Varm drickchoklad

Introduktion och förberedelse

Gör egen varm drickchoklad med mjölk och kakao eller riktigt choklad.

Två varianter

  • Med kakao.
  • Med riktig choklad.

Serveringsförslag

Varm drickchoklad passar till fika, frukost, kvällsmys eller att ta med i termost på utlykten.

Garnering

  • Gott är att toppa med en klick lättvispad grädde.
  • Riv över choklad på toppen. Du kan ta mjölkchoklad, mörk choklad och/eller vit choklad.
  • Strö över minimarschmallows
  • Pudra över kakao.
  • Riktigt lyxigt är att grilla en eller två marshmallows. Använd en gasbrännare och ge marshmallowsarna lite färg - använd ett glas som tål värme.
  • Chokladen kan spetsas med sprit till Lumumba eller tillsätt punsch.

Vegan varm choklad

Välj en vegan choklad. Byt mjölken mot havremjölk som Oatly Ikaffe, sojamjölk eller mandelmjölk. Det finns sojagrädde, havregrädde eller kokosgrädde som kan vispas lätt om du vill ha det som topping.

Med mjölkpulver

Du kan även blanda chokladdryck med mjölkpulver istället för färsk mjölk.

Portionsberäkning

En kopp varm choklad med riktig choklad kan du laga med 10 gram mörk choklad; 2-3 tsk socker och 2 dl mjölk.

I tabellen nedan mängd ingredienser till drickchoklad med kakao.

Gott är även att ta i vaniljsocker i chokladen - räkna något krm per kopp.

Koppar Kakao Socker Mjölk 3,5%
1 2 tsk 2 tsk 2 dl
2 4 tsk 4 tsk 4 dl
3 2 msk 2 msk 6 dl
4 2,75 msk 2,75 msk 8 dl

    5 koppar drickchoklad

    • Förberedelse: 2 min
    • Tillagning: 5 min
    • Klart på: 7 min

    Ingredienser

    • DRICKCHOKLAD MED KAKAO: 4 msk kakao
    • 4 msk socker
    • 2 tsk vaniljsocker (valfritt)
    • 1 liter mjölk, 3,5%
    • MED RIKTIG CHOKLAD: 50 gram mörk fin choklad 55-70%
    • 4 msk strösocker
    • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
    • 1 liter mjölk 3,5%
    • GARNERING (VALFRITT): 1 dl grädde att vispa
    • 1 tsk vaniljsocker (valfri smaksättning av grädden)
    • 10 gram choklad att riva över och garnera med

    Tillagning

    1. MED KAKAO: Blanda kakao med socker samt ev. vaniljsocker i en kastrull.
    2. Tillsätt lite mjölk och rör till en jämn smet.
    3. Rör i resten av mjölken.
    4. Värm och rör då och då tills chokladen är så varm du vill ha den. Förslagsvis 70-80 grader. Akta så det ej kokar över.
    5. VARM CHOKLAD MED RIKTIG CHOKLAD: Bryt chokladen eller hacka den i bitar.
    6. Mät upp socker samt ev. vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt en del av mjölken ca 1/4. Koka upp och rör. Ta av från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills chokladen smält.
    7. Tillsätt resten av mjölken och värm samt rör då och då tills chokladen är så varm du vill ha den - förslagsvis runt 70-80 grader. Passa så den ej kokar över.
    8. SERVERING: Servera chokladen som den är. Gott är att toppa med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker. Servera med en sked grädde på toppen. Extra festligt är att garnera med riven choklad och grillad marshmallow.
    E-mail
    Medel: 4.3 (6 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-23