Varm choklad

Introduktion och förberedelse

Gör egen varm choklad - här två vanliga varianter med kakao och med äkta choklad.

Variant med kakao

Det första receptet på varm choklad är gjort så att du gör en chokladbrygd/blandning med kakao som du sedan spär och värmer med mjölk till servering. På så vis blir det inga klumpar av kakaon.

En fördel är att du kan ha denna blandning i kylen flera dagar och använda när du vill ha en kopp varm choklad.

Variant med choklad

Det andra receptet blandas hackad 70% choklad och värms med mjölk, kakao och socker. Om man vill kan man stabilisera chokladdrycken med lite potatismjöl i också men det är valfritt.

Topping

  • Toppa med en klick lättvispad grädde.
  • Riktigt festligt blir det med riven choklad på toppen också. Du kan ta mjölkchoklad, mörk choklad och/eller vit choklad.
  • Minimarschmallows samt kakao kan man också pudra över.
  • Riktigt lyxigt är att grilla en eller två marshmallows och garnera med. Använd en gasbrännare och ge marshmallowsarna lite färg - använd ett glas som tål värme.
  • Chokladen kan spetsas med sprit till Lumumba eller tillsätt punsch.

Kan förberedas innan

Överbliven chokladddryck håller sig i kylen och är gott att värma igen eller servera iskall - rör om innan servering.

Vegan varm choklad

Välj en vegan choklad. Byt mjölken mot havremjölk som Oatly Ikaffe, sojamjölk eller mandelmjölk. Det finns sojagrädde som kan vispas lätt om du vill ha det som topping.

6 koppar varm choklad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • VARM CHOKLAD MED KAKAO: 1 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • VARM CHOKLAD MED FIN CHOKLAD: 2,5 msk kakaopulver
  • 50 gram mörk fin choklad 60-70%
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl (valfritt)
  • 2 dl vatten
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • TILLBEHÖR: 1 dl grädde att vispa
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 10 gram choklad att riva över och garnera med

Tillagning

  1. VARM CHOKLAD MED KAKAO: Gör en koncentrerad chokladbrygd först. Blanda socker, kakao, kallt vatten samt vaniljsocker. Värm under omrörning i en kastrull tills allt löst sig. Den koncentrerade chokladblandningen spär du sedan med mjölk och värmer.
  2. Det du ej använder av den koncentrerade chokladblandningen kan du spara i kylen och ta fram, blanda med mjölk till önskad styrka, värma och servera när du är sugen på en kopp varm choklad.
  3. VARM CHOKLAD MED RIKTIG FIN CHOKLAD: Blanda kakao, hackad choklad, vaniljsocker, socker och potatismjöl samt vatten i en kastrull. Rör och värm försiktigt tills allt löst sig. Det ska ej koka. Tillsätt mjölken och värm vidare till runt 70-80 grader. Rör då och då.
  4. SERVERING: Servera chokladen som den är. Gott är att toppa med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker. Servera med en sked grädde på toppen. Extra festligt är att garnera med riven choklad och grillad marshmallow.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-30