Varm choklad

Här två varianter en med kakaopulver och en med finare riktig choklad.
En kopp varm god choklad, kanske med vispad grädde är oslagbart. Varje recept ger en rejäl omgång varm choklad. Det första receptet på varm choklad med kakao är gjort så att du gör en koncentrerad chokladbrygd som du sedan spär med mjölk. Chokladbrygden kan du ha i kylen i flera veckor och ta fram när du vill göra varm choklad. Spä då och värm med mjölk till önskad styrka.
Det andra receptet blandas direkt med mjölk och ger ca 6 stora koppar varm choklad. Överbliven chokladddryck håller sig i kylen, så det är lika bra att göra en omgång direkt.

6 koppar varm choklad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • VARM CHOKLAD MED KAKAO: 1 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • VARM CHOKLAD MED FIN CHOKLAD: 2,5 msk kakaopulver
  • 50 gram mörk fin choklad 60-70%
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • TILLBEHÖR: 1,5 dl grädde att vispa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 gram choklad att riva över och garnera med

Tillagning

  1. VARM CHOKLAD MED KAKAO: Gör en koncentrerad chokladbrygd först. Blanda socker, kakao, kallt vatten samt vaniljsocker. Värm under omrörning i en kastrull tills allt löst sig. Den koncentrerade chokladdryck kan du spara i kylen och ta fram, blanda med mjölk till önskad styrka, värma och sedan ev. servera på lyxigt vis med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
  2. VARM CHOKLAD MED RIKTIG FIN CHOKLAD: Blanda kakao, hackad choklad, socker och potatismjöl samt vatten i en kastrull. Rör och värm försiktigt tills allt löst sig. Tillsätt mjölken och värm vidare, rör då och då.
  3. Vispa grädde med vaniljsocker och servera en sked, kall, tjock god grädde på toppen av varje fylld kopp varm choklad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer