Stekt råris
Stekt råris eller fried rice med råris med paprika, salladslök, ägg, vitlök, chili och ingefära.
Gott som tillbehör eller som egen rätt. En god resträtt att laga om du har råris över.
Tillsätter du tärnad naturell eller stekt tofu, tempeh, quorn, tzay, champinjoner eller grillade kycklingbitar, tärnad skinka, bacon eller annat matigt på slutet så blir det en hel rätt.
Har du ej kokt ris så kan du börja med att koka råris - koka gärna en omgång typ 4-8 portioner och spara undan det som blir över till en annan dag eller frys in.
Har du redan färdigkokt ris så går rätten snabbt att laga.
Du kan laga riset som du vill men vanligtvis har man i stekt ägg, grönsaker och vitlök. Här är ett förslag med paprika, salladslök, vitlök och ingefära samt lite annat gott.
Tillagning
- Koka råriset om du inte redan gjort det. Du kan använda kallt överblivet råris eller koka nytt.
- Skala och hacka vitlök, ingefära, chili och salladslök.
- Tärna paprikan.
- Fräs paprikan i olja i en stor stekpanna eller wok på medelvärme i ca 5 minuter.
- Tillsätt vitlök, ingefära, chili och salladslök. Fräs någon minut till.
- Tillsätt riset och vänd runt samt fräs någon minut så det blir genomvarmt.
- Tillsätt och smaka av med sweet chilisås och ljus soja.
- Ta undan riset i mitten av pannan och kläck i äggen.
- Rör ihop äggen och stek så de stelnar. Hacka i strimlor. Blanda runt med resten av riset likt en pytt.
- Stekt råris är nu klart att servera som tillbehör eller som egen rätt med valfri topping.
- Servera direkt ur pannan eller lägg upp på ett fat, tallrik eller i skålar.
Varianter
- Du kan ta svart, rött eller vanligt råris.
- Vanligt kokt ris går också fint att laga på.
- Andra goda grönsaker som passar i stekt ris är skivad svamp, morot, gröna ärtor, strimlad kinakål, vitkål eller rödkål; böngroddar, bambuskott, gröna sojabönor och spenat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 315 kcal