Martins enkla havrekakor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

Bakas med havregryn, smör, socker och vetemjöl. Smör kan bytas mot margarin. Även mjölkfritt margarin funkar om du är laktosintollerant.

Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.

Alternativ

  • Garnera med smält choklad. Om du vill kan du doppa dem halvt i smält choklad eller ringla över smält choklad i ett mönster.
  • Chocolate chips: Blanda i en dl grovhackad choklad - mörk 70% eller mjölkchoklad eller blanda choklad.
  • Med nötter: blanda i 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar i degen.
  • Med godis - blanda i 1 dl M&M:s eller annat valfritt godis du gillar.
  • Med apelsin - blanda i rivet apelsinskal från en skrubbad apelsin samt 2 msk apelsinmarmelad i degen.

30 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl socker (helst råsocker)
  • 3,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Ställ degen i kylen eller forma till en långsmal rulle som du lägger i gladpack eller smörpapper.
  6. Forma små bollar av degen i storlek som en kastanj och platt ut dem lite med en gaffel eller om du gjort en rulle av degen så är det bara att skära 1 cm tjocka skivor.
  7. Placera havrekakorna på ett smörpapper eller smörad plåt.
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  9. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (90 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.