Martins enkla havrekakor

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

Bakas med havregryn, smör, socker och vetemjöl. Smör kan bytas mot margarin. Även mjölkfritt margarin funkar om du är laktosintollerant.

Förvaras i lufttät burk. Kan frysas.

Alternativ

  • Garnera med smält choklad. Om du vill kan du doppa dem halvt i smält choklad eller ringla över smält choklad i ett mönster.
  • Chocolate chips: Blanda i en dl grovhackad choklad - mörk 70% eller mjölkchoklad eller blanda choklad.
  • Med nötter: blanda i 1 dl hackade hasselnötter eller mandlar i degen.
  • Med godis - blanda i 1 dl M&M:s eller annat valfritt godis du gillar.
  • Med apelsin - blanda i rivet apelsinskal från en skrubbad apelsin samt 2 msk apelsinmarmelad i degen.

30 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör
  • 1,5 dl socker (helst råsocker)
  • 3,5 dl havregryn
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Ställ degen i kylen eller forma till en långsmal rulle som du lägger i gladpack eller smörpapper.
  6. Forma små bollar av degen i storlek som en kastanj och platt ut dem lite med en gaffel eller om du gjort en rulle av degen så är det bara att skära 1 cm tjocka skivor.
  7. Placera havrekakorna på ett smörpapper eller smörad plåt.
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  9. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (81 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer