Platta pinnbröd

Introduktion och förberedelse

Platta pinnbröd är en variant på pinnbröd grillade som platta bröd istället för lindade runt en pinne. Avnjuts på samma vis med smör, kanel och socker; sylt eller honung eller det du vill.

Har du tröttnat på att krångla med degen runt en pinne så är platta pinnbröd för dig - man trycker helt enkelt ut degen i handen till ett platt bröd likt en tekaka och grillar bröden på galler.

Serveringsförslag

  • Platta pinnbröd kan serveras på samma vis som vanliga pinnbröd.
  • Med kanel och socker samt smör. Klicka i eller bre/pensla med smör som smälter och strö sedan över en socker och kanel. Du kan blanda 1 dl socker och någon tsk kanel i en påse så det är smidigt att ta med ut.
  • Eller toppa med en klick smör och några msk sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, blandsylt, körsbärssylt eller hjortronsylt. Det finns smidiga syltförpackningar där man klämmer ut sylten som är smidigar att fylla pinnbröden med vid grillen.
  • Någon tsk flytande honung är också gott på.
  • Man kan också toppa med nutella eller jordnötssmör.
  • Eller servera med sirap, vaniljkvarg, färska bär som blåbär, hallon eller jordgubbar samt rostad mandel och pumpafrön - likt dessa Tjocka plättar.

Varianter

  • Du kan även göra bröden med vanlig enkel pinnbrödsdeg.
  • Istället för filmjölk kan du ta vatten eller mjölk.
  • Smör kan uteslutas.
  • Du kan ta enbart vetemjöl istället för grahamsmjöl.
  • Honung är valfritt i degen.
  • Blanda i 50 gram riven ost som mozzarella, gratängost eller pizzaost.
  • Samma deg fungerar såklart även utmärkt att linda runt en pinne och grilla som vanliga pinnbröd.

Grilla pinnbröd utan pinne - forma degen som tekakor och grilla frasiga och servera med smör, kanel och socker eller det du vill.
Grilla pinnbröd utan pinne - forma degen som tekakor och grilla frasiga och servera med smör, kanel och socker eller det du vill.

5 platta pinnbröd

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1,5 - 1,75 dl filmjölk
  • 0,75 tsk salt
  • 2 krm bakpulver
  • 1 tsk honung
  • 50 gram mjukt smör eller margarin
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Ta fram smör eller margarin så det mjuknar.
  2. Mät upp vetemjöl, grahamsmjöl och bakpulver i en bunke. Blanda runt.
  3. Tillsätt smör, honung och salt.
  4. Späd med filmjölk till en deg som släpper från kanten. Knåda degen några minuter tills den är seg och fin.
  5. Packa degen förslagsvis i en liten plastpåse att ta med ut till grillplatsen. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn.
  6. Ta en bit av degen - förslagsvis 1/5 och knåda ut till ett runt platt bröd likt en tekaka.
  7. Lägg på ett varmt grillgaller och grilla bröden över öppen glöd ca 2-3 minuter på varje sida så att pinnbröden får färg och är genombakta. Akta så de ej bränns.
  8. Ta försiktigt loss brödet från gallret och lägg på en tallrik eller servett.
  9. Servera med valfria tillbehör medan de är varma.
  10. Jag bredde på en klick smör samt strödde sedan över en blandning av kanel och socker. Andra förslag är smör och sylt; smör och honung.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 226 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-01

Tillbehör och liknande recept: