Morötter

Recept med morötter som huvudingrediens eller passande ingrediens. På vår, sommar och tidig höst finns jättegoda söta knippmorötter - de passar att äta som de är, koka, grilla och baka i ugnen.

De större vintermorötterna passar utmärkt till matlagning i grytor, till rotmos och soppa.

Här kan du söka på en karta över lokala producenter av mathantverk som odlar morötter och andra rotfrukter med mera.

Morot - vår vanligaste rotfrukt efter potatisen

Moroten har inte alltid sett ut som vi känner den - orange och rik på karoten. Dess föregångare var både svarta, lila och röda - fulla med antocyaner (samma färgämne som i vindruvor). Karatenoiderna, den orange färgen som finns i vanliga morötter, löser sig bäst i fett. Moroten sägs härstamma från Afghanistan och var känd av både greker och romare.

Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Exakt när den kom till norden finns det olika uppgifter om, men någon gång under sen medeltid är en god gissning. Den orange moroten kom inte förrän på 1700 - talet.

Vanligast är de större "vinter" morötterna samt de spädare knippmorötterna som kommer till vår och sommar. Men det finns också andra varianter bland annat runda morötter.

Morötter är goda rårivna till sallad eller juice eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. De passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns lite nyttigare än andra bakverk tack vare morot, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med frostingen alltså.

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Pages