Martins enkla havrekakor

Introduktion och förberedelse

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

Bakas med havregryn, smör, socker och vetemjöl. Smör kan bytas mot margarin. Även mjölkfritt margarin funkar om du är laktosintollerant.

Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.

Vegana havrekakor

Byt ut smöret mot mjölkfritt margarin.

Alternativ

  • Garnera med smält choklad. Om du vill kan du doppa dem halvt i smält choklad eller ringla över smält choklad i ett mönster.
  • Chocolate chips: Blanda i en dl grovhackad choklad - mörk 70% eller mjölkchoklad eller blanda choklad.
  • Med nötter: blanda i 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar i degen.
  • Med godis - blanda i 1 dl M&M:s eller annat valfritt godis du gillar.
  • Med apelsin - blanda i rivet apelsinskal från en skrubbad apelsin samt 2 msk apelsinmarmelad i degen.

Havrekakor på fat till fikat
Havrekakor är goda till fika och utflykt. Baka en stor omgång och spara i burkar eller frys in. Bejaka ditt inre kakmonster!

36 havrekakor, 12 på varje plåt och tre plåtar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl socker
  • 3,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Forma små bollar av en msk deg och platta ut dem lite med en gaffel.
  6. Placera havrekakorna på tre plåtar med bakplåtspapper. Räkna att du får ut ca 36 stycken kakor och 12 på varje plåt.
  7. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  8. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (98 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.