Morötter

Recept med morötter som huvudingrediens eller passande ingrediens. På vår, sommar och tidig höst finns jättegoda söta knippmorötter - de passar att äta som de är, koka, grilla och baka i ugnen.

De större vintermorötterna passar utmärkt till matlagning i grytor, till rotmos och soppa.

Morot - vår vanligaste rotfrukt efter potatisen

Moroten har inte alltid sett ut som vi känner den - orange och rik på karoten. Dess föregångare var både svarta, lila och röda - fulla med antocyaner (samma färgämne som i vindruvor). Karatenoiderna, den orange färgen som finns i vanliga morötter, löser sig bäst i fett. Moroten sägs härstamma från Afghanistan och var känd av både greker och romare.

Länge var moroten känd som ljusgul, röd, vit eller lila. Exakt när den kom till norden finns det olika uppgifter om, men någon gång under sen medeltid är en god gissning. Den orange moroten kom inte förrän på 1700 - talet.

Vanligast är de större "vinter" morötterna samt de spädare knippmorötterna som kommer till vår och sommar. Men det finns också andra varianter bland annat runda morötter.

Morötter är goda rårivna till sallad eller juice eller bara kokta som tillbehör. Prova att koka med potatisen nästa gång. De passar i soppor, grytor, fonder och mos. Morotskaka känns lite nyttigare än andra bakverk tack vare morot, nötter och vegetabilisk olja. Förutsatt att du tar det lugnt med frostingen alltså.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages