Falafel

Introduktion och förberedelse för fritering

Falafel är friterade frasiga bullar eller bullar av mosade kikärter smaksatta med vitlök, spiskummin och sesampasta. Falafel kan serveras till buffé, vegetariskt alternativ, i pitabröd eller inrullade i platta bröd med fyllning. Billigt och så gott.

Falafel blir godast och billigast om du kokar egna kikärtor. Lägg ett paket kikärtor i blöt kvällen innan och koka sedan mjuka i en timme. Häll av. Spara ex. de överblivna kikärtorna i frysen eller använd till hummus, sallad eller som tillbehör.

Gröna falaflar:

Man kan också göra falafel på bondbönor - då blir de fint gröna inuti. Ta hälften kikärtor och hälften bondbönor är ett förslag.

Serveringsförslag:

  • Fyll pitabröd eller platta arabiska libabröd med ca 3 st falafel, sedan skivad tomat, strimlad isbergssallad, yoghurtsås med vitlök och ev. sesampasta (tahini), tunt skivad rödlök (krydda gärna löken med sumak), hackad bladpersilja, saltgurka i stavar, inlagd rättika och några stänk tabasco eller het chilisås Sriracha eller Sriracha majonnäs.
  • Gott till falafel är också färsk mynta, yoghurtsås med curry och fint strimlad vitkål marinerad i vinäger och olivolja eller vitkålssallad med rödbetor.
  • Servera med tabbouleh och platt arabiskt bröd - libabröd eller rulla ihop till falafelrullar.

Falafel med tabbouleh och libabröd
Falafel med tabbouleh och libabröd.

Tänk på säkerheten:

Om du friterar din falafel så ha alltid ett lock eller något att täcka över grytan med olja med om den skulle börja brinna. Släck ej med vatten utan täck över frityrgrytan med ett lock eller liknande och kväv elden. Ha ej barn i närheten när du friterar och var försiktig med olja. Låt den svalna helt innan du silar upp den till nästa gång.

Laga falafel i panna eller ugnen:

Falafel kan också formas till biffar eller bullar och stekas i olivolja i panna eller läggas i en ugnsform och bakas i ugnen på 200 grader i 20 minuter - vänd runt efter halva tiden.

Rester:

Receptet kan dubbleras om du vill laga mycket på en gång. Både falafelsmeten och de ej friterade samt färdiga friterade falafelbullarna kan sparas och frysas in.

4 portioner falafel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl kokta kikärtor eller 300 gram torkade kikärter
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk salt
  • 4 msk vetemjöl eller kikärtsmjöl
  • 1 tsk sesampasta (tahini) (valfritt)
  • 4 msk hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 gul hackad lök (valfritt)
  • 3 tsk spiskummin (valfritt)
  • 1/2 tsk cayennepeppar (valfritt)
  • 2 liter vegetabilisk olja, ex. solrosolja eller majsolja
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Lägg torkade kikärter i blöt över natten. Koka kikärter enligt paket. Låt svalna. Eller använd kikärter från burk men skölj dem då noga i durkslag.
  2. Lägg kokta kalla kikärter, salt, pressad vitlök i en matberedare eller skål.
  3. Mixa kikärterna i matberedare eller mosa med en stavmixer samt gaffel till en deg. Justera degen genom att blanda i mjöl tills degen är tjock och går att forma till fasta bullar.
  4. Blanda ev. i finhackad lök, hackad bladpersilja, spiskummin, sesampasta och cayennepeppar.
  5. Smaka av degen med salt och ev. vitpeppar.
  6. Forma degen till 20-24 bollar i storlek som golfbollar, rulla i ströbröd och lägg upp på en bricka.
  7. Värm oljan till 180 grader. Använd en termometer under tiden du friterar så att du kan justera värmen. Eller använd helst en riktig fritös.
  8. Testa att fritera en liten bit falafelröra. Den ska bli brun på någon minut.
  9. Fritera ca 5 bullar i taget i oljan ca 3-4 minuter runt om.
  10. Ta upp med hålslev när de är brynta.
  11. Lägg på en bricka eller tallrik med lite hushållspapper att suga upp fett med.
  12. Servera dina falaflar. Falafel är godast nyfriterad och knaprig men också goda kalla.
E-mail
Medel: 3.2 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer