Gryta med högrev

Introduktion och förberedelse

Gryta med högrev med mustig smak av paprika, lök, vitlök och tomat samt lite mejram och kummin.

Serveringsförslag

Du behöver

Du behöver en stor gryta, förslagsvis i gjutjärn eller en emaljerad gryta som ex. Le Creuset att koka grytan i.

Extra fyllig smak

Ett tips är att när smaka på köttet och om det är mört ta upp det med en hålslev. Koka sedan ner såsen/grytan i ca 20 minuter för extra fyllig smak. Lägg sedan tillbaks köttet, smaka av och koka upp till servering.

Varianter

  • Du kan byta högrev av nöt mot annat grytkött förslagsvis viltkött som älg eller vildsvin.
  • Paprikan är valfri men god i. Istället för vanlig paprika kan du ta spetspaprika; vit, gul eller grön paprika eller blanda.
  • Istället för att koka med paprikan i grytan kan man tärna och fräsa den samt tillsätta den på slutet och ge ett uppkok.

Att dricka till

Vintips är ett fylligt rött vin ex. från Cote du Rhone eller ett vin av Shiraz från Australien.

Högrevsgrytan med paprika serverad på tallrik med tillbehör.
Högrevsgrytan med paprika serverad med tillbehör. Jag hade en sallad, kokt delikatesspotatis Amandine samt rostade rotfrukter till men du kan ta valfria tillbehör.

4 portioner gryta med högrev

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 800 gram grytkött av högrev
  • 2 msk smör
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 5 msk tomatpuré
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk mald kummin
  • 3 tsk paprikapulver
  • 1 tsk mejram, torkad
  • 1 liter vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 röda paprikor
  • 3 msk vinäger, röd eller vit
  • 3 msk ajvar
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • TILLBEHÖR: 12 kokta potatisar, gärna delikatesspotatis som Amandine
  • 0,5 kålrot
  • 150 gram rotselleri
  • 2 palsternackor
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 65 gram blandad grönsallad
  • 1 pkt cocktailtomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Skala och skiva löken.
  2. Skala och hacka vitlöken. Skölj, dela och kärna ur paprikorna. Skär i grova bitar.
  3. Fräs löken i en stekpanna i lite olja tills löken är mjuk några minuter under omrörning och lägg sedan över i en stor gryta ex. gjutjärnsgryta eller emaljerad gryta.
  4. Skär köttet i tärningar ca 3x3 cm om det inte redan är gjort.
  5. Fräs köttet och paprikan i omgångar i stekpannan i lite olja och smör. Salta och peppra köttet under tiden.
  6. Lägg över i grytan med löken.
  7. Tillsätt kryddor som cayennepeppar, paprikapulver, mejram och tomatpure och fräs runt i grytan med lök och kött.
  8. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning.
  9. Koka under lock på medelvärme tills köttet är mört ca 2 timmar.
  10. När det är 50 minuter kvar på koktiden så sätter du ugnen på 200 grader och börjar med rostade rotfrukter. Skala och dela samtliga rotfrukter i dm långa stavar ca 1 cm tjocka.
  11. Lägg i en ugnsfast form och blanda med olivolja, salt och peppar.
  12. Rosta rotfrukterna mjuka i ca 40 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden.
  13. Skölj och skala ev. potatisen och koka den mjuk i ca 20-25 minuter. Delikatesspotatis med fint skal behövs ej skalas.
  14. Smaka av grytan med vinäger, salt, peppar, cayenne och ajvar.
  15. Red grytan innan servering med några msk ljus maizenaredning.
  16. Servera grytan med tillbehören. Vidare är saltgurka gott till.
  17. Servera gärna med rårivna grönsaker och sallad enligt förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.6 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 453 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-15