Gryta med högrev

Gryta med högrev med mustig smak av paprika. Här serverat med rostade rotfrukter samt kokt potatis och grönsallad.
Andra tillbehör som passar till är pressad potatis, kokt råris, basmatiris, kokt matvete, kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli mm.
Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

4 portioner gryta med högrev

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 gram grytkött av högrev
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk mald kummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 3 msk ajvar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • Tillbehör: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och skiva löken.
  2. Skala och hacka vitlöken.
  3. Fräs i en stekpanna i lite olja tills löken är mjuk några minuter under omrörning och lägg sedan över i en stor gryta ex. gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta.
  4. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm om det inte redan är gjort.
  5. Fräs köttet i omgångar i stekpannan i lite olja och smör. Salta och peppra köttet under tiden.
  6. Lägg över i grytan med löken.
  7. Tillsätt kryddor som cayennepeppar, paprikapulver, mejram och tomatpure och fräs runt i grytan med lök och kött.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning.
  9. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört ca 2 timmar.
  10. När det är 50 minuter kvar på koktiden så sätter du ugnen på 200 grader och börjar med rostade rotfrukter. Skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka.
  11. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  12. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  13. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 25 minuter.
  14. Smaka av grytan med vinäger, salt, peppar, cayenne och ajvar.
  15. Red grytan innan servering med några msk ljus maizenaredning.
  16. Servera grytan med tillbehören. Vidare är saltgurka gott till.
  17. Servera gärna med rårivna grönsaker och sallad enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer