningsylt. Gott och enkelt är att koka ihop frysta blåbär och hallon med lite socker till en snabbsylt.
  • Med glass som vaniljglass, jordgubbsglass eller valfri sort. Eller toppa med en kula sorbet efter smak.
  • Med salt kolasås, frysta eller färska lingon samt vaniljglass eller vispad grädde.
  • Med matyoghurt, vaniljyoghurt samt nötter och färska bär samt frön som pumpafrön.
  • Annat som är gott på våfflor är färska blåbär, hallon, jordgubbar, kiwi, banan, mango, färsk ananas; nötter som valnötter, hasselnötter, pekannötter eller mandlar eller mandelspån; frön som sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes eller kanel.
  • Ringla över lönnsirap, vanlig sirap, nutella, jordnötssmör, agavesirap eller flytande honung passar också på våfflor. Eller bara strösocker.

Glutenfria våfflor

Ersätt vetemjölet i receptet nedan med samma mängd glutenfritt mjöl. Jag har provat att laga våfflorna med Kungsörnens Glutenfritt mjöl för bröd, pizza och pannkakor och det funkade utmärkt. Se till att pensla med rejält med smält smör mellan gräddningarna annars fastnar våfflorna lätt.

Varianter

  • Citronvåfflor kan du göra genom att tillsätta citronskal i våffelsmeten. Ta förslagsvis en tsk finrivet zest av en ekologisk citron du sköljt innan i vatten.
  • Jästa våfflor blir goda med jäst, vetemjöl, mjölk, smör och salt.
  • Äggvåfflor görs med ägg, bakpulver, smör, mjölk och vetemjöl.
  • Havrevåfflor med havre i smeten.
  • Kokosvåfflor får du med häften kokosmjöl i smeten.
  • Veganska våfflor med vetemjöl, havremjölk, vatten, bakpulver, salt, mjölkfritt margarin och lite vaniljsocker.

4 portioner frasvåfflor, 8-10 våfflor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • 3 dl kallt vatten eller mineralvatten
  • 4 dl grädde
  • 25 gram smält smör

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan att svalna.
  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor bunke. Blanda runt.
  3. Tillsätt vatten samt hälften av smöret. Rör ut till en klumpfri smet.
  4. Vispa grädden hård.
  5. Vänd ner grädden i smeten. Rör försiktigt till en jämn smet. Rör ej för mycket. Det blir en rätt fast smet.
  6. Hit kan du förbereda smeten och förvara i kylen några timmar.
  7. Värm våffeljärnet så det är riktigt varmt.
  8. Lägg cirka 1 dl smet i våffeljärnet åt gången. Använd gärna ett dl mått.
  9. Grädda våfflorna 2-3 minuter.
  10. Lägg upp våfflorna på galler efter hand eller servera dem helst direkt. Våfflor är godast nygräddade.
E-mail
Medel: 3.8 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-12