Martins enkla havrekakor

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

Bakas med havregryn, smör, socker och vetemjöl. Smör kan bytas mot margarin. Även mjölkfritt margarin funkar om du är laktosintollerant.

Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.

Alternativ

  • Garnera med smält choklad. Om du vill kan du doppa dem halvt i smält choklad eller ringla över smält choklad i ett mönster.
  • Chocolate chips: Blanda i en dl grovhackad choklad - mörk 70% eller mjölkchoklad eller blanda choklad.
  • Med nötter: blanda i 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar i degen.
  • Med godis - blanda i 1 dl M&M:s eller annat valfritt godis du gillar.
  • Med apelsin - blanda i rivet apelsinskal från en skrubbad apelsin samt 2 msk apelsinmarmelad i degen.

30 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl socker (helst råsocker)
  • 3,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Ställ degen i kylen eller forma till en långsmal rulle som du lägger i gladpack eller smörpapper.
  6. Forma små bollar av degen i storlek som en kastanj och platt ut dem lite med en gaffel eller om du gjort en rulle av degen så är det bara att skära 1 cm tjocka skivor.
  7. Placera havrekakorna på ett smörpapper eller smörad plåt.
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  9. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (81 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept