Varm choklad

Gör egen varm choklad - här två varianter på recept - en med kakaopulver och en med finare riktig choklad. En kopp varm god choklad, kanske med vispad grädde är oslagbart. Varje recept ger en rejäl omgång varm choklad. Det första receptet på varm choklad med kakao är gjort så att du gör en koncentrerad chokladbrygd som du sedan spär med mjölk.

Chokladbrygden kan du ha i kylen i flera veckor och ta fram när du vill göra varm choklad. Spä då och värm med mjölk till önskad styrka.

Det andra receptet blandas direkt med mjölk och ger ca 6 stora koppar varm choklad. Överbliven chokladddryck håller sig i kylen, så det är lika bra att göra en omgång direkt.

6 koppar varm choklad

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • VARM CHOKLAD MED KAKAO: 1 dl kakao
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • VARM CHOKLAD MED FIN CHOKLAD: 2,5 msk kakaopulver
  • 50 gram mörk fin choklad 60-70%
  • 4 msk strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 1 liter mjölk 3,5%
  • TILLBEHÖR: 1,5 dl grädde att vispa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 10 gram choklad att riva över och garnera med

Tillagning

  1. VARM CHOKLAD MED KAKAO: Gör en koncentrerad chokladbrygd först. Blanda socker, kakao, kallt vatten samt vaniljsocker. Värm under omrörning i en kastrull tills allt löst sig. Den koncentrerade chokladdryck kan du spara i kylen och ta fram, blanda med mjölk till önskad styrka, värma och sedan ev. servera på lyxigt vis med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
  2. VARM CHOKLAD MED RIKTIG FIN CHOKLAD: Blanda kakao, hackad choklad, socker och potatismjöl samt vatten i en kastrull. Rör och värm försiktigt tills allt löst sig. Tillsätt mjölken och värm vidare, rör då och då.
  3. Vispa grädde med vaniljsocker och servera en sked, kall, tjock god grädde på toppen av varje fylld kopp varm choklad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer