Veganskt potatismos

Introduktion och förberedelse

Veganskt potatismos med margarin, Oatly havremjölk och hackad persilja.

En vegan variant på vanligt potatismos som lagas utan smör eller mjölk.

Passar som vanligt potatismos till det mesta - ett förslag är till vegogryta Bluff Bourgignon.

Varianter

  • Istället för havremjölk kan man ta mandelmjölk eller sojamjölk.
  • Vidare kan man utesluta margarin och ha i enbart Oatly havregrädde Imat eller sojagrädde för ett något smalare mos.
  • Margarin kan man byta mot olivolja.

Val av potatis

Välj helst kravmärkt potatis. Fast eller mjölig spelar ingen roll och är en smaksak.

Stora så kallade vinterpotatisar är goda till mos och lätta att skala.

Med örter

Istället för fryst hackad persilja kan du hacka färsk persilja eller utesluta den helt.

Chilimos

Annat gott i mos är att röra i någon tsk Sambal oelek så får du ett chilimos.

4 portioner veganskt potatismos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 50 gram margarin
  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 35 gram fryst persilja

Tillagning

  1. Skala och dela potatisen.
  2. Koka potatisen mjuk ca 25 minuter.
  3. Häll av potatisen och tillsätt margarin och havremjölk. Värm upp.
  4. Mosa potatisen med en potatisstöt.
  5. Smaka av potatismoset med salt och peppar. Rör i hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-25

Liknande recept: